Za „pažravosťou“ stojí dôležitý peptid. Pomôžu ti s ním potraviny, ktoré máš najskôr doma na poličke

  • Liek na chudnutie, používaný na liečenie cukrovky, spôsobil vo svete obrovský ošiaľ
  • Chudnúť sa dá aj prírodnou cestou, tieto jedlá dokážu zázraky
Schudnúť sa dá aj vďaka zdravým potravinám
Schudnúť sa dá aj vďaka zdravým potravinám Unsplash/Yarden, Milada Vigerova
  • Liek na chudnutie, používaný na liečenie cukrovky, spôsobil vo svete obrovský ošiaľ
  • Chudnúť sa dá aj prírodnou cestou, tieto jedlá dokážu zázraky

V staršom článku sme už písali o tom, že Ozempic je známy liek, ktorý sa pôvodne používa na liečbu cukrovky, no vďaka celebritám, influencerom a tiktokerom, ktorí sa na svojich profiloch chvália úbytkom nadbytočných kilogramov, sa z neho stal pomocník na bleskurýchle chudnutie.

Prečo z neho ľudia chudnú

Aktívnou zložkou lieku Ozempic je semaglutid, ktorý pôsobí tak, že navodzuje pocit sýtosti. Tento pocit spokojnosti alebo sýtosti potláča chuť do jedla. To je dôvod, prečo celkom dobre funguje pri snahe o stratu hmotnosti, informuje ScienceAlert.

Semaglutid funguje tak, že napodobňuje úlohu prirodzeného hormónu, nazývaného GLP-1 (glukagónu podobný peptid-1), ktorý sa normálne vytvára v reakcii na detekciu živín počas toho, ako jeme. GLP-1 je súčasťou signálnej dráhy, ktorá hovorí tvojmu telu, že si jedol, a pripravuje ho na využitie energie pochádzajúcej z tvojho jedla, informuje portál Delicious Food.

Ľudia sa spoliehajú na tabletky na chudnutie
zdroj: Unsplash/Kenny Eliason

Dá sa to aj bez medikamentov

Živiny, ktoré spúšťajú sekréciu GLP-1, sú makroživiny: jednoduché cukry (monosacharidy), peptidy a aminokyseliny (z bielkovín) a mastné kyseliny s krátkym reťazcom (z tukov a tiež produkované dobrými črevnými baktériami).

V energeticky bohatých potravinách je veľa týchto makroživín. Zvyčajne ide o potraviny s vysokým obsahom tuku alebo cukru a s nízkym obsahom vody. Existujú dôkazy, že výberom potravín bohatých na tieto živiny sa môžu hladiny GLP-1 zvýšiť.

Môžu to byť potraviny s takzvanými „dobrými tukmi“, ako je avokádo alebo orechy, alebo „chudé“ zdroje bielkovín, ako sú vajcia, uvádza ScienceAlert.

Nepôjde to hneď

Takáto zmena stravovania nie je pre každého jednoduchá. Keď dodržiavame diétu a obmedzujeme príjem energie, máme väčší hlad. Takisto sa nám žiada jesť častejšie, ako sme boli predtým zvyknutí.

V našej uponáhľanej modernej spoločnosti môžu byť prekážkami zdravého stravovania, pocitu sýtosti a udržania si optimálnej hladiny inzulínu aj náklady, čas a stres.

Zázračné potraviny

Schudnúť, ale ostať pri tom sýty, môžeš vďaka potravinám, ako sú:

1. Fazuľa – lacná, sýta a všestranná fazuľa je skvelým zdrojom bielkovín, má vysoký obsah vlákniny a je pomaly stráviteľná.

2. Horká čokoláda – v jednej štúdii milovníci čokolády, ktorí dostali horkú čokoládu, zjedli o 15 % menej pizze o niekoľko hodín neskôr ako tí, ktorí jedli mliečnu čokoládu.

3. Zeleninové pyré – pridaj viac zeleniny do svojho jedálnička. Vychutnať si „cheat“ jedlá a zároveň znížiť príjem kalórií dokážeš napríklad aj nahradením obyčajných zemiakov za mrkvu, petržlen či zeler.

4. Jogurt s lesným ovocím – raňajky bohaté na bielkoviny ti môžu pomôcť odolať záchvatom hladu počas dňa.

5. Orechy – pre zasýtenie žalúdka počas dňa si vezmi so sebou malú hrsť mandlí, arašidov, vlašských alebo pekanových orechov. Výskumy ukazujú, že keď ľudia jedia orechy, automaticky jedia menej v neskorších jedlách.

6. Jablká – vynechaj jablkový džús a jablkový pretlak a namiesto toho sa rozhodni pre chrumkavé jablko. Celé ovocie tlmí chuť do jedla viac než ovocné šťavy a omáčky.

7. Grepfruit – áno, grapefruit ti skutočne môže pomôcť zhodiť kilá, najmä ak ti hrozí riziko cukrovky. Výskumníci z kliniky Scripps v San Diegu zistili, že keď obézni ľudia zjedli pol grapefruitu pred každým jedlom, za 12 týždňov schudli v priemere o 3 a pol kila, informuje Web MD.

Čítajte viac z kategórie: Inovácie a Eko

Zdroje: Web MD, ScienceAlert, Delicious Food

Najnovšie videá

Trendové videá