Závislosť od sladkého zabíja rovnako ako neduhy Slovákov: Už 67 gramov predstavuje vážne riziko

  • Nadmerná konzumácia cukru je hrozbou pre dlhovekosť
  • Štúdia zistila súvislosť medzi príjmom cukru a depresiou
  • Vysoká spotreba cukru poškodzuje mozog
Sladké jedlá
Závislosť od sladkého ohrozuje naše zdravie Canva/ shisuka, RossHelen
  • Nadmerná konzumácia cukru je hrozbou pre dlhovekosť
  • Štúdia zistila súvislosť medzi príjmom cukru a depresiou
  • Vysoká spotreba cukru poškodzuje mozog

Cukor je všadeprítomný a je súčasťou skoro každej stravy. Často sa však ukrýva aj v potravinách, o ktorých by sme to ani netušili. Hoci je dobre známe, že nadmerná konzumácia cukru môže viesť k obezite, cukrovke a kardiovaskulárnym ochoreniam, vplyv cukru na zdravie mozgu a jeho potenciál zvyšovať riziko úmrtia sa začal viac zdôrazňovať v najnovších štúdiách. Niektorí odborníci začínajú porovnávať závislosť od sladkého k závislosti od fajčenia či alkoholu, keďže dlhodobé účinky na zdravie sú porovnateľné.

Keď sa povie závislosť, mnoho ľudí si vybaví fajčenie či alkohol, ale existuje aj ďalšia závislosť, ktorá postihuje až 14 % dospelých a dokonca 12 % detí. Hovoríme o závislosti od jedla.

Mnohým jedlám, ktoré nám spôsobujú pôžitok a lákajú tukom a cukrom, sa nedá vyhnúť, najmä počas rôznych sviatkov. Odborníci však varujú, že ide o viac než len pocit pôžitku. Väčšina potravín je spracovaná spôsobom, aby zasiahli senzory tuku a cukru v tele a uvoľnili dopamín. Tieto spracované potraviny nás nútia k tomu, aby sme siahli po ďalších výrobkoch.

„Neuvedomujeme si, že tieto výrobky skutočne zabíjajú ľudí na rovnakej úrovni ako to, čo vidíme pri veciach, ako sú alkohol a tabak, čo vedie k úmrtiam, ktorým sa dá predísť,“ hovorí Ashley Gearhardt, docentka psychológie na Michiganskej univerzite a členka výskumného tímu, ktorý v marci 2022 vyhodnotil najnovšie údaje o výskyte závislosti od potravín.

Čo robí jedlo s naším mozgom

Jedlo ovplyvňuje náš mozog mnohými zložitými spôsobmi a jednou z obzvlášť dôležitých reakcií je uvoľňovanie dopamínu, tzv. neurotransmitera. Podobne ako návykové drogy, aj konzumácia jedla uvoľňuje dopamín. Na rozdiel od všeobecného presvedčenia, dopamín nezvyšuje pôžitok. Povzbudzuje nás k opakovaniu správania, ktoré nám pomáha prežiť, ako je napríklad konzumácia výživného jedla či rozmnožovanie. Čím viac dopamínu sa uvoľňuje, tým je pravdepodobnejšie, že budeme toto správanie opakovať.

Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.
Tento článok je dostupný členom
Startitup PREMIUM
Najvýhodnejšie
Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.
Platba
Tlačidlo späť
Visa logo
Mastercard logo
Trust pay
Registrovať a zaplatiť
Ikona zabezpečenia Zabezpečené šifrovaním
Trust pay Platobné operácie sa odohrávajú na zabezpečených certifikovaných platformách spĺňajúcich tie najvyššie PCI DSS štandardy bezpečnosti.
Zrušiť predplatné môžeš kedykoľvek. Súhlasím s poskytnutím predpaltného a bol som poučený, že odsúhlasením jeho poskytnutia strácam právo na odstúpenie.
Zdroje: National Library of Medicine, American Psychological Association, Virginia Tech, The Journal of Physiology, Research Gate, National Library of Medicine

Najnovšie videá

Trendové videá