Zázračná potravina znižuje riziko infarktu, stačia dve porcie týždenne. Ničí však planétu (ŠTÚDIA)
- Priaznivé výsledky jedenia avokáda sa ukázali pri mužoch aj ženách
- Ľudia ho milujú, planéta už menej
- Priaznivé výsledky jedenia avokáda sa ukázali pri mužoch aj ženách
- Ľudia ho milujú, planéta už menej
Jedenie avokáda znižuje pravdepodobnosť infarktu u žien aj mužov, vyplýva z novej štúdie, na ktorú upozornil portál CNN. Nezáležalo na tom, či jedli jej účastníci avokádo namiesto masla, syra alebo ním nahradili spracované mäso. Pozitívny účinok sa dostavil vždy.
Strava je kľúčová
V súvislosti s kardiovaskulárnymi chorobami umrie ročne takmer 18 miliónov ľudí, uvádza Svetová zdravotnícka organizácia. WHO dodáva, že ide o hlavnú príčinu úmrtí na svete. Viac ako štyri z piatich týchto úmrtí súvisia s infarktom alebo mozgovou príhodou.
Aj Svetová zdravotnícka organizácia zdôrazňuje, že je v našom záujme podobným chorobám predísť a dôležité je preto dbať na svoju stravu. Obmedziť by si mal solenie a pridať zeleninu aj ovocie.
Rizikovým faktorom je tiež fajčenie, fyzická nečinnosť či škodlivé používanie alkoholu, ktoré môžu navyše prerásť aj do iných komplikácií.
Rozsiahla štúdia
Nová štúdia hovorí, že dobrým nápadom je do jedálnička zaradiť konkrétne avokádo. Z jej výsledkov totiž vyplýva, že jedenie avokáda dvakrát týždenne znižuje riziko srdcového infarktu o 21 %. Štúdia bola publikovaná na portáli Journal of the American Heart Association. Podobne priaznivé výsledky sa im však nepodarilo dokázať v súvislosti s mŕtvicou.
„Neexistuje potravina, ktorá by bola riešením na rutinnú zdravú výživu. Táto štúdia však je dôkazom toho, že má avokádo možné zdravotné prínosy,“ uviedla Cheryl Anderson, ktorá sa na štúdii nepodieľala. Pôsobí ako predsedníčka Rady pre epidemiológiu a prevenciu Americkej srdcovej asociácie.
Do štúdie sa zapojilo 68-tisíc žien a 41-tisíc mužov. Na začiatku nemal nikto z nich rakovinu, ischemickú chorobu srdca a ani nezažil ani mŕtvicu. Tridsať rokov vypĺňali každé štyri roky dotazníky o ich stravovaní.
Milované avokádo
Okrem celkového obrazu si vedci získané dáta rozobrali aj na drobné. Zistili, že ak človek nahradí jednu porciu vajec, jogurtu, syra, masla či spracovaného mäsa denne avokádom, zníži riziko srdcového infarktu o 16 % až 22 %.
Plný potenciál avokáda tak človek využije práve vtedy, ak ním nahradí menej zdravú potravinu. Štúdia nepreukázala podobne dobré výsledky v prípade, ak účastníci nahradili rovnaké potraviny napríklad orechmi.
Zrejme ťa k jedeniu avokáda nemusí nikto nútiť, zamiloval si ho totiž celý svet. Dopyt rastie každým rokom, a to neušlo ani mexickým farmárom. Zistili, že sa im omnoho viac oplatí preorientovať svoju výrobu na avokádo.
To so sebou nesie problémy. Vo veľkom sa odlesňujú lesy a radikálne sa zvýšila spotreba vody.
The Guardian odhaduje, že na vypestovanie pol kila avokáda sa minie 272 litrov vody. Cena avokáda sa podľa denníka mala zdvihnúť až tak, že s ním začali obchodovať drogové kartely.
Čítajte viac z kategórie: Inovácie a Eko
Zdroje: CNN, WHO, WHO, The Guargian, Journal of the American Heart Association