Výživový poradca Hadžega: Šunku plnú soli dokážeš spoznať ľahko. Výrobcovia potravín cukor skrývajú

  • Čo sa skrýva za ingredienciami na potravinových produktoch?
  • Odborník na výživu radí, čo by si nemal prehliadať
Untitled design (49)
Archív Canva
  • Čo sa skrýva za ingredienciami na potravinových produktoch?
  • Odborník na výživu radí, čo by si nemal prehliadať

Ak ti záleží na svojej strave, pravdepodobne celkom rád čítaš aj tabuľky na obale potravín. Vieš však správne čítať nutričné hodnoty a čo by si si vlastne mal všímať? Spoločne s výživovým poradcom ti prezradíme, ako vybrať zdravé potraviny a čo sa často skrýva za zdanlivo nevinnými prísadami.

Výživový poradca Tomáš Hadžega nám vysvetlil, že nutričné hodnoty na obaloch potravín predstavujú pre spotrebiteľa veľké množstvo informácií, ktoré v ňom môžu vyvolávať zmätok. Vo všeobecnosti však platí, že čím menej ingrediencií produkt má, tým lepšie. Ideálne by sme podľa odborníka mali vyberať potraviny, ktoré nemajú viac ako päť ingrediencií. 

Ako jednu z prvých rád prezradil, že ingrediencie, ktoré sú na obale uvádzané medzi prvými, obsahuje konkrétne potravina v najväčšom množstve.

„V praxi to znamená, že keď si vyberám napr. balenú šunku a medzi prvými tromi ingredienciami bude uvedená soľ, táto šunka bude mať vyšší obsah soli, ako by mala zo zdravotného hľadiska mať. Z tohto dôvodu bude mať takáto šunka menej mäsa. Zároveň je pravdepodobné, že bude obsahovať ďalšie náhrady, trebárs sóju alebo iné látky, ktorým väčšinou nerozumieme,“ radí odborník.

Ďalej sme sa od výživového poradcu dozvedeli, ako čítať jednotlivé zložky na štítku, prečo je dôležité sledovať obsah nasýtených tukov a ako zistíme, že produkt obsahuje nadmerné množstvo cukru. Prezradil aj, aké sú najbežnejšie prídavné látky a konzervanty, ktorým by sme sa mali vyhýbať. 

  • Čo sú to trans tuky a prečo sa im vyhýbať?
  • Ako zistíš, že v potravine je priveľa cukru?
  • Ktorým látkam a konzervantom sa vyhýbať?
  • Ako rozpoznať skryté prísady v potravinách?

Čo znamenajú jednotlivé zložky na štítku?

Kalórie sú jednotkou energie. Označujú množstvo energie, ktoré získate z konkrétnej potraviny. Je však dôležité myslieť na to, že štítok na potravinách informuje najmä o kalorickej hodnote na 100 g výrobku.

Keď však balenie obsahuje 200 gramov, zákonite prijmete dvojnásobok energie, ako uvádza štítok potravín. Ideálne je vyberať si potraviny s nižšou energetickou hodnotou. Prečo? Pretože jedno malé balenie zemiakových lupienkov má toľko energie ako jedna bežná porcia obeda pre priemernú ženu.

Tuky je možné rozdeliť na niekoľko typov: nasýtené, nenasýtené a trans tuky. Najhoršie sú práve trans tuky. Tie vznikajú pri úprave olejov, ktoré sa používajú pri výrobe konkrétneho produktu. Nájdeme ich vo všetkých vyprážaných jedlách, polotovaroch, lupienkoch i sladkostiach.

Vysoký príjem trans tukov môže viesť k priberaniu, ale aj k zvýšeniu rizika srdcových ochorení či zápalov. Naopak, nenasýtené tuky sú pre zdravie prospešné. Nájdeme ich napr. v rybách, orechoch či semienkach. Nasýtené tuky súvisia so zvýšenou rizikovosťou hladiny zlého LDL cholesterolu, preto je dobré ich konzumovať s mierou. Toto odporúčanie platí najmä pre údeniny.

chladnička
zdroj: Unsplash/Darrien Staton

Pod položkou cukry sa na štítku potravín skrýva klasický biely cukor alebo jeho náhrady, najčastejšie glukózovo-fruktózový sirup. Obsah cukru v potravinách by mal byť čo najmenší. Jeho vysoký príjem zvyšuje riziko nadváhy, obezity, cukrovky II. typu, ale aj srdcových ochorení.

Bielkoviny sú stavebnou látkou nášho organizmu (pre bunky, tkanivá a orgány). Potrebujeme ich najmä v prípade, keď hľadáme jedlo, ktoré nás má zasýtiť, pomôcť regenerovať a udržiavať svalovú hmotu. Prospešné sú aj pri chudnutí, pretože dokážu zrýchliť fungovanie nášho metabolizmu.

Položka sacharidy zahŕňa viacero zložiek (okrem sacharidov aj spomínané cukry, škroby i vlákninu). Pri sladkých potravinách je dôležité sledovať kolónku sacharidy – z toho cukry, keďže sladké potraviny väčšinou obsahujú oveľa väčšie množstvo cukru ako sacharidov.

Ako zistiť, koľko cukru je v potravine a prečo by sme sa mali vyhýbať potravinám s vysokým obsahom pridaných cukrov?

Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.

Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.

Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.
Platba
Tlačidlo späť
Visa logo
Mastercard logo
Trust pay
Registrovať a zaplatiť
Ikona zabezpečenia Zabezpečené šifrovaním
Trust pay Platobné operácie sa odohrávajú na zabezpečených certifikovaných platformách spĺňajúcich tie najvyššie PCI DSS štandardy bezpečnosti.
Zrušiť predplatné môžeš kedykoľvek. Súhlasím s poskytnutím predpaltného a bol som poučený, že odsúhlasením jeho poskytnutia strácam právo na odstúpenie.
Zdroj: Tomáš Hadžega

Najnovšie videá

Trendové videá