Základná ingrediencia vie byť nenápadným „zabijakom“. Potravinu, ktorá spôsobuje tisíce úmrtí denne, máš doma aj ty
- Soľ je základnou ingredienciou v kuchyni
- V Európe má hypertenziu každý tretí človek
- Srdcovo-cievne ochorenia každý deň spôsobujú 10 000 úmrtí
- Soľ je základnou ingredienciou v kuchyni
- V Európe má hypertenziu každý tretí človek
- Srdcovo-cievne ochorenia každý deň spôsobujú 10 000 úmrtí
Jedna zo základných ingrediencií na svete je nenápadným zabijakom. Reč je o soli, ktorej nadmerná konzumácia prispieva k mnohým chorobám. Kardiovaskulárne ochorenia spôsobujú 40 percent úmrtí v Európe, informovala v stredu Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). WHO zároveň vyzvala Európanov, aby znížili príjem soli, uviedla TASR s odvolaním sa na agentúru AFP.
Nadmerná konzumácia soli môže zabíjať
Srdcovo-cievne ochorenia každý deň spôsobujú 10 000 úmrtí, čo predstavuje štyri milióny úmrtí ročne. „Zavedenie cielených opatrení na zníženie príjmu soli o 25 percent by mohlo do roku 2030 zachrániť približne 900 000 životov,“ uviedol vo vyhlásení Hans Kluge, riaditeľ európskej pobočky WHO.
V Európe má hypertenziu (vysoký krvný tlak) každý tretí dospelý vo veku medzi 30 až 79 rokov, čo je často spôsobené nadmernou konzumáciou soli. Pritom až 51 z 53 krajín v regióne má priemerný denný príjem soli vyšší, než odporúča WHO – päť gramov alebo jedna čajová lyžička. Hlavným dôvodom sú najmä spracované potraviny.
„Vysoký príjem soli zvyšuje krvný tlak, ktorý je hlavným rizikovým faktorom kardiovaskulárnych ochorení, ako sú infarkty a mŕtvice,“ dodala WHO.
V Európe máme najvyšší výskyt vysokého krvného tlaku na svete. Podľa správy WHO o Európe je pravdepodobnosť úmrtia mužov na kardiovaskulárne ochorenia takmer 2,5-krát vyššia ako u žien. Áno, existuje aj geografický rozdiel. Pravdepodobnosť úmrtia v mladom veku (30 – 69 rokov) na tieto ochorenia je vo východnej Európe a strednej Ázii takmer päťkrát vyššia v porovnaní so západnou Európou.
Stali sme sa závislými od soli
WHO vo svojom oficiálnom odporúčaní stanovuje, že dospelí by nemali prijať viac ako 5 gramov soli denne. Avšak údaje z mnohých krajín odhaľujú znepokojujúcu skutočnosť, že denný príjem soli je v skutočnosti omnoho vyšší, často bez toho, aby sme si to uvedomovali.
Údaje WHO naznačujú, že priemerný človek denne konzumuje minimálne 9 až 12 gramov soli, čo je výrazne nad maximálnou odporúčanou dennou dávkou. Viac sme o tom písali v tomto článku.
Najväčším problémom sa javia spracované potraviny a jedlá konzumované mimo domova, pretože v oboch prípadoch máme obmedzené informácie o obsahu soli. Soľ je totiž v potravinách často skrytá. Napríklad, keď zješ dvojitý hamburger v reťazci rýchleho občerstvenia, je zrejmé, že si práve prijal veľké množstvo tuku. Podobne aj konzumáciou celej tabuľky čokolády naraz si uvedomíš, že si práve prijal vysoké množstvo cukru.
Okrem iného je soľ v obrovských množstvách obsiahnutá napríklad v sáčkových či konzervovaných polievkach, v predpripravených jedlách, v sójovej omáčke, v predpečenom pečive či v rôznych ochutených omáčkach.
V prekvapujúcom množstve je dokonca aj v sladkostiach. Zjedením len malej porcie týchto jedál do seba tak môžeš dostať niekoľkodennú dávku soli, rovnako ako je to pri jedlách v reštaurácii.
Zdroje: TASR, Archív Startitup, WHO