Výnimočný úspech: Podnik, ktorý v Austrálii otvoril Prešovčan, obdivuje celý svet
- Martin Hudák opäť boduje svojím barmanským umením
- Jeho bar zabodoval v medzinárodnej konkurencii
- Martin Hudák opäť boduje svojím barmanským umením
- Jeho bar zabodoval v medzinárodnej konkurencii
Slovák Martin Hudák za posledné roky precestoval vyše 40 krajín sveta. Pracoval v legendárnom londýnskom hotelovom bare Savoy, kde podľa jeho slov dosiahol všetko, po čom túžil: od obsluhovania celebrít, cez vycibrenie etikety, až po všetky možné svetové tituly a ocenenia.
V roku 2017 sa aj vďaka jeho pričineniu stal tento bar najlepším na svete a Martin vyhral kávové majstrovstvá sveta ako aj nomináciu na top 10 najlepších barmanov v Británii.
Martin je bez preháňania jeden z najznámejších svetových barmanov a spoluzakladateľ podnikov v Sydney – Maybe Sammy a Sammy Junior. Práve Maybe Sammy aktuálne exceloval v rámci svetového udeľovania cien Spirited Awards.
Ide o vysoko vážené uznanie, pričom Martin si domov odniesol niekoľko ocenení, dominoval v kategóriách Najlepší medzinárodný barový tím a Najlepší medzinárodný kokteilový bar. V New Orleans si Martin prevzal ambasádorskú cenu a aj tú pre najlepší medzinárodný barový tím.
Život v Austrálii
Talentovaný barman si momentálne plní svoje sny v Sydney, kde predstavil aj vlastnú značku kávy, ktorú vlastnoručne praží. Pre Startitup objasnil, že ak prídeš do Austrálie a uchytíš sa tu ako šikovný barman, môžeš si zarobiť pokojne aj 3 000 eur mesačne.
Konštatuje tiež, že výdavky na živobytie tu nie sú až také veľké v porovnaní napríklad s Londýnom. „Nie som si istý, ako je to doma na Slovensku s platmi, ale určite si tu vie človek zarobiť dobre a aj ušetriť. Je tu veľmi dobrý životný balans medzi prácou a voľným časom. Ja, bohužiaľ, toho času až tak veľa nemám, keďže mám tri práce.“
Priznáva, že mnohí si o jeho práci myslia, že má jednoducho „dream job“ a žije si svoj austrálsky sen. Vysvetľuje však, že ide len o zdanie.
„Na prvý pohľad to tak vyzerá: cestuješ po celom svete, spoznávaš nové krajiny a kultúry, bary, reštaurácie a tak ďalej. Ale realita je trošku iná. Z letiska na hotel a späť, prebdené noci, kopec práce a zodpovednosti a taktiež aj minimu času na súkromný život.“
Na druhej strane tvrdí, že nič z toho neľutuje, pretože vie, že práve on má potenciál sa zhostiť tejto práce najlepšie a chce prispieť ku budovaniu kávovo koktailovej kultúry vo svete.
„Mám možnosť ovplyvniť ľudí a podeliť sa o vedomosti, ktoré mám spolu s úžasným produktom, ktorý zastáva rovnaké kvality a svetonázory ako ja.“
Všetkým ambicióznym mladým ľuďom na Slovensku by z pozície skúseného podnikateľa poradil, aby sa nepokúšali byť úspešní len kvôli Instagramu a followerom. „Snaž sa byť úspešný sám pre seba, aby keď sa pozrieš späť v čase, budeš hrdý na to čo si dosiahol. Každý deň je nový začiatok byť lepším ako včera a možnosť napredovať,“ dodáva.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy
Zdroj: Spirited Awards