Závislosť od sladkého zabíja rovnako ako neduhy Slovákov: Už 67 gramov predstavuje vážne riziko
- Nadmerná konzumácia cukru je hrozbou pre dlhovekosť
- Štúdia zistila súvislosť medzi príjmom cukru a depresiou
- Vysoká spotreba cukru poškodzuje mozog
- Nadmerná konzumácia cukru je hrozbou pre dlhovekosť
- Štúdia zistila súvislosť medzi príjmom cukru a depresiou
- Vysoká spotreba cukru poškodzuje mozog
Cukor je všadeprítomný a je súčasťou skoro každej stravy. Často sa však ukrýva aj v potravinách, o ktorých by sme to ani netušili. Hoci je dobre známe, že nadmerná konzumácia cukru môže viesť k obezite, cukrovke a kardiovaskulárnym ochoreniam, vplyv cukru na zdravie mozgu a jeho potenciál zvyšovať riziko úmrtia sa začal viac zdôrazňovať v najnovších štúdiách. Niektorí odborníci začínajú porovnávať závislosť od sladkého k závislosti od fajčenia či alkoholu, keďže dlhodobé účinky na zdravie sú porovnateľné.
Keď sa povie závislosť, mnoho ľudí si vybaví fajčenie či alkohol, ale existuje aj ďalšia závislosť, ktorá postihuje až 14 % dospelých a dokonca 12 % detí. Hovoríme o závislosti od jedla.
Mnohým jedlám, ktoré nám spôsobujú pôžitok a lákajú tukom a cukrom, sa nedá vyhnúť, najmä počas rôznych sviatkov. Odborníci však varujú, že ide o viac než len pocit pôžitku. Väčšina potravín je spracovaná spôsobom, aby zasiahli senzory tuku a cukru v tele a uvoľnili dopamín. Tieto spracované potraviny nás nútia k tomu, aby sme siahli po ďalších výrobkoch.
„Neuvedomujeme si, že tieto výrobky skutočne zabíjajú ľudí na rovnakej úrovni ako to, čo vidíme pri veciach, ako sú alkohol a tabak, čo vedie k úmrtiam, ktorým sa dá predísť,“ hovorí Ashley Gearhardt, docentka psychológie na Michiganskej univerzite a členka výskumného tímu, ktorý v marci 2022 vyhodnotil najnovšie údaje o výskyte závislosti od potravín.
Čo robí jedlo s naším mozgom
Jedlo ovplyvňuje náš mozog mnohými zložitými spôsobmi a jednou z obzvlášť dôležitých reakcií je uvoľňovanie dopamínu, tzv. neurotransmitera. Podobne ako návykové drogy, aj konzumácia jedla uvoľňuje dopamín. Na rozdiel od všeobecného presvedčenia, dopamín nezvyšuje pôžitok. Povzbudzuje nás k opakovaniu správania, ktoré nám pomáha prežiť, ako je napríklad konzumácia výživného jedla či rozmnožovanie. Čím viac dopamínu sa uvoľňuje, tým je pravdepodobnejšie, že budeme toto správanie opakovať.
Pre odomknutie obsahu zadaj svoj e-mail
Registrácia a platba bude dokončená po zadaní e-mailu.
Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.
Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
V článku sa po odomknutí dozvieš
- Ako nadmerná konzumácia cukru ohrozuje dlhovekosť a zdravie mozgu?
- Akým spôsobom zvyšuje závislosť od sladkého úmrtnosť na svete?
- Aká je súvislosť medzi vysokým príjmom cukru a rizikom vzniku depresie?
- Čo robí jedlo s naším mozgom?
Po odomknutí tiež získaš
- Články bez reklám
- Neobmedzený prístup k viac ako 75 000 článkom
- Exkluzívne benefity
Čítajte viac z kategórie: Inovácie a Eko