Podarilo sa vyvinúť geneticky upravené probiotiká, ktoré ti pomôžu po každej párty. Má ísť o zázračný liek na opicu
- Testy na laboratórnych myšiach mali úspech
- Ak testy ukážu, že je to bezpečné aj pre ľudí, jedna tabletka zabráni bolestivej pohrome
- Testy na laboratórnych myšiach mali úspech
- Ak testy ukážu, že je to bezpečné aj pre ľudí, jedna tabletka zabráni bolestivej pohrome
Zázračný nový liek na opicu by mohli byť probiotiká, ktoré sa zrejme skrývajú v lekárničke v každej domácnosti. Jedna tabletka plná telu prospešných črevných baktérií a podobne ako kefír môže odvrátiť nepríjemné vedľajšie účinky toho, keď sa ti to podarí trošku prehnať s alkoholom, uvádza nová štúdia vo vedeckom časopise Microbiology Spectrum.
Užívanie probiotickej pilulky ešte pred tým, ako človek vyrazí do nočných ulíc, by mohlo zabrániť opici a odvrátiť trvalé nepriaznivé účinky alkoholu, tvrdia akademici. Testy na myšiach naznačili, že špeciálne vytvorený doplnok môže zabrániť tomu, aby sa ľudia opili.
Zázračná sila črevných baktérií
Vedci vyvinuli geneticky upravenú probiotickú pilulku, ktorá ešte nebola testovaná na ľuďoch. Experimenty na myšiach však odhalili, že hlodavce, ktorým bolo probiotikum podané, absorbovali do tela menej alkoholu, dokonca rýchlejšie vytriezveli z alkoholového opojenia. Pilulka obsahuje enzým, ktorý dokázateľne rozkladá alkohol v tele.
Výsledky zanechali vedcov z Čínskej akadémie vied v nádeji, že povedú k novému zázračnému lieku na opicu pre ľudí. Taktiež veria, že probiotiká by sa v budúcnosti mohli použiť na zníženie poškodenia pečene a čriev spôsobeného alkoholom. Pre časopis výskumníci uviedli, ako geneticky vytvorili probiotikum na expresiu enzýmu dehydrogenázy u myší.
Keď ľudia konzumujú alkohol, štiepi sa enzýmom alkoholdehydrogenáza na acetaldehyd, ktorý je dôležitý pre vznik symptómov „opice“. Tí, ktorí majú v tele variáciu génu ALDH2, majú problém s procesom triezvenia, pretože variant génu ALDH2 obmedzuje rozklad acetaldehydu.
To vedie k väčšiemu nahromadeniu proteínu, teda k výraznejším symptómom opice. Acetaldehyd spôsobuje pocity opice tým, že sa hromadí v pečeni, čo spôsobuje súvisiace bolesti hlavy a nevoľnosť, o čom si si už mohol prečítať v staršom článku.
Predchádzajúce štúdie na myšiach ukázali, že špecifický typ enzýmu nazývaný ADH1B môže urýchliť vnútorný rozklad alkoholu. Tento prístup sa však doposiaľ nepreukázal ako bezpečný pre ľudí. Pri hľadaní bezpečnejšej metódy výskumníci použili probiotický lactococcus lactis – baktériu často používanú pri fermentácii – a naklonovali do nej ADH1B.
Myši reagovali na alkohol rôzne
Pri testovaní na troch skupinách po piatich myšiach bola každá vystavená rôznym hladinám alkoholu. Myši bez probiotík vykazovali známky opitosti len 20 minút po požití alkoholu. Keď boli myši otočené na chrbát, nedokázali sa postaviť späť na nohy. Ale z myší, ktoré dostali probiotikum, ktoré exprimovalo ľudský ADH1B, bola polovica stále schopná otočiť sa viac ako hodinu po požití alkoholu.
Ďalšie testy ukázali, že dve hodiny po expozícii hladina alkoholu v krvi v kontrolnej skupine naďalej stúpala, zatiaľ čo u myší liečených probiotikami začala klesať. Výskumníci taktiež zistili, že liečené myši vykazovali nižšie hladiny tukov v ich pečeni, čo naznačuje, že probiotikum by mohlo zmierniť poškodenie orgánu súvisiace s alkoholom.
Zatiaľ čo probiotikum ešte nebolo testované na ľuďoch, vedci predpovedajú, že ak bude ponúkať rovnaký prínos, môže predstavovať nový spôsob, ako znížiť zdravotné problémy spôsobené alkoholom a problémami s pečeňou.
Čítajte viac z kategórie: Inovácie a Eko
Zdroje: Microbiology Spectrum, Redakcia, American Society For Microbiology