Zabudni na smradľavého kapra. Vybrali sme lepšie ryby na sviatočný stôl
- Kapor je stále najobľúbenejšou rybou na sviatočnom stole Slovákov
- My sme vybrali najlepšie alternatívy, ktoré môžu spestriť tvoju štedrú večeru
- Kapor je stále najobľúbenejšou rybou na sviatočnom stole Slovákov
- My sme vybrali najlepšie alternatívy, ktoré môžu spestriť tvoju štedrú večeru
Každý jeden rok dookola to isté. Ťažký smažený vzduch sa tiahne celou kuchyňou. Tomuto predchádzalo v tom horšom prípade ešte zabíjanie, porciovanie a následne čistenie bahnitého kapra.
Očakávaš, ako si pochutnáš na skvelej rybe. To si však ešte nerátal s tým, že budeš oberať mäso od kosti najbližšiu hodinu. Jediné, čo ti po tomto vianočnom dobrodružstve spraví náladu, sú tabletky na trávenie po kombinácii vysmážanej bomby s majonézovým šalátom.
Čo ak ti poviem, že na sviatočný stôl sa hodia aj iné ryby ako bahnitý kapor? My sme sa rozhodli ti priniesť zoznam niekoľkých náhrad za kapra, ktorými potešíš okrem tvojich chuťových buniek aj tvoj pankreas a tráviaci trakt.
Pstruh
Začali by sme sladkovodnými rybami. Pstruh patrí medzi ryby, ktoré sú značne populárne medzi Slovákmi. O popularitu sa postarala jemná chuť a veľmi príjemná štruktúra mäsa. Ľudí si však získal aj absenciou väčšieho počtu kostí alebo dokonca ľahkosťou trávenia.
My ti odporúčame siahnuť po chladenom kúsku a nie mrazenom. Ak si ale aj tak nechceš špiniť ruky spracovaním, v obchodoch je aj možnosť filet. Čo sa prípravy týka, môžeme použiť pravidlo: „Menej je niekedy viac.“ Na skvelý chuťový zážitok ti postačí iba korenie, soľ a maslo. Ak však kúsok z teba stále túži po vypraženom trojobale, ani týmto zhrešením nič nepokazíš.
Zubáč
Pri sladkovodných rybách ešte chvíľku pobudneme. Ak najväčším mínusom na kaprovi vnímaš kosti, zubáč bude tou správnou voľbou. Dokážeš ho pripraviť tak, že na tanieri ti neostane ani jedna kostička. Táto ryba je populárna najmä v Maďarsku a Rakúsku, kde sa aj najčastejšie vyskytuje.
Ak sa rozhodneš pre mrazené filety, daj si pozor na rozmrazovanie. Ak sú správne rozmrazené, majú takmer identickú kvalitu ako čerstvý kúsok. Pri príprave sa možno rozprávať o skutočne univerzálnej rybe. Je vhodná na dlhé varenie na víne, pečenie, smaženie, ale napríklad aj na výrobu plnky do iných jedál.
Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.