„Zelený koreň“ má priam zázračné účinky na výkon mozgu. Na Slovensku sa napodobňuje

  • Wasabi obsahuje vzácny antioxidant, ktorý podporuje činnosť mozgu
  • Ako však odlíšiť pravé wasabi od toho falošného?
Príprava sushi
Pexels/Ivan Samkov
  • Wasabi obsahuje vzácny antioxidant, ktorý podporuje činnosť mozgu
  • Ako však odlíšiť pravé wasabi od toho falošného?

Mnoho ľudí považuje wasabi za superpotravinu, pretože obsahuje vysoké množstvo vitamínu C a minerálnych látok, ako sú mangán, horčík, draslík či zinok. Wasabi je pikantná zelená pasta, ktorá sa tradične podáva k mnohým japonským pokrmom, predovšetkým k sushi a sashimi. Získava sa zo zhrubnutej stonky rastliny Wasabia Japonica, ktorá patrí do rovnakej čeľade ako chren. 

Zatiaľ čo v Japonsku a Južnej Kórei už dlho uznávajú výhody wasabi, moderná veda len nedávno odhalila skutočný potenciál tejto prísady. Rôzne vedecké štúdie už potvrdili, že protizápalové a antioxidačné zlúčeniny nachádzajúce sa vo wasabi, môžu mať pozitívne účinky na kognitívne funkcie a mozgovú činnosť.

Vzácny antioxidant

Výskum publikovaný v časopise Nutrients priniesol nové poznatky o vplyve wasabi na kognitívne schopnosti, ako je napr. pamäť. Štúdie sa zúčastnilo 72 dospelých osôb vo veku 60 až 80 rokov, z ktorých jedna skupina prijímala 100 miligramov wasabi extraktu pre spaním, a druhá skupina užívala placebo.

Po 3 mesiacoch pravidelného užívania sa ukázalo, že v skupine, ktorá konzumovala wasabi extrakt pred spaním, došlo k „výraznému“ zlepšeniu v oblasti pracovnej (krátkodobej) pamäte a epizodickej (dlhodobej) pamäte. Toto zlepšenie sa prejavilo v rámci štandardizovaných testov, ktoré hodnotili jazykové schopnosti, koncentráciu a schopnosť vykonávať jednoduché úlohy.

Skóre dlhodobej pamäte sa v skupine s wasabi zvýšilo o 18 % a celkovo bolo o 14 % vyššie v porovnaní so skupinou, ktorá prijímala placebo. Účastníci konzumujúci wasabi „preukázali zlepšený výkon verbálnej epizodickej pamäte, ako aj lepší výkon pri spájaní tvárí a mien, čo je často hlavný problém súvisiaci s pamäťou u starších dospelých“.

Aktívnou zložkou wasabi, ktorá zodpovedá za tieto výsledky, je antioxidant a protizápalová zlúčenina s názvom 6-MSITC, ktorá sa v rastlinách nachádza iba v stopových množstvách. Štúdia teda preukázala, že príjem 6-MSITC môže viesť k zlepšeniu kognitívnych funkcií, a celkovému zrýchleniu spracovania informácií.

Ako rozlíšiť skutočné wasabi od falošného 

Čítajte viac z kategórie: Zaujímavosti

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.

Zdroje: Britannica, Nutrients, Japanese Food Guide, Prevention

Najnovšie videá

Trendové videá