Vyštudovala právo, dnes ručne vyrába luxusné čokolády bez éčok
- Milovníčka čokolády Katarína Baranovič študovala na prestížnej belgickej čokoládovej akadémii
- Dnes vyrába dizajnové a kvalitné čokoládové krémy a pralinky
- Učila sa od tých najlepších a kvalitu si zachováva tým, že ingrediencie dováža z celého sveta
- Milovníčka čokolády Katarína Baranovič študovala na prestížnej belgickej čokoládovej akadémii
- Dnes vyrába dizajnové a kvalitné čokoládové krémy a pralinky
- Učila sa od tých najlepších a kvalitu si zachováva tým, že ingrediencie dováža z celého sveta
Katarína Baranovič by si pred 4 rokmi ani len nepomyslela, že sa namiesto práva bude naplno venovať čokoláde. Táto vášeň sa u nej nezrodila iba tak, Katarína už odmalička vyrastala v cukrárskom prostredí. No a napokon sa ocitla vďaka štúdiu práva priamo na čokoládovej akadémii Callebaut v Belgicku.
Učila sa od tých najrenomovanejších top čokolatiérov, ako je Alexander Bordeaux a známa čokolatiérka z Las Vegas Melissa Coppel. Jej výnimočné dizajnové kúsky, čokoládové krémy a pralinky môžeš ochutnať pod jej osobnou značkou Mystery of Chocolate.
Neznamená to však, že na štúdium práva sa vykašľala úplne. Istý čas pracovala v oblasti advokácie, no vôňa čokolády a chuť pracovať s ňou napokon zvíťazila. Táto vášeň k tomuto chutnému remeslu má hlboké korene, pretože Katarínina babička bola známou cukrárkou, ktorá si sama vyrábala poťahové hmoty a postavičky, ktoré vtedy nebolo nikde dostať.
Prácu s čokoládou si zamilovala a cíti, že pri nej môže využiť a rozvíjať svoju kreativitu. Čokoláda sa tak stala jej hobby a vášňou zároveň. V tomto čokoládovom biznise ju podporuje celá jej rodina, ktorá je jej najlepším kritikom degustátorom a lichotníkom v jednom.
Všetko s láskou
Jej čokoládove výrobky sú výnimočné svojim dizajnom, chuťou aj balením. Ďalším atribútom, ktorý robí tieto výrobky výnimočnými je, že ingrediencie, z ktorých sú pralinky vyrábané, sú dovážané z celého sveta. Aj napriek tomu, že sú všetky jej výrobky kvalitné a dizajnérsky prepracované, Katarína sama nevie povedať, ktorý produkt, alebo ktorá pralinka je jej najlepším produktom. Vie však povedať, že medzi obľúbené patria lieskovo-čokoládové krémy.
Najdôležitejšiu súčasťou týchto produktov je, že sú vyrábané v špičkovej kvalite, bez éčok a konzervantov. Pri výrobe týchto domácich praliniek a čokoládových krémov je úplne nekompromisná. Musí máť iba najkvalitnejšie suroviny a formy na výrobu dizajnových praliniek rada kupuje od známych čokolatierov ako sú Frank Haasnoot, Davide Comaschi, Sakura Origami, Alex Bordeaux. Potom už jej na ceste vytvárania originálnych praliniek nič neprekáža.
Inšpirácia zo sveta
Pri takejto špecifickej výrobe dizajnových praliniek Katarína nevníma žiadnu lokálnu konkurenciu. Síce na Slovensku existuje množstvo výrobcov čokolády a produktov z nej, no všetci skôr ostávajú pri klasickej forme výroby. Inšpiruje sa skôr zahraničnými čokolatiérmi ako je Vince Vallee, Frank Haasnoot, Luis Amando a Piere Marcolini, ktorí vyrábajú luxusné a dizajnové čokoládové produkty.
Ručne vyrábané čokoládové produkty
Okrem toho, že študovala na čokoládovej akadémii v Belgicku, doteraz používa na výrobu svojich čokoládových produktov čokoládové callets známej belgickej značky Callebaut, ktoré sú vyvážené svojou chuťou, vôňou aj konzistenciou. Donedávna vyrábala tieto produkty naozaj poctivo a ručne. Prednedávnom však otvorila v Piešťanoch svoju výrobňu, v ktorej nájdete tie najlepšie a najnovšie technológie na vyrábanie čokolády.
S prvou domácou ručne vyrábanou pralinkou sa stretla na kurze čokolády v Púchove. Kurz bol vedený pod taktovkou Jožky Zaukulcovej, ktorá pôsobí ako prezidentka cukrarského zväzu na Slovensku. Kurz ju nadchol natoľko, že sa chcela o čokoláde učiť ešte viac. Od farbenia čokolády, cez nové náplne, skladovanie, až po obchod s dizajnovou čokoládou.
Okrem vyššie spomenutých zahraničným čokolatiérov sa inšpiruje sociálnymi sieťami, kde je v neustálom spojení s najlepšími čokolatiérmi sveta. Luxusný dizajn, ktorý sa dá z čokolády vyrobiť, si zamilovala natoľko, že ho chce priblížiť aj slovenskému zákazníkovi. Verí v to, že Slováci budu vedieť rozoznať kvalitu od nekvality a budú vyhľadávať už iba kvalitné čokoládove produkty, či už prostredníctvom jej e-shopu alebo v spolupracujúcich kaviarňach.
Plány čokolatiérky
Katarína momentálne pracuje na novej vylepšenej webstránke a modernejšom e-shope. Jej produkty si budeš môcť už čoskoro zakúpiť aj v kamenných predajniach. Luxusné dizajnové čokoládove produkty bude chcieť Katarína dostať aj do obchodných centier, v podobe mini obchodíkov, no chystá sa aj priamo do centra Bratislavy, kde si chce otvoriť luxusnú čokoládovňu.
Jej nadchnutie pre zahraničných čokolatiérov však nekončí iba pri inšpirovaní sa. Chystá viaceré spolupráce s medzinárodnými čokolatiérmi a už koncom marca príde na Slovensko jej dobrý priateľ Vladislav Panchenko z čokoládovej akadémie Callebaut z Moskvy.
V druhej polovici roka ju čaká cesta za oceán, kde bude pripravovať s top čokolatiérom Luisom Amandom novú luxusnú radu praliniek, snackbarov a čokolád. Samozrejme pribudnú nielen nové, chuťovo, aj na pohľad lákavé čokoládové produkty, ale aj produkty typu eclairs, chouquettes, macarons a mnoho ďalších, ktoré sa budú niesť v duchu luxusného dizajnu.