Výrobok zo Slovenska sa stal najlepším na svete. Zabodoval v obrovskej konkurencii
- Slovenskí včelári získali na svetovej súťaži v Čile už 14 medailí
- Medovina z našej krajine zvalcovala svetovú konkurenciu na plnej čiare
- Slovenskí včelári získali na svetovej súťaži v Čile už 14 medailí
- Medovina z našej krajine zvalcovala svetovú konkurenciu na plnej čiare
Slovenskí včelári získali na svetovej včelárskej súťaži Apimondia, ktorá sa konala v čilskom Santiagu, až 14 medailí.
Vo výsledkoch pritom nie sú zahrnuté súťaže medov, ktoré budú pre prebiehajúce testy na pravosť a prítomnosť pesticídov vyhlásené až neskôr.
Informoval o tom Milan Rusnák, predseda komoditnej rady pre včely a včelárske produkty Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a člen výkonného výboru Slovenského zväzu včelárov (SZV).
Spresnil, že Slovensko dominovalo najmä v kategórii medovín, ale aj pri sviečkach zo včelieho vosku. Druhým najlepším včelárskym časopisom sveta sa stal podľa jeho informácií slovenský odborný časopis Včelár.
V súťaži medovín podľa neho získali slovenskí včelári až sedem z celkových deviatich kategórií a dostali aj ocenenie najlepšia medovina sveta, ktorý si odniesol Peter Kudláč z Apimedu v Dolnej Krupej.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
V kategórii tradičných medovín získal zlatú medailu Peter Kudláč zo spoločnosti Apimed a bronzovú Klára Kudláčová zo smolenickej spoločnosti Včelco.
„Slovenskí včelári aj v náročnej juhoamerickej konkurencii potvrdili, že patria na svetovú špičku. Našim reprezentantom patrí veľké poďakovanie, že aj napriek vzdialenosti do Čile, kde sa tento rok najrenomovanejšia svetová včelárska súťaž konala, nezaváhali a zapojili sa do bojov o najlepšie medy i včelárske produkty,“ povedal Rusnák.
„Poďakovanie patrí aj Slovenskému zväzu včelárov, ktorý znova podporil malých včelárov. Slovensko získalo už 14 ocenení, pričom na vyhlásenie najlepších medov si počkáme do novembra, keďže dva mesiace ešte budú prebiehať detailné analýzy vzoriek medov z celého sveta na pravosť i prítomnosť pesticídov.“
Apimed
Ak nie si veľký fanúšik samotného medu, no nepohrdneš dobrým pitím, určite si už počul o značke Apimed, ktorá je skutočnou svetovou špičkou.
Príbeh rodinnej firmy z Dolnej Krupej sa začal písať už v 90. rokoch a odvtedy portfólio svojich produktov významne rozšírila. Veľké uznanie získali už v roku 2010, keď si Apimed odniesol úplne prvú zlatú medailu zo súťaže MAZER CUP, ktorá sa každoročne koná v USA.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Odvtedy sa pravidelne objavuje na prvých priečkach prestížnych súťaží a oceňujú ju odborníci aj široká verejnosť.
Jeden z majiteĺov firmy, Peter Kudláč, hovorí, že najlepšou investíciou sú nové a dobré nápady. Potom je to neúnavná práca a trpezlivosť premeniť nápad na skutočnosť.
Dôraz kladie aj na ľudské zdroje, pracovníkov, ktorí sa s ním na tom všetkom podieľajú.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
„V našom prípade potravinárskej výroby sú finančne veľmi náročné aj požiadavky na špičkové technológie a tiež samotné priestory, ktoré musia spĺňať nielen prísne hygienické normy, ale musia byť aj vizuálne veľmi atraktívne pre návštevníkov, ktorí sa zúčastňujú na pravidelných firemných degustáciách našich produktov,“ dodal Peter Kudláč.
Včelco
Vysokou kvalitou výrobkov sa môže pýšiť aj firma Včelco zo Smoleníc. V ich ponuke sa dajú vidieť aj také skvosty ako prešporská či ríbezľová medovina.
„Medovina je najstarší alkoholický nápoj, známy tisíce rokov. Je to nápoj kráľovský a veľmi vzácny. Takže o prvotnú inšpiráciu až taká núdza nebola. My sme vyrastali pod kopcami Malých Karpát, kde je tisícročná tradícia vinárstva aj včelárstva,“ objasňuje Pavol Kudláč z Včelco.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
„Rozmanitosť druhov medu nám ponúka najrôznejšie možnosti pre výrobu medoviny. Napríklad naša najznámejšia medovina – Včelovina – vznikla spojením troch druhov medu.“
Objasňujú, že samotné receptúry vznikali doslova celé roky. „Medovina je kvasený nápoj z medu. Predstavili sme si, ako by mohla chutiť medovina z medu, ktorý sme vyvčelárili. Nasledovalo veľké množstvo pokusov a experimentov.“
Keď začali kombinovať rôzne medy navzájom, dostali sa k širokej škále možností, neskorších receptúr. Potom museli nájsť vhodnú kvasinku, ktorá pretvorí med rozpustený vo vode na alkoholický nápoj zvaný medovina.
„Kým sme našli tú pravú, otestovali sme 34 druhov rôznych kvasiniek. Niektoré medoviny zrejú aj niekoľko rokov, aby dosiahli požadovanú jemnosť. Toto všetko potrebuje trpezlivosť. Hovoríme, že na dobré si treba počkať,“ dodal Kudláč.
Zdroje: Apimed, Včelco, TASR