Vypestovať najekologickejšie paradajky uprostred ničoho? Takto sa to dá
- Vedel si, že cena za obyčajné jablká či paradajky je v skutočnosti oveľa vyššia, než tá, ktorú za ne zaplatíš v supermarkete alebo zelovoci? Tradičné poľnohospodárstvo naše životné prostredie zaťažuje, pretože spotrebúva enormné množstvo energie a vody, nehovoriac o chemikáliách. Produkciu ovocia a zeleniny ovplyvňujú aj výkyvy počasia a choroby, ktoré plody sužujú, čo sa odzrkadľuje na cenách ovocia a zeleniny. Súčasné poľnohospodárske metódy sú pre našu planétu nevyhovujúce, a preto je čas na zmenu.
- Vedel si, že cena za obyčajné jablká či paradajky je v skutočnosti oveľa vyššia, než tá, ktorú za ne zaplatíš v supermarkete alebo zelovoci? Tradičné poľnohospodárstvo naše životné prostredie zaťažuje, pretože spotrebúva enormné množstvo energie a vody, nehovoriac o chemikáliách. Produkciu ovocia a zeleniny ovplyvňujú aj výkyvy počasia a choroby, ktoré plody sužujú, čo sa odzrkadľuje na cenách ovocia a zeleniny. Súčasné poľnohospodárske metódy sú pre našu planétu nevyhovujúce, a preto je čas na zmenu.
Ak chcete vypestovať ovocie a zeleninu obvyklým spôsobom, potrebujete predovšetkým úrodnú pôdu, hnojivá, herbicídy a pesticídy a samozrejme vodu. Veľa vody. Revolučná Sundrop farma ale vypestuje tony čerstvého ovocia a zeleniny len za pomoci slnka a morskej vody, a to aj v oblastiach, ktoré sú považované za neúrodné. Práve toto naša rýchlo rastúca populácia potrebuje.
Spoločnosť Sundrop otvorila svoju prvú farmu už v roku 2010 v južnej Austrálii. Pre túto oblasť je charakteristické nehostinné, suché a mimoriadne horúce prostredie bez zdrojov sladkej vody. Na prvý pohľad je zrejmé, že nejde o miesto vhodné na pestovanie. V Sundrop ale dokázali, že to možné je.
Všetko, čo k tomu potrebovali, bol voľný priestor na vybudovanie skleníkov. Pestovanie na farme sa uskutočňuje iba pomocou obnoviteľných zdrojov – slnečných lúčov a morskej vody. Kým solárnu energiu využívajú na udržanie teploty v skleníkoch, morskú vodu čerpajú z neďalekého zálivu a následne ju zbavujú soli pomocou moderného tepelného odsoľovacieho zariadenia. Ovocie a zelenina sú pestované hydroponicky.
Prevádzka na farme teda prebieha bez použitia fosílnych palív, sladkej vody a dokonca aj bez pôdy. Sundrop takto ročne ušetrí až 26 000 ton oxidu uhličitého a toľko vody, koľko by sa by sa zmestilo do 180 olympijských bazénov. Ďalším pozitívom je, že produkcia na farme nie je ovplyvňovaná vonkajšími udalosťami, akými sú napríklad extrémne sucho či prívalové dažde. Práve vďaka tomu vedia dodávať cenovo dostupné ovocie a zeleninu za stabilné ceny.
Aj keď sa ti to možno nezdá, metódy Sundrop sú naozaj účinné. Ročne takto vypestujú až 15% všetkých austrálskych paradajok, ktoré sú na rozdiel od konkurencie stopercentne prírodné, nie sú geneticky modifikované a majú neodolateľnú chuť. Tejto priekopníckej farme sa v skutočnosti naozaj darí a je zisková.
Spoločnosť Sundrop svoje metódy neustále vylepšuje a investuje do ďalšieho výskumu a do nových technológií. Keďže tieto unikátne pestovateľské metódy možno aplikovať kdekoľvek, a to aj na miestach, ktoré nemajú dostatok prírodných zdrojov, ich ambíciou je rozšíriť takéto farmy aj do oblastí, v ktorých nie je pestovanie ovocia a zeleniny tradičným spôsobom možné. Hlavnou misiou je predovšetkým celému svetu ukázať, že pestovanie chutného ovocia a zeleniny môže byť dobré aj pre ľudí, aj pre našu planétu.
zdroj článku: inhabitat.com zdroj titulnej fotografie: koláž greenhousetechnology.international/ media.kkr.com
Čítajte viac z kategórie: Inovácie a Eko