Z Ukrajiny priniesli svoje gastro know-how. Toto sú najlepšie podniky otvorené Ukrajincami
- Niektorí ušli pred vojnou, iní sem prišli ešte predtým
- Ukrajinci si na Slovensku otvorili viaceré skvelé podniky
- Vybrali sme pre teba tie najlepšie
- Niektorí ušli pred vojnou, iní sem prišli ešte predtým
- Ukrajinci si na Slovensku otvorili viaceré skvelé podniky
- Vybrali sme pre teba tie najlepšie
Zepen House
Tím Ukrajincov sa rozhodol do Bratislavy priniesť domácu kuchyňu s jedlami podľa tradičných receptúr. Majitelia bistra prevádzkujú aj rodinnú firmu, ktorá vyrába naturálne peľmene či vareniky. Tie sú šokovo mrazené, aby sa zachovala ich pôvodná chuť a vôňa.
Všetky suroviny, z ktorých pripravujú jedlá, sú čerstvé a domáce. Mleté mäso, ktoré používajú na plnenie peľmeňov, je výlučne čerstvé (nie rozmrazené) a aj ich múka musí mať prémiovú kvalitu.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
V rámci ich ponuky nájdeš naozaj pestrú ponuku ukrajinských jedál, ako sú ikonické pelmeni alebo gruzínska „pizza“ chačapuri, ktorá sa podáva s tradičným syrom a žĺtkom. Za 300-gramovú porciu pelmenov zaplatíš len 6,85 eur a za adžarské chačapuri len 8,95 eur.
Pelmeni sú tradičným jedlom z Ukrajiny a v mnohých iných krajinách strednej a východnej Európy. Sú to malé kúsky cesta plnené mletým mäsom, ktoré sú zvyčajne varené alebo dusené a podávané s omáčkou alebo kyslou smotanou.
Existuje mnoho variantov pelmenei v závislosti od regiónu a tradícií. Niektoré recepty používajú hovädzie, bravčové alebo mleté kuracie mäso na plnenie, zatiaľ čo iné môžu obsahovať huby, zemiaky alebo kapustu.
Bistro Lemberg
Neostaneme predsa len v Bratislave. Manželský pár Nadia a Andriy usúdili, že v Banskej Bystrici chýba nejaké poriadne vegánske bistro.
Pred vstupom do biznisu s vegánskymi špecialitami študovali na ekonomickej vysokej škole a neskôr sa venovali prevažne obchodným činnostiam. Nadia však tvrdí, že vždy vedela, že jedného dňa chce viesť vlastný biznis.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Držia sa pravidla, že každý deň skúšajú nové recepty a snažia sa vyvíjať vlastné suroviny. Medzi jedlá, ktoré ti zakladatelia bistra určite odporúčajú vyskúšať, patria cestoviny, no aj ich fritovaný banán z World Street Food ponuky a v neposlednom rade aj polievky.
Okrem iného sa snažia podporovať aj lokálny trh. Nielen surovinami, ale napríklad aj riadom. „Podporujeme miestnych výrobcov a remeselníkov. V bistre máme hand-made tanieriky, poháriky, ručne maľované obrazy a iné doplnky od lokálnych výrobcov, všetko je robené na mieru priamo pre nás,“ prezradili majitelia v našom článku.