Zabudni na smradľavého kapra. Vybrali sme lepšie ryby na sviatočný stôl
- Kapor je stále najobľúbenejšou rybou na sviatočnom stole Slovákov
- My sme vybrali najlepšie alternatívy, ktoré môžu spestriť tvoju štedrú večeru

- Kapor je stále najobľúbenejšou rybou na sviatočnom stole Slovákov
- My sme vybrali najlepšie alternatívy, ktoré môžu spestriť tvoju štedrú večeru
Každý jeden rok dookola to isté. Ťažký smažený vzduch sa tiahne celou kuchyňou. Tomuto predchádzalo v tom horšom prípade ešte zabíjanie, porciovanie a následne čistenie bahnitého kapra.
Očakávaš, ako si pochutnáš na skvelej rybe. To si však ešte nerátal s tým, že budeš oberať mäso od kosti najbližšiu hodinu. Jediné, čo ti po tomto vianočnom dobrodružstve spraví náladu, sú tabletky na trávenie po kombinácii vysmážanej bomby s majonézovým šalátom.
Čo ak ti poviem, že na sviatočný stôl sa hodia aj iné ryby ako bahnitý kapor? My sme sa rozhodli ti priniesť zoznam niekoľkých náhrad za kapra, ktorými potešíš okrem tvojich chuťových buniek aj tvoj pankreas a tráviaci trakt.
Pstruh
Začali by sme sladkovodnými rybami. Pstruh patrí medzi ryby, ktoré sú značne populárne medzi Slovákmi. O popularitu sa postarala jemná chuť a veľmi príjemná štruktúra mäsa. Ľudí si však získal aj absenciou väčšieho počtu kostí alebo dokonca ľahkosťou trávenia.
My ti odporúčame siahnuť po chladenom kúsku a nie mrazenom. Ak si ale aj tak nechceš špiniť ruky spracovaním, v obchodoch je aj možnosť filet. Čo sa prípravy týka, môžeme použiť pravidlo: „Menej je niekedy viac.“ Na skvelý chuťový zážitok ti postačí iba korenie, soľ a maslo. Ak však kúsok z teba stále túži po vypraženom trojobale, ani týmto zhrešením nič nepokazíš.
Zubáč
Pri sladkovodných rybách ešte chvíľku pobudneme. Ak najväčším mínusom na kaprovi vnímaš kosti, zubáč bude tou správnou voľbou. Dokážeš ho pripraviť tak, že na tanieri ti neostane ani jedna kostička. Táto ryba je populárna najmä v Maďarsku a Rakúsku, kde sa aj najčastejšie vyskytuje.
Ak sa rozhodneš pre mrazené filety, daj si pozor na rozmrazovanie. Ak sú správne rozmrazené, majú takmer identickú kvalitu ako čerstvý kúsok. Pri príprave sa možno rozprávať o skutočne univerzálnej rybe. Je vhodná na dlhé varenie na víne, pečenie, smaženie, ale napríklad aj na výrobu plnky do iných jedál.
Losos
Losos spomedzi všetky spomínané ryby patrí medzi takého samozvaného kráľa. Ide o rybu, ktorá si už v súčasnosti vydobyla slušné miesto na sviatočných stoloch veľkého množstva Slovákov. Okrem jeho lahodnej chuti spôsobenej aj vyšším obsahom tukov ide o rybu plnú omega-3 mastných kyselín, vitamínov B alebo selén.
Ide o veľmi variabilnú rybu. Svoju prácu na chuťových bunkách vytvorí ako vyprážaný filet, ale aj ako grilovaný či pečený s maslom a morskou soľou. Losos sa však dá spracovať aj na surovo bez akejkoľvek tepelnej úpravy a my ti odporúčame vyskúšať vyrobiť z neho aj tatarák.
Treska
Treska sa pre viacerých môže zdať ako menejcenná alebo lacná ryba kvôli majonézovej pochúťke zo Žiliny. Zdanie však môže klamať. Treska je neskutočne jemnou a krehkou rybou. Jej bledé mäso má okrem lahodnej chuti aj skvelú vôňu. Je veľmi chudé, a teda ti nespôsobí ťažkosti až do Silvestra.
Príprava tresky môže byť vcelku zradná. Ako sme už spomenuli, ide o veľmi krehké mäso. Preto je niekedy náročne pripraviť filet bez toho, aby sa ti nerozpadol. Pri príprave na pare je teda najlepšie dodržať teplotu približne 75 stupňov Celzia. Dôležité je rovnako dodatočné ingrediencie neprekombinovať, aby vynikla chuť samotného mäsa.
Tuniak
Tuniak je skutočne výnimočná ryba. Najčastejšie sa predáva ako filet, ale takisto vo forme steakov. Jeho mäso je spomedzi všetkých spomenutých najtučnejšie, čo mu pridáva na šťavnatosti a chuti. Jeho výrazná červenkastá farba sa po opečení mení na hnedú a pre najlepší zážitok ho odporúčame pripraviť na medium-rare, kedy v strede bude stále dostatočne ružový.
Steaky z tuniaka sa pripravujú nie len jednoducho, ale aj rýchlo. Vo veľa veciach ide o rovnakú prípravu ako pri hovädzích steakoch. Najlepšie je použiť len soľ a korenie. Následne na vysokej teplote opečieš každú stranu približne minútu a pol. Zaručí ti to dokonalý medium-rare efekt. Rovnako ako pri lososovi, tak aj tu vieme použiť tuniaka aj v surovej forme do tataráku.
Sumec
Najväčšia sladkovodná ryba si tiež zaslúži spomenutie. Sumčie mäso je aj napriek väčšiemu obsahu tuku veľmi pevné. Okrem toho, že neobsahuje takmer žiadne kosti, ťa poteší aj absenciou šupín. Práve vďaka spomínanému tuku je sumec vhodná voľba na prípravu pri vyšších teplotách. Mäso ti ostane vďaka tomu perfektne šťavnaté.
Sumec nie je však vhodný len ako hlavné jedlo. Ak sa naň pozeráme ako náhradu za kapra, skvelo sa hodí aj do polievok, ako je napríklad maďarská polievka halászlé.
Čítajte viac z kategórie: Food biznis