Vyprážané jedlá škodia nielen postave: Vedci zisťovali, čo spraví „smažák“ s tvojím mozgom
- Vyprážaný olej, ktorý sa používa opakovane, poškodzuje mozog
- Ak chceš ostať zdravý, zameraj sa na zdravú stravu plnú ovocia a zeleniny
- Vyprážaný olej, ktorý sa používa opakovane, poškodzuje mozog
- Ak chceš ostať zdravý, zameraj sa na zdravú stravu plnú ovocia a zeleniny
V posledných rokoch sa objavuje čoraz viac dôkazov, ktoré naznačujú, že konzumácia fast foodu môže mať negatívny vplyv na mozog. Výskumy spájajú stravu bohatú na spracované potraviny, cukry a nezdravé tuky so zhoršeným kognitívnym výkonom, zníženou náladou a zvýšeným rizikom neurodegeneratívnych ochorení.
Vedci skúmali, aký vplyv má vyprážaný olej na jedlo, do ktorého presakuje a ktoré následne zjeme. Výsledky štúdie prezentovanej na Discover BMB 2024 ukázali, že olej, ktorý sa používa na vyprážanie jedál opakovane, obsahuje vlastnosti, ktoré poškodzujú mozog, informuje Medical Daily.
Poškodenie mozgu sa prenieslo aj na potomstvo
Vedci vykonávali túto štúdiu na potkanoch, ktoré boli rozdelené do piatich skupín. Každý z nich dostal na jedenie štandardné jedlo alebo jedlo doplnené tepelne neupraveným alebo zohriatym sezamovým alebo slnečnicovým olejom.
Opätovne zahriate oleje sa použili na simuláciu účinkov opätovne použitého oleja na vyprážanie. Zo štúdie vyplynulo, že potkany, ktoré konzumovali zohriaty sezamový alebo slnečnicový olej, mali zvýšený oxidačný stres a zápaly v pečeni. Mali tiež značné poškodenie hrubého čreva, informoval Medical Daily.
Vedci uviedli, že zmeny v pečeni znamenali zníženie transportu omega-3 mastnej kyseliny DHA do mozgu. Tie sú považované za dôležité pre zdravie mozgu a nachádzajú sa v morských plodoch, ako je losos a sardinky.
Výskum ukázal, že to viedlo k vyšším úrovniam neurodegenerácie u potkanov a ich potomkov. Na overenie účinkov pozorovaných u potkanov sú však potrebné ďalšie štúdie na ľuďoch.
Vedci by sa tiež chceli upriamiť na účinky fritovacích olejov na neurodegeneratívne ochorenia, ako sú Alzheimerova a Parkinsonova choroba.
„Vyprážanie pri vysokých teplotách je spájané s niekoľkými metabolickými poruchami, ale neboli vykonané žiadne dlhodobé štúdie o vplyve konzumácie fritovaného oleja a jeho škodlivých účinkoch na zdravie. Pokiaľ je nám známe, ako prví uvádzame, že dlhodobé suplementovanie vyprážaným olejom zvyšuje neurodegeneráciu u potomkov prvej generácie,“ uviedla Kathiresan Shanmugam, docentka z Central University v Tami Nadu, v Indii, ktorá viedla štúdiu.
Fast food má viac negatívnych vplyvov
Niekoľko štúdií preukázalo, že strava bohatá na fast food môže viesť k zhoršeniu pamäti, pozornosti a rýchlosti spracovania informácií. Napríklad jedna štúdia zistila, že mladí ľudia, ktorí konzumovali viac fast foodu, mali horšie výsledky v testoch kognitívnych funkcií ako tí, ktorí jedli zdravšie, píše The Sun.
Niektoré výskumy naznačujú, že strava bohatá na fast food môže zvyšovať riziko neurodegeneratívnych ochorení, ako je Alzheimerova choroba a Parkinsonova choroba. Tieto ochorenia sú spojené s nahromadením abnormálnych bielkovín v mozgu, ktoré poškodzujú nervové bunky.
Strava bohatá na spracované potraviny a cukry môže viesť k zápalu a oxidačnému stresu v mozgu, čo môže prispievať k rozvoju týchto ochorení.
Je dôležité poznamenať, že tieto štúdie sú observačné a nedokazujú priamu príčinnú súvislosť medzi konzumáciou fast foodu a poškodeniami mozgu. Ďalší výskum je potrebný na objasnenie presných mechanizmov, ktorými môže fast food ovplyvňovať mozog.
Aj keď je potrebný ďalší výskum, je rozumné obmedziť konzumáciu fast foodu a zamerať sa na zdravú stravu bohatú na ovocie, zeleninu, celozrnné produkty a chudé bielkoviny. Takáto strava môže pomôcť udržať mozog zdravý a znížiť riziko kognitívnych porúch a neurodegeneratívnych ochorení.
Zdroje: Medical Daily, The Sun , ASBMB