Vyzerajú zdravo, no v skutočnosti nejde o „fit bombu“. Toto sú „superpotraviny“ plné cukru
- K zdravému životnému štýlu patrí aj vyvážená strava
- Treba si však dať veľký pozor na potraviny, ktoré sa zdravo iba tvária
- Sú totiž plné cukru
- K zdravému životnému štýlu patrí aj vyvážená strava
- Treba si však dať veľký pozor na potraviny, ktoré sa zdravo iba tvária
- Sú totiž plné cukru
Zoznam potravín s vysokým obsahom cukru pokračuje.
Konzervované a balené polievky: Zatiaľ čo polievky pripravené z čerstvých surovín môžu byť zdravou voľbou, komerčne pripravené konzervované alebo balené polievky často obsahujú pridaný cukor, ako je sacharóza, jačmenný slad, maltóza alebo kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy. Niektoré konzervy obsahujú aj dve tretiny odporúčanej dennej dávky.
Raňajkové cereálie: Napriek ich populárnosti a pohodlnosti sú cereálie na raňajky známe svojím vysokým obsahom cukru. Dokonca aj cereálie propagované ako zdravé možnosti môžu byť prekvapivo sladké. Napríklad malá 30-gramová porcia cereálií Nestlé Chocapic obsahuje 8 gramov cukru, čo je takmer tretina denného limitu.
Konzervované pečené fazuľky: Zatiaľ čo fazule a šošovica sa všeobecne považujú za zdravé a výživné, konzervované pečené fazuľky v paradajkovej omáčke často obsahujú viac cukru než by si očakával. Polovica konzervy napríklad obsahuje priemerne 12 gramov čistého cukru.
Sušené ovocie: Odstránenie vody počas procesu sušenia koncentruje prírodné cukry prítomné v ovocí, a mnohí výrobcovia pridávajú dodatočný cukor na zlepšenie sladkosti a konzerváciu. V sušených slivkách sa napríklad nachádza desaťkrát viac cukru než v čerstvých.
Orechové maslá: Orechové maslo, často považované za výživný snack, môže obsahovať významné množstvo cukru. Najmä to s pridaným medom, škoricou alebo čokoládou. Dokonca aj niektoré arašidové maslá propagované ako zdravé môžu obsahovať pridaný cukor. Treba dôkladne čítať etikety, aby si vedel, či ide o čisté maslo alebo nejakú zmes.
Celozrnné pečivo: Celozrnné žemle napríklad môžu obsahovať takmer 6 gramov cukru. Niektoré druhy označované ako celozrnné môžu dokonca výrobcovia častokrát iba prifarbovať, preto treba dbať na zloženie aj v tomto prípade.
V takýchto prípadoch je predsa asi lepšie spoľahnúť sa na domáce alternatívy, ktoré nám zaberú len o niekoľko minút viac ako keď ideme po hotový produkt do obchodu. Samozrejme, existujú aj kvalitné výrobky, stačí si podrobne čítať, z čoho jednotlivé kúsky sú.