Zabudni na smradľavého kapra. Vybrali sme lepšie ryby na sviatočný stôl
- Kapor je stále najobľúbenejšou rybou na sviatočnom stole Slovákov
- My sme vybrali najlepšie alternatívy, ktoré môžu spestriť tvoju štedrú večeru
- Kapor je stále najobľúbenejšou rybou na sviatočnom stole Slovákov
- My sme vybrali najlepšie alternatívy, ktoré môžu spestriť tvoju štedrú večeru
Tuniak
Tuniak je skutočne výnimočná ryba. Najčastejšie sa predáva ako filet, ale takisto vo forme steakov. Jeho mäso je spomedzi všetkých spomenutých najtučnejšie, čo mu pridáva na šťavnatosti a chuti. Jeho výrazná červenkastá farba sa po opečení mení na hnedú a pre najlepší zážitok ho odporúčame pripraviť na medium-rare, kedy v strede bude stále dostatočne ružový.
Steaky z tuniaka sa pripravujú nie len jednoducho, ale aj rýchlo. Vo veľa veciach ide o rovnakú prípravu ako pri hovädzích steakoch. Najlepšie je použiť len soľ a korenie. Následne na vysokej teplote opečieš každú stranu približne minútu a pol. Zaručí ti to dokonalý medium-rare efekt. Rovnako ako pri lososovi, tak aj tu vieme použiť tuniaka aj v surovej forme do tataráku.
Sumec
Najväčšia sladkovodná ryba si tiež zaslúži spomenutie. Sumčie mäso je aj napriek väčšiemu obsahu tuku veľmi pevné. Okrem toho, že neobsahuje takmer žiadne kosti, ťa poteší aj absenciou šupín. Práve vďaka spomínanému tuku je sumec vhodná voľba na prípravu pri vyšších teplotách. Mäso ti ostane vďaka tomu perfektne šťavnaté.
Sumec nie je však vhodný len ako hlavné jedlo. Ak sa naň pozeráme ako náhradu za kapra, skvelo sa hodí aj do polievok, ako je napríklad maďarská polievka halászlé.