Za pravou neapolskou pizzou nemusíš ísť do Talianska. Dokonalú si ju vychutnáš v týchto reštikách
- Neapolská pizza má viac cesta, väčší okraj, ale najmä šťavnatý stred
- Aj na Slovensku nájdeš podniky, kde pripravujú pizzu ako v Taliansku
- Neapolská pizza má viac cesta, väčší okraj, ale najmä šťavnatý stred
- Aj na Slovensku nájdeš podniky, kde pripravujú pizzu ako v Taliansku
Neapolská pizza je stovky rokov tradičné talianske jedlo, ktoré sa do našich končín dostalo iba tesne po revolúcii. Hoci zo začiatku sa slovenské provinčné pizze od talianskych originálov líšili takmer vo všetkom, dnes nie je problém nájsť pizzu, ktorá by chutila ako v Neapole.
Neapolské pravidlá pizze
Pravá neapolská pizza je menšia, na akú sme my Slováci zvyknutí. Má hrubé, nadýchané a jemne pripečené okraje, ktoré sa v žiadnom prípade nepotierajú cesnakom. Plnku tvorí paradajková omáčka a ďalšie prísady. Najčastejšie je to byvolia mozzarella, parmezán, talianske klobásky a šunky.
Pizzu ti prinesú na stôl celú, nikdy ju nekrájajú, len na vyslovené požiadanie zákazníka. Neapolská pizza má totiž širší kraj a „polievkový“ stred. Ak by sa pizza nakrájala, prišla by pred hosťa úplne rozmočená.
Našli sme desať podnikov, v ktorých ochutnáš pizzu priamo od Talianov, ale aj výborných slovenských šéfkuchárov a pri jej jedení sa budeš cítiť ako na dovolenke v slnečnom Taliansku. Náš výber nie je rebríček, ale zoznam tipov na miesta, kde tento kulinársky zážitok nájdeš.
Con Forchetta, Bratislava
Podnik založili Tomáš Sika, Matúš Svida a Róbert Marhefka zhruba pred dvomi rokmi. Podnik nájdeš v Rači a je trochu zastrčený. Interiér a jedlo ťa však prenesú priamo do Talianska, kde domáce cestoviny, pizzu a mäso varí stará mama. Podnik má domácku atmosféru a takto servíruje aj svoje jedlo. Okrem pizze si môžeš pochutnať aj napríklad na obedovom menu.
https://www.instagram.com/p/B911tzsnb_j/?utm_source=ig_web_copy_link
Basilicó, Bratislava
Podľa mnohých názorov má Basilicó v centre hlavného mesta najlepšiu pizzu na Slovensku. My súhlasíme, že vo svojej kategórii naozaj nemá veľkú konkurenciu. Za celkovým konceptom stoja dvaja spoločníci Gerardo Cardillo a Alfonso Puzella, ktorí sa rozhodli prísť na Slovensko a predstaviť tamojším ľuďom pravú neapolskú pizzu.
Ak si dáš pizzu priamo v najznámejšej neapolskej pizzérii, bude chutiť pravdepodobne rovnako, ako tá z Basilicó. Na jej výrobu sa používa dlho kysnuté a ručne miesené cesto a ingrediencie dovezené priamo z Talianska.
https://www.instagram.com/p/CBppei2A0bC/?utm_source=ig_web_copy_link
U Taliana, Ružomberok a Bratislava
Andrea Ena je Talian, ktorý si reputáciu vybudoval práve svojou jedinečnou pizzou. Svoju prvú reštauráciu otvoril pred sedemnástimi rokmi v Ružomberku a pred dvomi rokmi uviedol ďalší podnik v Bratislave. Pochádza zo Sardínie a v jeho podnikoch si môžeš vychutnať typické talianske jedlá ako cestoviny, risotto, či taliansku pizzu. Okrem toho v podniku predávajú aj autentické talianske suroviny, takže sa môžeš pokúsiť zopakovať kulinárske kreácie aj doma.
https://www.instagram.com/p/CAzvqLUnlh-/?utm_source=ig_web_copy_link
La Strega, Bratislava
Na mieste, kde kedysi sídlila pizzeria Basilicó, je dnes reštaurácia La Strega, ktorá nie je v príprave pizze a talianskych špecialít o nič horšia. Samozrejmosťou je múka a ďalšie ingrediencie priamo z Talianska.
https://www.instagram.com/p/CBoJKMdHGu3/?utm_source=ig_web_copy_link
La Primavera, Poprad
Poďme preč z Bratislavy, lebo aj inde na Slovensku nájdeš pizze, za ktoré by sa nehanbili ani v Taliansku. Jednu takú nájdeš v Poprade. Reštauráciu La Primavera si na TripAdvisore chvália domáci, aj zahraniční turisti. Pizza nie je typická neapolská s okrajmi ako buchta, zato však používa čerstvé talianske prísady.
https://www.instagram.com/p/BfUALApBFTH/?utm_source=ig_web_copy_link
Ristorante Orchidea, Veľká Lomnica
Majiteľmi aj kuchármi v tejto tatranskej reštaurácii sú Taliani a podľa hodnotení na TripAdvisore robia svoju prácu veľmi dobre. Zákazníci hovoria o „netypickej pizzi“, ktorá je ľahšia, ako tá slovenského typu. Orchidea je dôkazom, že v Tatrách sa nemusíš napchávať len haluškami a vyprážaným syrom.
https://www.instagram.com/p/BdGXsHKlXKL/?utm_source=ig_web_copy_link
Da Mario e Nicola, Stupava
Stupavský podnik dvoch bratov Talianov je dnes už legendou. Táto pizzeria sa dokonca často bije s Basilicó o prvú priečku v rebríčku najlepšej pizze na Slovensku. Do Bratislavy sa však nechystajú a tak musíš za zážitkom do Stupavy. Pizza je tu o niečo viac „punk“ a domácka, uhladený štýl nečakaj.
https://www.instagram.com/p/BiCJ3c3A__D/?utm_source=ig_web_copy_link
La taverna di Sardegna, Brodské
Na Záhorí, v poslednej dedine by človek takúto reštauráciu nehľadal. Takmer na českých hraniciach sa nachádza originálna talianska reštaurácia, ktorú vedú Taliani. Okrem pizze si tu pochutíš aj na morských plodoch, či jedinečných šunkách, syroch a klobáskach. Majiteľ si necháva voziť ingrediencie priamo zo Sardínie.
https://www.instagram.com/p/B5JN_6nnA4q/?utm_source=ig_web_copy_link
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy