Z historickej rodinnej vily je výnimočný butikový hotel. V Bratislave patrí medzi najlepšie miesta na biznis obed
- V Hoteli Albrecht si môžeš vychutnať nielen kúsok histórie, ale aj skvelé jedlo
- Niet divu, že sa stal obľúbeným miestom nielen pre obchodné stretnutia
- V Hoteli Albrecht si môžeš vychutnať nielen kúsok histórie, ale aj skvelé jedlo
- Niet divu, že sa stal obľúbeným miestom nielen pre obchodné stretnutia
Keď som prvýkrát prekročila prah hotela Albrecht v bratislavskej mestskej časti Staré Mesto, zaujala ma atmosféra elegantného butikového hotela, ktorý sa nachádza v zrekonštruovanej historickej vile.
Tento architektonický skvost prešiel len nedávno rekonštrukciou, pričom ubytovacia časť bola znovuotvorená koncom roka 2023.
Marketingová manažérka hotela Petra Teplanová mi pri našom stretnutí prezradila: „Ako mnohé iné boutique hotely, aj hotel Albrecht sa snaží zvýrazniť miestnu kultúru a históriu okrem skvelej kuchyne aj cez tradičnú architektúru.“
Tento zámer sa im rozhodne podaril – interiér pôsobí sviežo a moderne, no zároveň si zachováva nádych noblesnej histórie. Spomeniem napríklad zachované mohutné drevené trámy, pôvodné kamenné schody a priznané tehly na stenách, ktoré tu dotvárajú neopakovateľný genius loci.
Hoci som prišla primárne na obed, nedalo mi neobdivovať aj hotelové priestory. Každý detail pôsobil premyslene a štýlovo, od recepcie až po izbové dvere. No najviac ma zaujala reštauračná časť, ktorá je srdcom tohto komplexu.
„Architekti sa snažili zachovať autenticitu luxusného historického hotela a reštaurácie, kde sa ľudia vždy radi stretli a posedeli pri dobrom vínku, jedle alebo si zatancovali. Rekonštrukcia reštaurácie priniesla nový fresh nádych s viac svetlom, novým nábytkom či inými detailmi,“ vysvetľuje Teplanová.
A mala pravdu – priestor pôsobil vzdušne a príjemne, ideálny nielen na romantickú večeru, ale aj na obchodné rokovania. Zaujímavé je, že človek sa tu necíti ako v bežnej reštaurácii, ale skôr ako na posedení v rodinnej vile – obkolesený prírodou, no aj tak na skok od centra mesta. Výhodou je aj súkromné parkovisko za hotelom.
Platí, že v Albrechte si na svoje prídu všetci milovníci kvalitného, no nie nad mieru prekombinovaného gastra.
V ponuke sú raňajky, obedové menu či špeciality z a la carte menu, ktoré pravidelne aktualizujú a dopĺňajú o rôzne špeciálne vsuvky.
V hlavnej úlohe čerstvosť a sezónnosť
Keďže som prišla v čase obeda, zaujímalo ma, ako pristupujú k dennej ponuke.
„Disponujeme týždennou ponukou, ktorú obmieňame každý týždeň. Vybrať si môžete zo 4 hlavných jedál, z ktorých jeden variant je vždy bezmäsitý. Denné menu zverejňujeme na našej web stránke hotelalbrecht.sk a na našom instagramovom profile vždy vopred. Zákazníci, ktorí majú záujem o pravidelné zasielanie aktuálneho menu, sú zaradení do nášho mailingu.“
Čo sa týka cien, polievka a hlavné jedlo sa tu pohybuje v rozpätí od 15 eur do 25 eur. Cena vždy závisí od konkrétneho výberu jedla z ponuky týždenného menu.
Výnimočnosť menu spočíva v jednoduchých pravidlách:
„Dbáme hlavne na čerstvosť surovín a sezónnosť. Na jar sa v našich jedlách ‚objete‘ čerstvej zeleniny či napríklad medvedieho cesnaku. Počas leta podávame čerstvé ryby. Na jeseň zase každému ulahodíme kačkou, husou, divinou. Suroviny sa snažíme zabezpečiť od lokálnych dodávateľov, pretože sme názoru, že dovezené suroviny zo zahraničia nikdy nebudú mať tú správnu chuť a konzistenciu.“
„V tom tkvie podstata toho, prečo vás jedlá z a la carte menu alebo týždennej ponuky dostanú svojou originálnou chuťou a krásnym farebným prevedením na tanieri. Okrem slasti na jazyku a moderného foodstylingu sa môžete tešiť aj na rôzne techniky a postupy pri príprave jedla. Našou víziou je pripravovať tradičné jedlá jednoducho, ale pritom vytvoriť zážitok na tanieri.“
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Tradičné jedlo v modernom prevedení
Pri mojej návšteve som začala predjedlom Vitello tonnato, je to talianske jedlo, ktoré kombinuje jemné teľacie mäso so sviežou a krémovou tuniakovou omáčkou. Je to skvelá voľba pre tých, ktorí majú radi zaujímavé chuťové kombinácie.
Teľacie mäso je jemné a v tomto jedle je pripravené metódou sous-vide, čo znamená, že bolo pomaly varené pri nízkej teplote vo vákuu. Táto technika zabezpečuje, že mäso zostane šťavnaté, jemné a rovnomerne uvarené. Výsledkom sú tenké plátky teľacieho, ktoré sa takmer rozplývajú na jazyku.
Chuť omáčky z tuniaka je výrazná, ale krémová textúra majonézy ju vyvažuje a vytvára jemne slanú a bohatú omáčku. Tuniak a teľacie spolu prekvapivo dobre ladia a tvoria príjemný chuťový tón.
Nechýbajú ani medvedie kapary – malé, slané púčiky, ktoré dodávajú jedlu výraznú chuť. Medvedie kapary sú väčším a o niečo jemnejším variantom bežných kapár. Majú kyslastú, pikantnú chuť, ktorá pekne dopĺňa tuniakovú majonézu a jemné teľacie mäso.
Nasledovala polievka – zelerový krém s fritovanou cibuľou je jemná a zároveň výrazná polievka, ktorá ponúka zaujímavú kombináciu nielen chutí, ale aj textúr.
Koreňový zeler má jemnú, zemitú a mierne sladkastú chuť. Keď sa zeler uvarí a rozmixuje, vytvorí hustú, krémovú polievku, ktorá je veľmi hladká a zamatová.
Fritovaná cibuľa je v tomto chode chrumkavá a má intenzívnu, karamelizovanú chuť. Keď sa pridá na vrch krému, dodáva mu kontrast nielen v chuti, ale aj v textúre. Chrumkavosť cibule ti krásne doplní hladkú krémovú polievku, čím sa jedlo razom stáva zaujímavejším a chutnejším.
Hlavné jedlo bola pečená treska na prepálenom masle s mandľovou krustou, karfiolovým pyré, nakladaným karfiolom a romanescom. Ide o sofistikované jedlo, ktoré ponúka výbornú kombináciu chutí, textúr a vizuálnej príťažlivosti.
Treska je ryba s jemným a neutrálnym mäsom, ktoré ľahko prijíma chute, s ktorými je kombinované. Príprava na prepálenom masle znamená, že maslo bolo opatrne zohriate až do bodu, keď sa stáva hnedým (ale nie spáleným). Takéto maslo má orieškovú, hlbokú a bohatú chuť, ktorá dodá treske výnimočný charakter.
Na treske nájdeš chrumkavú krustu vyrobenú z mandlí, ktoré sú mierne sladkasté a orieškové. Krusta dodáva rybe nielen ďalšiu vrstvu chutí, ale aj zaujímavú textúru – krehkú a chrumkavú, ktorá pekne kontrastuje s jemnosťou rybieho mäsa.
Pyré z karfiolu je veľmi hladké, jemné a krémové, ochutené maslom. Má jemnú, mierne sladkastú chuť, ktorá dopĺňa intenzívne chute tresky a mandľovej krusty. Je to skvelý základ, ktorý zjemňuje a harmonizuje celé jedlo.
Nakladaný karfiol zase dodáva jedlu kyslý a osviežujúci prvok. Je to výborný kontrast ku krémovému pyré a bohatým chutiam tresky. Nakladaný karfiol tiež pridáva trochu chrumkavosti, čo zlepšuje celkovú textúru jedla.
Opomenúť nemožno ani romanesco – zeleninu podobnú karfiolu, ktorá má unikátny vzhľad a jemnejšiu chuť. V jedle pridáva vizuálnu príťažlivosť svojimi geometrickými špirálami a tiež jemnú chrumkavosť a sviežu chuť.
Na záver som mala možnosť ochutnať dezert „Millefoglie“, ktorý pochádza z Talianska a jeho názov znamená „tisíc listov,“ čo odkazuje na vrstvy lístkového cesta, ktoré sú pre tento dezert charakteristické.
Kombinácia chrumkavého lístkového cesta, krémovej náplne a čerstvého ovocia robí z tohto dezertu ideálny a nie príliš presladený záver obeda.
Lístkové cesto je jemné a krehké, pozostávajúce z mnohých tenkých vrstiev, ktoré sa počas pečenia oddelia a vytvoria vzdušnú, chrumkavú štruktúru. V Millefoglie je toto cesto upečené dozlatista, čo dodáva dezertu chrumkavosť a ľahkosť.
Vanilkový krém je jemný, hustý a bohatý, s výraznou chuťou vanilky. Krémová náplň ideálne kontrastuje s chrumkavosťou lístkového cesta.
Čerstvé maliny tomu celému dodávajú kyslosť a osviežujúcu chuť, ktorá vyvažuje sladkosť vanilkového krému. Lístky medovky slúžia najmä ako dekorácia, ale tiež pridávajú jemnú osviežujúcu chuť po citrusoch, ktorá dopĺňa sladkosť krému a kyslosť malín. Medovka zároveň tento dezert príjemne prevonia a obohatí jeho chuťový profil.
Treba tiež spomenúť, že pred alebo po chutnom obede či večeri sa môžeš premiestniť do hotelového baru, kde čakajú barmani, ktorí ti namiešajú drink podľa želania a preferencií.
Nedeľný brunch aj grilovačka
Na Albrechte je okrem iného zaujímavé aj to, že sa tu pravidelne pripravujú tematické gastroeventy, nedeľné brunche, grilovačky či rôzne iné akcie, ktorých cieľom je prinášať neustále niečo nové. Ide tiež o vyhľadávané miesto na firemné akcie, oslavy aj svadby.
Atmosféru v Hotel & Restaurant Albrecht v Bratislave sa určite oplatí zažiť. Kombinácia elegantného prostredia, vynikajúceho jedla a profesionálneho prístupu personálu z neho robí jedno z najlepších miest na biznis obed či večeru v Bratislave.
Či už hľadáš miesto na dôležité obchodné rokovanie, romantickú večeru alebo len chceš ochutnať skutočne kvalitné jedlo, hotel Albrecht by mal byť na vrchole tvojho zoznamu.
Zdroj: Hotel Albrecht