Významné zistenie: Toto umelé sladidlo poškodilo imunitu myší. Vedci ho chcú využiť na „zázračnú liečbu“
- Štúdia uverejnená v Nature našla prepojenie medzi sukralózou a imunitou
- U myší ju oslabuje
- Tento efekt by sa dal využiť v medicíne
- Štúdia uverejnená v Nature našla prepojenie medzi sukralózou a imunitou
- U myší ju oslabuje
- Tento efekt by sa dal využiť v medicíne
Keď chceš znížiť svoj príjem vysokokalorického cukru, často prídu na rad diétne sódy alebo produkty s nálepkou „sugar-free“. Tieto produkty sú často úplne rovnako sladké ako ich bežné verzie, a to vďaka tzv. umelým sladidlám, ktoré sú nízkokalorickými či úplne bezkalorickými náhradami cukru.
Jedným z najobľúbenejších sladidiel tohto druhu je sukralóza – umelé sladidlo s vysokou koncentráciou sladkosti (až 600-násobne viac ako biely cukor), ktoré je naviac pre ľudské telo nestráviteľné, čo znamená, že z neho získame presne 0 kalórií.
O sladidle píše aj oficiálna stránka americkej Správy potravín a liečiv (FDA), ktorá jeho používanie povolila ešte v roku 1999 a celkovo vykonala viac než 100 bezpečnostných štúdií.
Všetky z nich pritom dokázali, že je bezpečná pre ľudskú konzumpciu. S novými faktami, ktoré vyzývajú toto tvrdenie, však prišli vedci z Francis Crick Institute v Londýne. V štúdii totiž pozorovali negatívny dopad sukralózy na myši.
Umelé sladidlo poškodilo imunitu
Štúdia bola uverejnená v magazíne Nature a podľa autorov dokazuje, že aj napriek tomu, že telá živočíchov sukralózu priamo nespracúvajú, má stále jasný biologický efekt. Tým by malo byť znižovanie účinnosti ich imunitného systému.
„Doposiaľ existoval názor, že tieto sladidlá sa len prelejú naším telom. Náš jazyk ich ochutná a nič iné sa nestane,“ komentuje podľa Nature štúdiu Susie Swithers, behaviorálna neurovedkyňa z Purdue University vo West Lafayette.
Vedci v experimente podávali myšiam sukralózu rozpustenú vo vode, pričom jej obsah bol hlodavčím ekvivalentom pre najvyššiu dennú dávku odporúčanú ľuďom. Všetky z myší mali zároveň istú formu bakteriálnej infekcie či nádoru, podľa čoho výskumníci zisťovali, aká je úroveň obranyschopnosti ich imunitného systému.
Vedci spozorovali, že u myší, ktorým boli podávané veľké množstvá sladidla, bola výrazne znížená responzivita ich T-lymfocytov – typu bielej krvinky, ktorá v imunite živočíchov zohráva významnú úlohu. Po ukončení podávania sukralózy myšiam sa stav T-lymfocytov vrátil do normálu.
Nie je dôvod na obavy
Autori štúdie však upozorňujú, že ich práca by mala vyvolať paniku, keďže pokusy so sladidlom nevykonávali na ľuďoch, a nie je preto možné s určitosťou povedať, či majú rovnaký výsledok. Naviac, množstvo sladidla podávané myšiam bolo skutočne vysoké a väčšina ľudí takýto denný príjem bežne nedosahuje.
Ako upozorňuje denník Financial Times, zistenia by mohli mať, naopak, pozitívny prínos pre medicínu. Sukralóza by sa mohla teoreticky využívať v boji s autoimunitnými ochoreniami, keďže imunitný systém nimi trpiacich pacientov napáda vlastné vlastné bunky.
Vedci na myšiach otestovali aj túto teóriu, pričom vysoké množstvá sladidla podávali hlodavcom, ktorí mali genetickú predispozíciu na cukrovku typu 1.
Toto ochorenie je spôsobené práve spomínanými T-lymfocytmi, ktoré mylne napádajú pankreatické bunky. Konzumácia sukralózy znížila zápal, zlepšila symptómy myší s genetickou predispozíciou na tento typ autoimunitnej poruchy a dokonca výrazne znížila počet myší, u ktorých sa cukrovka typu 1 vyvinula.
Čítajte viac z kategórie: Inovácie a Eko
Zdroje: Nature, Financial Times, FDA