Za toto špeciálne podnikanie Slováci neplatia dane, stojí len 50 eur. Má niekoľko podmienok (PREHĽAD)

  • Pri priamom predaji z dvora sa na farmárov vzťahujú výnimky z prísnych predpisov
  • Existujú ale pravidlá a podmienky, ktoré musíš dodržať
Žena predáva zákazníčke domácu zeleninu a peniaze v peňaženke.
Ilustračné foto Freepik/@DC Studio, Freepik/@8photo
  • Pri priamom predaji z dvora sa na farmárov vzťahujú výnimky z prísnych predpisov
  • Existujú ale pravidlá a podmienky, ktoré musíš dodržať

Predstav si, že môžeš podnikať bez toho, aby si musel tráviť dni v uzavretej kancelárii. Ak rád tráviš čas v prírode, staráš sa o zvieratá alebo pracuješ v záhrade, mám pre teba skvelú správu. Tieto záľuby môžeš premeniť na zdroj príjmu cez tzv. predaj z dvora.

Tento spôsob podnikania ti dovolí spojiť lásku k prírode a zvieratám s prácou, ktorá ťa bude napĺňať. Pri priamom predaji z dvora sa na farmárov vzťahujú určité výnimky z prísnych predpisov. Zisti, čo všetko obnáša predaj z dvora a aké sú jeho základné pravidlá a podmienky.

Predaj z dvora alebo priamy predaj

Predaj z dvora, známy aj ako priamy predaj, má svoje pravidlá. Stanovujú ho dva predpisy. Prvým je nariadenie vlády SR č. 359/2011 Z. z. Toto nariadenie určuje požiadavky na potravinárske prevádzkarne a malé množstvá potravín.

Druhým je nariadenie vlády SR č. 360/2011 Z. z. To zas stanovuje hygienické požiadavky na priamy predaj malých množstiev prvotných produktov rastlinného a živočíšneho pôvodu, ako aj mlieka a mliečnych výrobkov konečnému spotrebiteľovi a maloobchodným prevádzkam.

Tieto predpisy zjednodušujú požiadavky pre malé farmy a ich prevádzkarne. Farmári tak môžu predávať svoje produkty priamo konečnému spotrebiteľovi alebo miestnym maloobchodom bez toho, aby museli dodržiavať prísne európske normy. Konkrétne ide o nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 a č. 853/2004, ktoré sa týkajú potravín živočíšneho pôvodu.

Pri predaji z dvora musíš dodržiavať jednoduché hygienické pravidlá podľa národných predpisov. Sú to nariadenia č. 359/2011 Z. z. a č. 360/2011 Z. z. Tieto pravidlá sú menej náročné a umožňujú malým farmárom jednoducho predávať svoje produkty priamo spotrebiteľom.

Aké pravidlá musíš dodržiavať?

Ak chceš predávať produkty z dvora, musíš dodržiavať určité pravidlá. Prvým z nich je, že musíš byť prvovýrobca, teda predávať svoje vlastné produkty. Môžu byť rastlinného alebo živočíšneho pôvodu, prípadne rôzne výrobky. Ako informuje portál podnikam.sk, dôležité je, aby si predával vo vlastnom mene, na vlastný účet a priamo konečnému spotrebiteľovi.

Ako nepodnikateľ pri predaji z dvora ti stačí vystavovať príjmové doklady a viesť evidenciu príjmov a výdavkov. Nepotrebuješ povolenie na podnikanie ani registračnú pokladnicu. Musíš sa však registrovať na Regionálnej veterinárnej a potravinovej správe.

Ak začneš predávať produkty, na ktoré si nakúpil suroviny, prestávaš byť prvovýrobcom a porušuješ pravidlá. V takom prípade si musíš založiť živnosť a prevádzku.

Predaj z dvora má svoje limity

Predaj z dvora ti umožňuje ponúkať čerstvé produkty priamo konečným spotrebiteľom. Môžeš predávať rôzne produkty rastlinného a živočíšneho pôvodu, ako sú čerstvá zelenina, ovocie, vajcia, mlieko a med. Predaj je však obmedzený na určité množstvo tovaru za rok.

Týmto spôsobom môžeš ľuďom ponúknuť to najlepšie zo svojej farmy priamo bez sprostredkovateľov. Dôležité je dodržiavať stanovené limity, aby si zostal v súlade s pravidlami predaja z dvora.

Čo sa týka množstva, ktoré môžeš za rok predať, platia nasledovné limity:

  • zrno obilnín, z každého druhu do 500 kg,
  • zrno pohánky, ciroku, prosa a kultúrnych druhov láskavca do 500 kg,
  • suché strukoviny do 500 kg,
  • olejniny do 500 kg,
  • konzumné zemiaky do 2 000 kg,
  • hlúbovú zeleninu do 2 000 kg,
  • plodovú zeleninu, z každého druhu do 500 kg,
  • koreňovú zeleninu, z každého druhu do 500 kg,
  • cibuľovú zeleninu do 200 kg,
  • strukovú zeleninu do 300 kg,
  • listovú zeleninu do 150 kg,
  • jadrové ovocie do 2 000 kg,
  • kôstkové ovocie do 1 000 kg,
  • bobuľové ovocie vrátane hrozna stolového alebo muštového na priamy konzum do 250 kg,
  • škrupinové ovocie nelúpané do 700 kg,
  • byliny do 50 kg,
  • pestované huby do 50 kg,
  • spracované ovocie do 1 250 kg hmotnosti suroviny, najmä lekvár, džem, kompót,
  • spracovanú zeleninu do 1 250 kg hmotnosti suroviny, najmä nakladanú zeleninu, sterilizovanú zeleninu,
  • kvasenú kapustu do 500 kg hmotnosti suroviny,
  • pestované konzervované huby do 50 kg hmotnosti suroviny,
  • pestované sušené huby do 50 kg hmotnosti suroviny,
  • sirupy, ovocné šťavy a zeleninové šťavy do 1 250 kg hmotnosti suroviny,
  • sušené kuchynské byliny do 50 kg hmotnosti suroviny,
  • spracované produkty z obilia a zemiakov do 400 kg hmotnosti suroviny, najmä lokše, pagáče, cestoviny,
  • pochutiny na báze spracovaného ovocia a zeleniny do 100 kg hmotnosti hotového výrobku, najmä sušené ochutené semená olejnín, ovocné čaje a ovocné octy do 200l.

Toto sa predávať nepokúšaj

Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.

Zdroje: podnikam.sk, Štátna veterinárna a potravinová správa, Štátna veterinárna a potravinová správa 1, epi.sk, Zákony pre ľudí.sk

Najnovšie videá

Trendové videá