Výraz „celozrnný“ na obaloch potravín je často marketingový ťah, varuje odborníčka. Ich konzumáciou môžu vzniknúť riziká

  • Konzumovať celozrnné potraviny odporúčajú aj výživoví poradcovia
  • Zisti, či sú naozaj také zdravé, ako sa o nich tvrdí
Celé zrná
Ilustračná fotografia Freepik/freepik
  • Konzumovať celozrnné potraviny odporúčajú aj výživoví poradcovia
  • Zisti, či sú naozaj také zdravé, ako sa o nich tvrdí

Často sa hovorí, že celozrnné potraviny, hoci sú drahšie, sú zdravšie pre náš organizmus. Ľudia v súčasnosti dávajú bokom biely chlieb, klasické cestoviny či ryžu a namiesto nich volia ich tmavšie, celozrnné varianty.

Konzumovať celozrnné potraviny podporujú aj výživoví poradcovia. Tieto potraviny často odporúčajú ako zdravšiu alternatívu k rafinovaným obilninám. Otázkou teda je, či sú celozrnné potraviny naozaj také zdravé, ako sa o nich hovorí.

Sú celozrnné potraviny zdravé? 

Portál The Guardian píše, že stravovacie usmernenia v USA hovoria o tom, že 50 % obilnín, ktoré človek skonzumuje, by mali tvoriť práve celozrnné. Naopak, Spojené kráľovstvo hovorí, že škroby by mali tvoriť asi iba tretinu príjmu potravy.

Ako sme už spomínali vyššie, otázkou teda je, či sú naozaj celé zrná také prospešné. Portál Mayo Clinic informuje, že celozrnné potraviny sú zdravou súčasťou stravy. Obsahujú vlákninu, dôležité vitamíny, minerály a mnoho ďalších prospešných látok. 

„Celozrnné potraviny pomáhajú kontrolovať hladinu cholesterolu, hmotnosť a krvný tlak. Tieto potraviny tiež pomáhajú znižovať riziko cukrovky, srdcových chorôb a iných stavov,“ informujú. 

„Zrná sú semená tráv pestovaných ako potrava. Tieto rastliny sa tiež nazývajú obilniny. Obilniny zahŕňajú pšenicu, ovos a ryžu. Každé zrno, nazývané aj jadro, sa skladá z troch častí, a to bran, grem a endosperm,“ dodávajú na stránke.

Niektorí odborníci upozorňujú, že zameriavať sa úzko na konkrétne potraviny môže byť skôr na škodu než na osoh. „Nikto nemusí konzumovať 100 % celozrnné obilniny 100 % času,“ informovala Dena Champion z lekárskeho centra Wexner na Ohio State University.

„Zrná sú jedlé, suché semená tráv pestovaných na potravu. Každé celozrnné jadro sa skladá z troch zložiek. Vonkajší obal známy ako otruby, malé jadro známe ako klíček a veľká škrobová stredná vrstva nazývaná endosperm. Keď sa celozrnné jadro spracuje na rafinované zrno, ako je biela múka, zbaví sa klíčkov a otrúb, pričom zostane iba endosperm,“ tvrdí Dena Champion

Dodáva, že endosperm je najväčšou zložkou celého zrna, zároveň obsahuje najmenej živín. Podľa nej odstránenie klíčkov a otrúb zo zŕn tiež odstraňuje značné množstvo vlákniny, bielkovín, vitamínov a minerálov. Spracovanie sa vykonáva na vytvorenie jemnejších chutí a textúr zŕn.

Vláknina v celozrnných potravinách pomáha pri trávení

Celé zrná majú vo všeobecnosti vyšší obsah živín než rafinované zrná. Ich hlavnou výživovou zložkou je bezpochyby vláknina. Podľa doktorky Lisy R. Young, odborníčky na výživu a docentky na New York University, vláknina obsiahnutá v celozrnných potravinách výrazne prospieva tráviacemu systému. Taktiež pomáha telu lepšie regulovať hladinu cukru v krvi. Vláknina zvyšuje citlivosť na inzulín a znižuje pravdepodobnosť vzniku cukrovky.

„Vláknina v celých zrnách pomáha zlepšovať zdravie trávenia tým, že podporuje črevné baktérie a pravidelné vyprázdňovanie,“ informuje doktorka Lisy R. Young. 

Doktorka Ashli Greenwald tvrdí, že zrná obsahujú aj fytonutrienty. Ide o zlúčeniny rastlinného pôvodu, ktoré pomáhajú znižovať zápal, ale aj napríklad znižovať riziko vzniku srdcových chorôb či cukrovky. Dodala, že niektoré zrná môžu byť tiež skvelým zdrojom bielkovín.

Výsledkom teda je, že konzumáciou veľkého množstva rafinovaných obilnín môžu vzniknúť riziká. Jedno z nich je, že naša strava nebude bohatá na vlákninu, ktorá je, ako sme spomínali vyššie, prospešná pre naše zdravie.  

Identifikácie celozrnných potravín  

Výrazy na obaloch ako „viaczrnné“, „pšenica“ alebo „vyrobené z celých zŕn“ môžu podľa doktorky Young pôsobiť zdravo, no často ide len o marketingové triky. Názvy majú vyvolať dojem, že ide o celozrnný výrobok, hoci v skutočnosti to nemusí byť pravda, informuje The Guardian.

Netreba sa spoliehať len na obal. Odporúča dôkladne si prečítať výživové údaje. Skutočne celozrnný produkt by mal v zozname zložiek obsahovať celozrnnú pšenicu alebo 100 % celozrnných obilnín. Okrem toho by mal obsahovať aspoň 3 gramy vlákniny na porciu.

Čítajte viac z kategórie: Zaujímavosti

Zdroje: The Guardian, Mayo Clinic, DGA

Najnovšie videá

Trendové videá