Z Ukrajiny priniesli svoje gastro know-how. Toto sú najlepšie podniky otvorené Ukrajincami

  • Niektorí ušli pred vojnou, iní sem prišli ešte predtým
  • Ukrajinci si na Slovensku otvorili viaceré skvelé podniky
  • Vybrali sme pre teba tie najlepšie
gastroprevadzky
Lemberg bistro; The Midnight Bakery
  • Niektorí ušli pred vojnou, iní sem prišli ešte predtým
  • Ukrajinci si na Slovensku otvorili viaceré skvelé podniky
  • Vybrali sme pre teba tie najlepšie

Vojna na Ukrajine tu je s nami už viac ako jeden rok. Pred jej hrôzami utieklo veľké množstvo Ukrajincov. Mnohí so sebou doniesli okrem svojej rodiny aj know-how zo sveta gastra.

Prišli na Slovensko a vytvorili absolútne famózne podniky, za ktoré im môžeme byť vďační. Niektorí však na Slovensku začali podnikať už omnoho skôr.

My sme pre teba vybrali tie, ktoré by si mal určite vyskúšať. Nájdeš medzi nimi pekáreň, bistro, ale aj tradičnú ukrajinsko-gruzínsku kuchyňu. 

Inside

Po tom, čo Rusko napadlo nášho suseda, musela Aľona so sestrou utiecť na Slovensko. Ale nevzdali sa a rozhodli sa otvoriť reštauráciu plnú tolerancie a poctivého aj chutného jedla.

Ide o vyslovene sídliskovú reštauráciu s potenciálom na obedových zákazníkov z okolitých business centier a večere aj víkendy pre rodiny z okolitých domov.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa INSIDE RESTAURANT BRATISLAVA (@inside.rest)

V ponuke majú naozaj pestrú škálu jedál. Nesmú chýbať raňajkové klasiky, hlavné jedlá, ako je napríklad dusené jahňacie lýtko, ale aj sladké dezerty. Je celkom nespochybniteľný fakt, že po návšteve tejto prevádzky budú tvoje chuťové poháriky tancovať. 

The Midnight Bakery

Slováci čoraz viac vyhľadávajú kvalitnejšie pečivo a chlieb. A 37-ročný pekár Mykola na túto vlnu naskočil úplne suverénne. V Bratislave si otvoril dnes už dve prevádzky, kde ponúka čerstvé, chrumkavé a vláčne pečivo.

Bratislavčania mohli jeho pečivo spoznať ešte v kultovom podniku Fach, kde pracoval ako šéf pekár. 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa The Midnight Bakery Bratislava • kvásková pekáreň (@tmb_bratislava)

V našej recenzii na našom webe sme siahli aj po slávnom škoricovom Cinnabon s krémom s mascarpone za 4,50 eur, ktorý bol mäkký, mierne vlhký a plný vône a chuti. Okrem toho ti odporúčame vyskúšať aj ich famózny kváskový chlieb. 

The Midnight Bakery sme zhodnotili ako príjemné spestrenie pekárenskej scény v Bratislave, kde si môžeš dať zákusok či kváskové pečivo, za ktoré by sa nemuseli hanbiť ani v zabehnutej remeselnej pekárni niekde v Paríži.

Aj keď sú ceny vyššie ako v tvojom supermarkete pri dome, tak treba zobrať do úvahy, že tu si platíš za remeslo a skutočnú kvalitu. Nenájdeš tu žiadne rozpekané polotovary.

Zepen House 

Tím Ukrajincov sa rozhodol do Bratislavy priniesť domácu kuchyňu s jedlami podľa tradičných receptúr. Majitelia bistra prevádzkujú aj rodinnú firmu, ktorá vyrába naturálne peľmene či vareniky. Tie sú šokovo mrazené, aby sa zachovala ich pôvodná chuť a vôňa.

Všetky suroviny, z ktorých pripravujú jedlá, sú čerstvé a domáce. Mleté mäso, ktoré používajú na plnenie peľmeňov, je výlučne čerstvé (nie rozmrazené) a aj ich múka musí mať prémiovú kvalitu.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Bistro Zepen House (@zepen.house)

V rámci ich ponuky nájdeš naozaj pestrú ponuku ukrajinských jedál, ako sú ikonické pelmeni alebo gruzínska „pizza“ chačapuri, ktorá sa podáva s tradičným syrom a žĺtkom. Za 300-gramovú porciu pelmenov zaplatíš len 6,85 eur a za adžarské chačapuri len 8,95 eur. 

Pelmeni sú tradičným jedlom z Ukrajiny a v mnohých iných krajinách strednej a východnej Európy. Sú to malé kúsky cesta plnené mletým mäsom, ktoré sú zvyčajne varené alebo dusené a podávané s omáčkou alebo kyslou smotanou. 

Existuje mnoho variantov pelmenei v závislosti od regiónu a tradícií. Niektoré recepty používajú hovädzie, bravčové alebo mleté kuracie mäso na plnenie, zatiaľ čo iné môžu obsahovať huby, zemiaky alebo kapustu.

Bistro Lemberg 

Neostaneme predsa len v Bratislave. Manželský pár Nadia a Andriy usúdili, že v Banskej Bystrici chýba nejaké poriadne vegánske bistro.

Pred vstupom do biznisu s vegánskymi špecialitami študovali na ekonomickej vysokej škole a neskôr sa venovali prevažne obchodným činnostiam. Nadia však tvrdí, že vždy vedela, že jedného dňa chce viesť vlastný biznis.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa vegan | reštaurácia | Štiavnica (@lemberg_bistro)

Držia sa pravidla, že každý deň skúšajú nové recepty a snažia sa vyvíjať vlastné suroviny. Medzi jedlá, ktoré ti zakladatelia bistra určite odporúčajú vyskúšať, patria cestoviny, no aj ich fritovaný banán z World Street Food ponuky a v neposlednom rade aj polievky. 

Okrem iného sa snažia podporovať aj lokálny trh. Nielen surovinami, ale napríklad aj riadom. „Podporujeme miestnych výrobcov a remeselníkov. V bistre máme hand-made tanieriky, poháriky, ručne maľované obrazy a iné doplnky od lokálnych výrobcov, všetko je robené na mieru priamo pre nás,“ prezradili majitelia v našom článku.

Čítajte viac z kategórie: Food biznis

Zdroj: archív Startitup

Najnovšie videá

Trendové videá