Zabudni na smradľavého kapra. Vybrali sme lepšie ryby na sviatočný stôl
- Kapor je stále najobľúbenejšou rybou na sviatočnom stole Slovákov
- My sme vybrali najlepšie alternatívy, ktoré môžu spestriť tvoju štedrú večeru
- Kapor je stále najobľúbenejšou rybou na sviatočnom stole Slovákov
- My sme vybrali najlepšie alternatívy, ktoré môžu spestriť tvoju štedrú večeru
Losos
Losos spomedzi všetky spomínané ryby patrí medzi takého samozvaného kráľa. Ide o rybu, ktorá si už v súčasnosti vydobyla slušné miesto na sviatočných stoloch veľkého množstva Slovákov. Okrem jeho lahodnej chuti spôsobenej aj vyšším obsahom tukov ide o rybu plnú omega-3 mastných kyselín, vitamínov B alebo selén.
Ide o veľmi variabilnú rybu. Svoju prácu na chuťových bunkách vytvorí ako vyprážaný filet, ale aj ako grilovaný či pečený s maslom a morskou soľou. Losos sa však dá spracovať aj na surovo bez akejkoľvek tepelnej úpravy a my ti odporúčame vyskúšať vyrobiť z neho aj tatarák.
Treska
Treska sa pre viacerých môže zdať ako menejcenná alebo lacná ryba kvôli majonézovej pochúťke zo Žiliny. Zdanie však môže klamať. Treska je neskutočne jemnou a krehkou rybou. Jej bledé mäso má okrem lahodnej chuti aj skvelú vôňu. Je veľmi chudé, a teda ti nespôsobí ťažkosti až do Silvestra.
Príprava tresky môže byť vcelku zradná. Ako sme už spomenuli, ide o veľmi krehké mäso. Preto je niekedy náročne pripraviť filet bez toho, aby sa ti nerozpadol. Pri príprave na pare je teda najlepšie dodržať teplotu približne 75 stupňov Celzia. Dôležité je rovnako dodatočné ingrediencie neprekombinovať, aby vynikla chuť samotného mäsa.
Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.