Významná štúdia: Pitie z plastových fliaš zvyšuje riziko vážnej choroby, finálne potvrdili vedci
- BPA je chemikália, ktorá sa vyskytuje v obaloch na potraviny a nápoje
- Štúdia priniesla dôkazy o priamej súvislosti medzi BPA a rizikom cukrovky
- BPA je chemikália, ktorá sa vyskytuje v obaloch na potraviny a nápoje
- Štúdia priniesla dôkazy o priamej súvislosti medzi BPA a rizikom cukrovky
Prelomová štúdia odhalila priamu súvislosť medzi chemickou zložkou plastových fliaš a zvýšeným rizikom vzniku cukrovky 2. typu. Výskum, publikovaný v časopise Diabetes, zistil, že chemikália BPA, používaná v obaloch na potraviny a nápoje, môže znížiť citlivosť na inzulín – hormón regulujúci metabolizmus cukrov v tele.
Tieto zistenia budú prezentované na vedeckých zasadnutiach Americkej asociácie diabetikov v roku 2024. Autori vyzývajú Agentúru na ochranu životného prostredia USA (EPA), aby prehodnotila bezpečné limity pre vystavenie BPA v obaloch na potraviny a nápoje.
BPA a hormonálny systém
Ako informuje Mayo Clinic, BPA (bisfenol A) je chemická látka používaná v priemysle na výrobu plastov už od 50. rokov minulého storočia.
BPA sa nachádza v polykarbonátových plastoch a epoxidových živiciach. Polykarbonátové plasty sa bežne využívajú v nádobách na skladovanie potravín a nápojov, ako sú napríklad fľaše na vodu, a tiež v rôznych spotrebných výrobkoch.
Epoxidové živice sa používajú vo vnútorných povrchoch kovových výrobkov, vrátane potravinových plechoviek, uzáverov fliaš a vodovodných potrubí. Niektoré zubné hmoty a kompozity môžu takisto obsahovať BPA.
Podľa štúdie uverejnenej v Science Daily má teplota kvapaliny zásadný vplyv na množstvo BPA, ktoré sa uvoľňuje z plastových fliaš. Štandardne sa množstvo uvoľneného BPA pohybuje od 0,2 do 0,8 nanogramov za hodinu, avšak pri zahriatí kvapaliny to môže byť 8 až 32 nanogramov za hodinu.
Predchádzajúce výskumy naznačili, že bisfenol A môže narušiť hormonálnu rovnováhu u ľudí. Hoci výskumy už dávno spájali BPA s cukrovkou, žiadny z nich doteraz priamo nehodnotil, či podávanie tejto chemikálie ľuďom zvyšuje riziko vzniku cukrovky u dospelých.
„Naše zistenia sú prvými dôkazmi toho, že podávanie BPA môže zvýšiť riziko cukrovky 2. typu,“ uviedli vo vyhlásení vedci z Kalifornskej polytechnickej štátnej univerzity.
Toxické látky v plastoch
Ako uvádza Independent, v štúdii výskumníci náhodne rozdelili 40 zdravých dospelých účastníkov do dvoch skupín, pričom jedna skupina dostávala placebo a druhá približne 50 mikrogramov BPA na kilogram telesnej hmotnosti denne.
Táto dávka BPA je momentálne považovaná za bezpečnú podľa štandardov Agentúry pre ochranu životného prostredia USA (EPA). Po štyroch dňoch tí, ktorí dostávali BPA, vykazovali zníženú citlivosť na inzulín, čo nebolo zaznamenané u účastníkov skupiny s placebom.
„Tieto výsledky naznačujú, že možno by sa mala prehodnotiť bezpečná dávka a poskytovatelia zdravotnej starostlivosti by mali zvážiť odporučenie zmien pacientom,“ uviedli vedci. Navrhujú zníženie expozície BPA pomocou alternatív, ako je používanie nerezových alebo sklenených fliaš a plechoviek bez BPA.
Ďalšia štúdia publikovaná v časopise Eco-Environment & Health zistila, že plastové fľaše na vodu vystavené slnečnému žiareniu môžu uvoľňovať vysoko toxické zlúčeniny, vrátane známych karcinogénnych látok, ako je n-hexadekán, čo predstavuje závažné zdravotné riziká.
„Toto je len začiatok zdôrazňovania potreby informovaných odporúčaní v oblasti verejného zdravia,“ uviedol Robert Gabbay, hlavný vedecký a lekársky riaditeľ Americkej asociácie diabetu (ADA).
Zdroje: Independent, Mayo Clinic, Diabetes Journals, Science Daily