„Zásobáreň živín“, ktorú má doma každý: Bielkovinová bomba z Číny je skrytý recept na chudnutie

  • Tofu má množstvo benefitov
  • Jedným z nich je aj to, že znižuje chuť do jedla
Tofu
Ilustračné foto Freepik/jcomp
  • Tofu má množstvo benefitov
  • Jedným z nich je aj to, že znižuje chuť do jedla

Pre vegetariánov či vegánov je top potravinou, no cestu k nemu si našli aj mnohí „všežravci“. Reč je o tofu, potravine, ktorá sa vyrába zrážaním sójového mlieka pomocou solí, enzýmov alebo kyselín.

Zázračná potravina na chudnutie

Jedlo, ktoré pochádza z Číny, kde sa začalo vyrábať už pred 2000 rokmi, má množstvo zdravotných benefitov a pomáha aj pri chudnutí. Tofu je výživná potravina, ktorá telu poskytuje bohatý prísun bielkovín a spoľahlivo zasýti.

Taktiež obsahuje vysoký podiel proteínov, je dobrým zdrojom vápnika, ktorý je nevyhnutný pre správne fungovanie ľudského organizmu a má málo kalórií. Ako informuje web Healthshots.com, ak sa snažíš schudnúť a udržať si svalovú hmotu bez toho, aby si sa spoliehal na mäso, toto jedlo zo sóje je ideálnou voľbou.

Štúdia publikovaná v roku 2019 v časopise Nutrients ukázala, že konzumácia sójových produktov, vrátane tofu, významne prispela k zníženiu hmotnosti u obéznych žien. 

Najväčšie benefity tofu 

Tofu obsahuje približne 94 kalórií na 100 gramov potraviny. „To vám umožní zjesť veľké množstvo porcií bez toho, aby ste spotrebovali prebytočné kalórie. Vďaka tomu je ideálne pre ľudí, ktorí držia nízkokalorické diéty,“ vysvetľuje dietológ Ramya.

Revízia štúdií z roku 2020 ukázala, že pravidelná konzumácia tofu je spojená s nižším rizikom vzniku cukrovky. V staršej štúdii sa zistilo, že ľudia s gestačným diabetom, ktorí počas šiestich týždňov konzumovali stravu bohatú na sójové bielkoviny, mali výrazne nižšie hladiny cukru v krvi a inzulínu v porovnaní s tými, ktorí sójový proteín do svojho jedálnička nezaradili, píše portál Zdravopedia.sk.

Tofu a ďalšie tradične spracované sójové produkty sú podľa Svetovej zdravotníckej organizácie a viacerých klinických štúdií cennou súčasťou zdravej a vyváženej stravy. Sója predstavuje plnohodnotnú rastlinnú bielkovinu s nízkym obsahom tuku, bohatú na vlákninu a esenciálne omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, ktoré sú kľúčové pre zdravie organizmu, informuje TASR.

Obľúbená potravina zo sóje tiež znižuje chuť do jedla a prispieva k zdravému tráveniu, aj keď obsahuje menej vlákniny. Pre maximálny úžitok je preto vhodné skombinovať ho s potravinami bohatými na vlákninu, čím vznikne dokonale vyvážené a výživné jedlo.

Bežné korenie je účinnejšie ako najdrahšie lieky

Ako sme ťa nedávno informovali, množstvo obyčajných potravín má veľké benefity pre tvoje zdravie. Napríklad koreniny neslúžia len na zlepšenie chuti jedla, ale majú množstvo ďalších výhod. Trebárs škorica pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi, kurkuma pôsobí protizápalovo a chilli prirodzene zrýchľuje metabolizmus.

Zázvor je obľúbený na zmiernenie tráviacich ťažkostí, zatiaľ čo čierne korenie podporuje trávenie stimuláciou tvorby tráviacich enzýmov, čo potvrdzuje aj iránska štúdia publikovaná vo vedeckom časopise Rationality and Scientific Lifestyle for Health.

Ak chceš znížiť kalorický príjem, môžeš v kuchyni skúsiť jednoduché a efektívne náhrady. Nahraď pšeničné cestoviny hrachovými, šošovicovými alebo kukuričnými. Biely cukor vymeniť za stéviu, agávový sirup či ryžový sirup. Namiesto bielej ryže skús kuskus alebo bulgur.

Zameraj sa na nakupovanie čerstvých, kvalitných ingrediencií a pripravuj si jedlo sám namiesto kupovania hotových výrobkov. Možností na takéto zámeny je nespočetne mnoho – stačí si vybrať tie, ktoré najviac vyhovujú tvojmu životnému štýlu. Viac sa dozvieš v tomto článku.

Zdroje: Healthshots.com, Nutrients, Zdravopedia, TASR, Rationality and Scientific Lifestyle for Health, Archív Startitup

Najnovšie videá

Trendové videá