Začínali s požičaným stánkom od kamaráta, dnes vlastnia bistro. Burrito Fellas je Mexiko v tom najlepšom svetle

  • Burrito Fellas nie sú na slovenskej gastro scéne žiadni nováčikovia, dvaja kamaráti z vysokej školy, Ivan Gombarček a Marek Teplický do biznisu vstúpili už pred pár rokmi
  • Mexickú kuchyňu sa však rozhodli posunúť na nový level a „pojazdný vozík“ vymenili za modernú a štýlovú kamennú prevádzku
  • Za čias ich foodtrucku sa kalifornský štýl niesol ulicami, dnes si užíva svojich zákazníkov na Námestí Mateja Korvína v budove Blumentál
Burrito Fellas
archív Burrito Fellas
  • Burrito Fellas nie sú na slovenskej gastro scéne žiadni nováčikovia, dvaja kamaráti z vysokej školy, Ivan Gombarček a Marek Teplický do biznisu vstúpili už pred pár rokmi
  • Mexickú kuchyňu sa však rozhodli posunúť na nový level a „pojazdný vozík“ vymenili za modernú a štýlovú kamennú prevádzku
  • Za čias ich foodtrucku sa kalifornský štýl niesol ulicami, dnes si užíva svojich zákazníkov na Námestí Mateja Korvína v budove Blumentál

Chalani z Burrito Fellas hovoria, že začiatky boli naozaj ťažké. Do podnikania sa nechceli pustiť bezhlavo, a preto neotvorili hneď od začiatku kamennú prevádzku. Začínali s predajom v stánku, ktorý mali požičaný od kamarátov, takisto ako komplet gastrozariadenie. Po pretrvávajúcich pozitívnych zákazníckych reakciách sa rozhodli posunúť o level vyššie a dali si vyrobiť foodtruck.

No samozrejme ani kúpa foodtrucku im nezabezpečila ľahké časy. „Neustále sa presúvanie z miesta na miesto. Centrálna kuchyňa, z ktorej sme museli každý deň prenášať produkty. Náš predaj závisel vo veľkej miere aj od počasia. Otvorením kamennej prevádzky sme týmto ťažkostiam už nečelili, no po niekoľkých mesiacoch od otvorenia prišlo iné, ťažšie obdobie, a to bola pandémia,ozrejmuje spoluzakladateľ Ivan, ktorý so svojím kolegom Marekom do foodtrucku investoval 17-tisíc eur. Do kamennej prevádzky naliali ešte viac, a to až niekoľko desiatok tisíc eur.

archív Burrito Fellas
zdroj: archív Burrito Fellas

Kalifornský streetfood na Slovensku

Dvojica stavila na mexickú kuchyňu, s ktorou sa prvýkrát stretli počas ich pracovného pobytu v USA, kde objavili pravé Cali Burrito, ktoré v okolí Kalifornie nájdeš na každom rohu. Najviac typické je pre oblasť San Diega a skladá sa z grilovaného hovädzieho mäsa, syra, kyslej smotany, fazúľ, guacamole a ryže, to všetko zrolované v tortile.

„Kdekoľvek sme, tak sa snažíme vstrebať okolitú atmosféru, všímame si detaily, čo sa nám zapáči, uchováme v hlave a neskôr sa usilujeme implementovať do našej značky. Naša kuchyňa je inšpirovaná mexickou a tex-mex kuchyňou a hlavné suroviny, ktoré používame sú tradičné mexické, ale naše jedlo je výsledkom spojenia chutí z celého sveta, objasňuje Ivan s tým, že v mexickej kuchyni nesmie chýbať limetka, koriander, salsa a pikantné omáčky.

Burrito Fellas
zdroj: archív Burrito Fellas

Na svoje si príde vegetarián i vegán

V ponuke Burrito Fellas nájdeme burrito, burrito bowl, quesedillu a ich novinkou je Tacos. Polovica ich ponuky je vegetariánska a vegánska, pričom sa zároveň chceli vyhnúť zaužívaným náhradám mäsa a snažili sa vytvoriť nutrične vyvážené a chutné vegetariánske a vegánske jedlá.

Ceny mexických dobrôt začínajú na 8 eurách. Najlacnejšie sú tacos, ktoré stoja od 5 do 6 eur a predávajú sa 2ks v mäsovej aj vegetariánskej verzii. 
 
A čo nesmie chýbať v každom perfektom burrite? „Burrito musí obsahovať čerstvé, farebné, výživne a chutné suroviny, ktoré spolu ladia. Čo sa týka našich burrít, tak každé z nich obsahuje niečo jemne sladké, kyslé, slané, chrumkavé, svieže a nesmie chýbať salsa, hovorí milovník mexickej kuchyne.

Jakub z Ja Somáru vymenil kamennú prevádzku za foodtruck. Chuť temperamentného Mexika okorenil ostrým humorom

Pri kúpe surovín podnikatelia podporujú lokálnych Slovenských dodávateľov. Hovoria však, že nie pri všetkých surovinách je to možné. Napríklad niektoré špecifické tradičné mexické papričky alebo korenia kupujú zo zahraničia.

„Ponúkame jedlo, ktoré je chutné, pripravené z kvalitných surovín a čerstvé, pričom zákazník je obslúžený relatívne rýchlo. Kladieme dôraz aj na vizuál prevádzky a atmosféru v nej, ktorú dopĺňajú naši fantastickí zamestnanci, hovorí o jedinečnosti prevádzky majiteľ.

Burrito Fellas
zdroj: archív Burrito Fellas

Nakoľko bistro Burrito Fellas na gastro scénu vstúpilo len štyri mesiace pre vypuknutím pandémie, tak začiatok mali podľa majiteľa Ivana veľmi úspešný. Neskôr ich však zachraňovali donáškové služby.

„Niektoré mesiace sme pripravili a predali pomerne veľký počet porcií, no väčšina z nich bola prostredníctvom donáškovej služby, ktorá si berie províziu z každej objednávky vo výške niekoľko desiatok percent. No samozrejme, aj vďaka donáškovým službám sme pandémiu zvládli prežiť bez väčšej ujmy. Najväčšia vďaka ale patrí našim skvelým zákazníkom, ktorí nás najviac podržali v týchto mimoriadne náročných mesiacoch,“ tvrdí Ivan a dodáva, že dnes, keď sa všetko postupne vracia do starých koľají, tak ich čaká vyše 100 osobných objednávok denne.

Biznisová dvojica do budúcna plánuje s Burrito Fellas preraziť aj do iných miest na Slovensku, no podrobnosti si zatiaľ nechali len pre seba. 

Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy

Najnovšie videá

Trendové videá