Potravina, ktorú si bežne vychutnávame, nám ničí telo. Pri jej konzumácii by si sa mal držať niekoľkých pravidiel
- Všetkého veľa škodí, výnimkou nie je ani táto potravina
- Dávky soli, ktoré denne skonzumujeme, sú doslova smrteľné
- Ako zistíš, že je tvoje telo „presolené“
- Všetkého veľa škodí, výnimkou nie je ani táto potravina
- Dávky soli, ktoré denne skonzumujeme, sú doslova smrteľné
- Ako zistíš, že je tvoje telo „presolené“
V dnešnom svete, kde je obrovský dôraz kladený na zdravý životný štýl, často počúvame o škodlivosti nadmerného príjmu tukov a cukrov. Menej často sa však hovorí o ďalšom skrytom nepriateľovi našich jedálničkov – nadmernom príjme soli.
Hoci rozprávka „Soľ nad zlato“ zdôrazňuje význam soli v našich životoch, jej prebytok v strave môže mať nepríjemné a dokonca fatálne následky na naše zdravie.
Vo svojom okolí určite poznáš niekoho, kto si každé jedno jedlo osolí ešte predtým, než ho ochutná. Možno o tom ani nevie, no je to veľký problém.
Stali sme sa závislými na soli
WHO vo svojom oficiálnom odporúčaní uvádza, že dospelí by nemali skonzumovať viac ako 5 gramov soli denne. Údaje z mnohých krajín však odhaľujú znepokojujúci fakt, a to, že denne jej skonzumujeme oveľa viac, dokonca bez toho, aby sme si to uvedomovali.
Údaje WHO hovoria, že priemerný človek skonzumuje denne minimálne 9 až 12 gramov soli, čo je značne nad hranicou maximálnej odporúčanej dennej dávky.
Ako najväčší problém sa pritom javia spracované potraviny a jedlá zjedené mimo domova – ani pri jedných totiž nemáme prakticky žiaden prehľad o tom, koľko soli sme do seba práve dostali.
Pri soli je totiž doslova zradné to, ako je v potravinách skrytá. Napríklad, ak zješ dvojitý hamburger z fast foodu, je ti jasné, že si do seba práve dostal mega dávku tuku. Rovnako tak ti je jasné, že si sa práve „predávkoval” cukrom, keď zješ celú čokoládu na jedno posedenie.
Ak by si si ale myslel, že soľ sa nachádza len v potravinách, ktoré sú slané, mýliš sa. V obrovských množstvách je totiž obsiahnutá napríklad v sáčkových či konzervovaných polievkach, v predpripravených jedlách, v sójovej omáčke, v predpečenom pečive či v rôznych ochutených omáčkach.
V prekvapujúcom množstve je dokonca obsiahnutá aj v sladkostiach. Zjedením len malej porcie týchto jedál do seba môžeš dostať niekoľkodennú dávku soli, rovnako, ako je to pri jedlách v reštaurácii.
Prečo ľudia začali toľko soliť?
Pre odomknutie obsahu zadaj svoj e-mail
Registrácia a platba bude dokončená po zadaní e-mailu.
Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.
Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
V článku sa po odomknutí dozvieš
- Prečo ľudia začali toľko soliť
- Prečo je solenie obrovským problémom pre naše zdravie
- Aké mýty sa o soli šíria
- Ako zistíš, že tvoje telo je „presolené“
Po odomknutí tiež získaš
- Články bez reklám
- Neobmedzený prístup k viac ako 75 000 článkom