Zdraženie o 15 %: Najobľúbenejšia sladkosť sveta sa stáva luxusom, varujú odborníci

  • Kvalitná čokoláda s vysokým podielom kakaa sa môže čoskoro stať luxusným tovarom
  • V slovenských obchodoch zdražela o 15 % oproti minulému roku
Žena drží hrnček s horúcou čokoládou a predaj čokolády.
Ilustračné foto Freepik/@freepik, TASR/Štefan Puškáš
  • Kvalitná čokoláda s vysokým podielom kakaa sa môže čoskoro stať luxusným tovarom
  • V slovenských obchodoch zdražela o 15 % oproti minulému roku

Milovníci čokolády a vianočných dobrôt si budú musieť tento rok siahnuť hlbšie do vrecka. Za zdražovaním stojí hlavne prudký nárast cien kakaa na svetových trhoch. Ako informuje portál Správy RTVS, tento trend výrazne ovplyvňuje všetky čokoládové výrobky, od tabuliek až po vianočné cukrovinky.

Rozdiel v cenách oproti minulému roku je značný. Za obyčajnú stogramovú tabuľku mliečnej čokolády zaplatíme o 33 centov viac. Podobne stúpli aj ceny kakaa v prášku, ktoré používame pri pečení. Tieto zmeny pocítia najmä domáci cukrári počas prípravy vianočného pečiva.

December tradične patrí medzi mesiace s najvyšším predajom čokolády. Ľudia nakupujú čokoládových Mikulášov, ozdoby na stromček aj bežné čokolády. Žiaľ, tento rok zaplatia za všetky tieto produkty viac ako vlani.

„Čokoláda sa aktuálne v slovenských obchodoch predáva o 15 percent drahšie ako pred rokom a zároveň práve čokoláda ťahá smerom nahor aj ceny sladkostí ako takých,“ uviedla pre portál analytička WOOD & Company Eva Sadovská.

Väčší dopyt po tejto komodite ako ponuka

Kakaové bôby dnes stoja trojnásobne viac ako v minulosti. Farmári bojujú so škodcami na úrode a vysokými cenami hnojív. Situácia sa zhoršuje každým rokom.

„Cena pre farmárov stúpla tak veľmi, že mnohí farmári prestali používať hnojivá, čo vlastne sa odráža teraz po dvoch až troch rokoch, že tá úroda je omnoho nižšia,“ hovorí nitriansky výrobca čokolády Karol Stýblo.

Svetový trh s kakaom zažíva nerovnováhu. Analytička Eva Sadovská to vysvetľuje jasne: „Platí, že je väčší dopyt po tejto komodite ako ponuka, to má tlak na zvyšovanie cien.“ Tento problém sa dotýka všetkých výrobkov s obsahom kakaa. Drahšie sú nielen čokolády, ale aj suroviny na domáce pečenie.

Situáciu dobre poznajú aj v cukrárňach. Napríklad v jednej nitrianskej prevádzke každý mesiac spracujú 30 kilogramov kakaa. K tomu pridávajú ešte dvojnásobné množstvo čokolády. Tieto suroviny tvoria významnú časť ich nákladov.

Majitelia cukrární musia reagovať na nové ceny. „Keď nechceme klesnúť na kvalite, tak, bohužiaľ, niečo na tej cene to v konečnom produkte spraví. Myslím si, že spotrebiteľ to prijme a musí to pochopiť,“ vysvetľuje Veronika Záhorská, majiteľka nitrianskej cukrárne. Zákazníci tak musia počítať s vyššími cenami za svoje obľúbené sladkosti.

Budúcnosť vianočných dobrôt

Domáce vianočné pečenie tento rok zaťaží rodinné rozpočty viac ako po minulé roky. Zdraželi aj cukrárenské výrobky na objednávku. Majiteľka cukrárne Veronika Záhorská však hovorí: „Nesnažia sa až tak šetriť na tomto, keďže je to raz za rok.“ Zákazníci zatiaľ neobmedzujú svoje nákupy.

Odborníci nepredpokladajú, že by sa situácia v roku 2024 zlepšila. Svetový trh s kakaom má dlhodobé problémy. Nedostatok tejto suroviny pretrváva a zatiaľ neexistuje rýchle riešenie.

Výrobca čokolády Karol Stýblo vidí situáciu pesimisticky: „Môj názor je, že už nikdy, lebo momentálne jedna vec je, že kakao, druhá vec sú klimatické zmeny a problémy, ktoré každý rok vznikajú nové.“ Podľa neho môžu výrobcovia znížiť ceny len tak, že do čokolády pridajú viac orechov, sušienok a iných náhrad.

Kvalitná čokoláda s vysokým podielom kakaa sa môže čoskoro stať luxusným tovarom. Výrobcovia hľadajú spôsoby, ako udržať ceny na prijateľnej úrovni. Musia však počítať s tým, že situácia na trhu s kakaom sa v blízkej budúcnosti nezlepší.

Zdroje: Správy RTVS, Trading Economics

Najnovšie videá

Trendové videá