Z mamuta sa dajú robiť fašírky a Slovák odfotil vesmírnu raritu. TOP objavy týždňa

  • Startup vypestoval v laboratóriu mamutie mäso a urobil z neho guľôčku
  • Slovákovi a Čechovi sa podarila fascinujúca fotka
  • Reklama môže aj zabíjať
fašírka z kultivovaného mamutieho mäsa a zelený záblesk
TASR/AP Photo/Mike Corder, Reprofoto: NASA/T. Slovinský & P. Horálek (IoP Opava); CTIO, NOIRLab, NSF, AURA
  • Startup vypestoval v laboratóriu mamutie mäso a urobil z neho guľôčku
  • Slovákovi a Čechovi sa podarila fascinujúca fotka
  • Reklama môže aj zabíjať

Uplynulý týždeň bol v oblasti vedy mimoriadne plodný. V laboratóriu sa podarilo vyrobiť fašírku z mamutieho mäsa. Fotografia od českého a slovenského fotografa bola vybraná ako Astronomická snímka dňa NASA. Ďalšia štúdia zase ukázala, že marketingové stratégie spoločností majú určitý vplyv na výskyt rakoviny a úmrtnosť. TASR prináša súhrn najnovších poznatkov z vedy a techniky.

Mamutia fašírka

Vedcom sa podarilo vyrobiť z umelo vypestovaného mamutieho mäsa mäsovú guľôčku. Tento projekt austrálskej spoločnosti Vow Food má za cieľ upozorniť na to, že mäso sa nemusí získavať len zabíjaním zvierať, ale dá sa „vypestovať“ i umelo v laboratóriách. V utorok o tom písal denník The Guardian, informuje TASR.

Spoločnosť Vow Food sa zaoberá pestovaním mäsa v laboratóriách. Nejde však o bežné druhy mäsa, akými sú napríklad kuracie, bravčové či hovädzie. V spolupráci s odborníkmi z austrálskej Queenslandskej univerzity už preskúmali potenciál mäsa z viac ako 50 druhov zvierat vrátane lamy alpaky, krokodíla, byvola, kengury, páva či rozličných rýb.

Snažíme sa, aby tých niekoľko miliárd ľudí, ktorí jedia živočíšne proteíny, prešli na zdroje potravy, ktoré sa dajú vypestovať umelo. Pri umelom pestovaní mäsa sa sústreďujeme na bunky, ktoré ľahko rastú, sú chutné a výživné,“ uviedli zakladatelia spoločnosti. Dodali, že sa rozhodli vypestovať mäso z vyhynutého mamuta srstnatého a upozorniť tak na problémy spojené s klimatickou zmenou a stratou biodiverzity. Použili pritom kombináciu slonej DNA a mamutieho svalového myoglobínu.

Vow Food pôvodne plánovala vypestovať mäso z vtáka dronta nelietavého pochádzajúceho z ostrova Maurícius, ktorý vyhynul na prelome 17. a 18. storočia. Na tento experiment sa im však nepodarilo získať dostatok potrebných sekvencií DNA.

Mamutie mäsové guľôčky však zatiaľ nikto neochutnal. Mamutí proteín sa totiž na Zemi celé stáročia nevyskytoval a preto nie je jasné, ako by naň imunitný systém ľudského organizmu zareagoval. Vedci však uviedli, že ak by sa o podobný experiment pokúšali znova, mäso by upravili tak, aby bolo požívateľné.

Slovák a Čech sa postarali o fotku zeleného blesku, ktorú ocenila NASA

Čítajte viac z kategórie: Hlavné správy a aktuality

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.

Zdroj: TASR

Najnovšie videá

Trendové videá