Zázračnú superpotravinu Slováci celý život konzumujú zle. S telom dokáže urobiť zázraky
- Doma ju má takmer každý Slovák, no používame ju obmedzene
- Pre naše telo má bohaté benefity
- Stačí ju užívať istú dobu
- Doma ju má takmer každý Slovák, no používame ju obmedzene
- Pre naše telo má bohaté benefity
- Stačí ju užívať istú dobu
V zimných mesiacoch sa mnohým z nás nie veľmi darí držať sa zdravého stravovania a mať krásnu pokožku, vlasy a nechty. Je ľahké podľahnúť pokušeniu, pochutnávať si na pohodlných a rýchlych jedlách a chladné počasie v kombinácii s kúrením naše telo v tomto období vysušujú, upozorňuje britský denník Mirror.
Odborníci však tvrdia, že existuje jednoduchý spôsob, ako zlepšiť svoje zdravie. Pomôcť nám vie obyčajná potravina, ktorú má v kuchyni takmer každý Slovák.
Zázračná potravina z teplých krajín
Výživoví poradcovia radia, aby každý, komu sa cez zimu zhoršilo zdravie, siahol po obyčajnom olivovom oleji. Ten by sme podľa nich mali konzumovať každý deň po dobu jedného mesiaca, aby sme videli značné zmeny.
Abigail Roberts, športová výživová poradkyňa pre denník vysvetlila, že keď denne pijeme olivový olej, môže sa stať niečo mimoriadne. „Je plný antioxidantov, ako sú vitamín E, oleaceín a oleokantal, ako aj zlúčeniny nazývané polyfenoly. Tie sú fenomenálne pre vaše vlasy, pokožku, kĺby a váhu.“
„Je tiež bohatý na antioxidanty a lipidy priateľské k pokožke, ktoré môžu pomôcť riešiť problémy s ňou, ako je suchosť alebo drsné pocity na koži. Zatiaľ čo mnoho ľudí minie slušné množstvo peňazí na krémy na pokožku a masky na vlasy, často zabúdajú na svoju stravu. To, čo dávame dovnútra nášho tela, je rovnako dôležité ako to, čo dávame navonok,“ tvrdí expertka.
Olivový olej pomáha aj chudnúť
Olivový olej pomáha aj schudnúť, a to vďaka mononenasýteným mastným kyselinám. Tie sú známe tým, že pomáhajú s chudnutím zvyšovaním nášho metabolizmu, znižovaním apetítu a redukciou telesného tuku.
Štúdie publikované v Nature odhalili, že skupina liečená extra panenským olivovým olejom stratila o 80 % viac telesného tuku než kontrolná skupina, ktorá olej nekonzumovala.
Najlepšie údajne je, keď sa olivový olej konzumuje priamo a samostatne. Ak však nechceš olej piť samotný, môžeš si ho pridať do jedla podľa vlastného výberu.
Ďalšie zdravotné benefity
Olivový olej lisovaný za studena obsahuje množstvo zdravých tukov, vitamínov E a K a najmenej 30 prospešných rastlinných zlúčenín. Jeho vysoká koncentrácia zdravých tukov a antioxidantov môže pomôcť znížiť zápal a potenciálne pomôcť pri prevencii rôznych chronických stavov, píše Health Line.
Štúdie tiež ukázali, že nahradenie zdrojov nasýtených tukov olivovým olejom môže pomôcť znížiť riziko srdcových ochorení znížením hladiny cholesterolu a krvného tlaku.
Okrem toho sa diéty s vysokým obsahom olivového oleja spájajú s podporou zdravia mozgu. Údajne prispievajú aj k znižovaniu rizika mentálneho úpadku a Alzheimerovej choroby. Skorý výskum tiež naznačuje, že olivový olej môže mať ďalšie zdravotné výhody.
Patrí sem napríklad zníženie rizika cukrovky 2. typu, zlepšenie hladiny cukru v krvi, zmiernenie zápchy a prevencia progresie osteoartritídy.
Pri varení môže používanie olivového oleja na dresingy, omáčky ako náhrada iných tukov, ako je maslo a masť, prispieť k zdravej výžive a podporiť aj celkovú mentálnu pohodu.
Zdroje: Mirror, Nature, Health Line