Z Ukrajiny priniesli svoje gastro know-how. Toto sú najlepšie podniky otvorené Ukrajincami

  • Niektorí ušli pred vojnou, iní sem prišli ešte predtým
  • Ukrajinci si na Slovensku otvorili viaceré skvelé podniky
  • Vybrali sme pre teba tie najlepšie
gastroprevadzky
Lemberg bistro; The Midnight Bakery
  • Niektorí ušli pred vojnou, iní sem prišli ešte predtým
  • Ukrajinci si na Slovensku otvorili viaceré skvelé podniky
  • Vybrali sme pre teba tie najlepšie

Zepen House 

Tím Ukrajincov sa rozhodol do Bratislavy priniesť domácu kuchyňu s jedlami podľa tradičných receptúr. Majitelia bistra prevádzkujú aj rodinnú firmu, ktorá vyrába naturálne peľmene či vareniky. Tie sú šokovo mrazené, aby sa zachovala ich pôvodná chuť a vôňa.

Všetky suroviny, z ktorých pripravujú jedlá, sú čerstvé a domáce. Mleté mäso, ktoré používajú na plnenie peľmeňov, je výlučne čerstvé (nie rozmrazené) a aj ich múka musí mať prémiovú kvalitu.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Bistro Zepen House (@zepen.house)

V rámci ich ponuky nájdeš naozaj pestrú ponuku ukrajinských jedál, ako sú ikonické pelmeni alebo gruzínska „pizza“ chačapuri, ktorá sa podáva s tradičným syrom a žĺtkom. Za 300-gramovú porciu pelmenov zaplatíš len 6,85 eur a za adžarské chačapuri len 8,95 eur. 

Pelmeni sú tradičným jedlom z Ukrajiny a v mnohých iných krajinách strednej a východnej Európy. Sú to malé kúsky cesta plnené mletým mäsom, ktoré sú zvyčajne varené alebo dusené a podávané s omáčkou alebo kyslou smotanou. 

Existuje mnoho variantov pelmenei v závislosti od regiónu a tradícií. Niektoré recepty používajú hovädzie, bravčové alebo mleté kuracie mäso na plnenie, zatiaľ čo iné môžu obsahovať huby, zemiaky alebo kapustu.

Bistro Lemberg 

Neostaneme predsa len v Bratislave. Manželský pár Nadia a Andriy usúdili, že v Banskej Bystrici chýba nejaké poriadne vegánske bistro.

Pred vstupom do biznisu s vegánskymi špecialitami študovali na ekonomickej vysokej škole a neskôr sa venovali prevažne obchodným činnostiam. Nadia však tvrdí, že vždy vedela, že jedného dňa chce viesť vlastný biznis.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa vegan | reštaurácia | Štiavnica (@lemberg_bistro)

Držia sa pravidla, že každý deň skúšajú nové recepty a snažia sa vyvíjať vlastné suroviny. Medzi jedlá, ktoré ti zakladatelia bistra určite odporúčajú vyskúšať, patria cestoviny, no aj ich fritovaný banán z World Street Food ponuky a v neposlednom rade aj polievky. 

Okrem iného sa snažia podporovať aj lokálny trh. Nielen surovinami, ale napríklad aj riadom. „Podporujeme miestnych výrobcov a remeselníkov. V bistre máme hand-made tanieriky, poháriky, ručne maľované obrazy a iné doplnky od lokálnych výrobcov, všetko je robené na mieru priamo pre nás,“ prezradili majitelia v našom článku.

Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy

Zdroj: archív Startitup

Najnovšie videá

Trendové videá