Žiadne sušené kobylky: Vedci sa rozhodli vytvoriť superjedlo nabité živinami. Mnohým „voňať“ nebude
- Izraelskí vedci obohacujú morské riasy o dôležité živiny
- Mohli by sa stať budúcnosťou stravovania
- Umiestnenie by mohli mať aj v zdravotníctve
- Izraelskí vedci obohacujú morské riasy o dôležité živiny
- Mohli by sa stať budúcnosťou stravovania
- Umiestnenie by mohli mať aj v zdravotníctve
Ekologický chov zvierat, bio-farmy, náhrady obilnín a futuristické lieky. V našich vyhliadkach na budúcnosť sme sa doposiaľ pozerali len na suchý zemský povrch. Odpoveď sa však môže skrývať na úplne opačnej strane spektra a teda pod vodou.
To aspoň tvrdia vedci z Univerzity Tel Aviv a Izraelského oceánografického a limnologického výskumného ústavu, ktorí v inovatívnej štúdii uverejnenej v časopise Marine Drugs preskúmali možnosti využitia morských rias. Tie sa pritom zdajú byť skutočne revolučné.
Superhrdina medzi potravinami
Ako totiž informuje Jerusalem Post, riasy, ktoré sú už beztak neuveriteľne nutrične nabité, by sa dali premeniť v skutočné superjedlo, ktoré by sa navyše dalo využívať aj vo farmakológii či v kozmetickom priemysle.
O to by sa mala postarať nová technológia, ktorá je opisovaná v spomínanej štúdii. Morské riasy typicky rastú v blízkosti pobreží, v plytkých častiach mora s hĺbkou do 50 metrov. Zmenou prostredia sa však vedcom podarilo riasy „obohatiť“.
Odrody chalúh Ulva, Gracilaria a Hypnea boli vypestované v špeciálnych podmienkach, ktoré prinútili podmorské rastliny produkovať väčšie množstvá určitých, už predošle prítomných látok.
V štúdii izraelskí vedci spomínajú napríklad zdvojnásobenie množstva antioxidantov, strojnásobenie prírodných opaľovacích krémov, ktorých koncentrácie sa strojnásobili, a taktiež zdesaťnásobenie unikátnych ochranných pigmentov s veľkou medicínskou hodnotou.
Benefity však siahajú aj ďalej, čo sa vedcom podarilo preukázať už v dávnejšej štúdii, dopĺňa oficiálny portál tel-aviskej univerzity. Výskumníci riasy totiž obohacovali o rôzne, pre ľudskú diétu neodmysliteľné živiny ako bielkoviny, zinok, železo, jód, horčík či kalcium.
Tieto relatívne bežné chaluhy majú preto podľa vedcov potenciál stať sa takmer nekonečným zdrojom potravy, ktorý zabezpečí väčšinu nutričných potrieb nášho organizmu.
Prírodné schopnosti
„Morské riasy žijúce v prílivovej zóne čelia extrémnym stresovým podmienkam, ktoré zahŕňajú zmeny slanosti, teploty, podmienky vysychania, zmeny v dostupnosti živín a vysoké vystavenie slnečnému žiareniu, najmä v ultrafialovej oblasti. Aby morské riasy prežili, vyvinuli jedinečný súbor mechanizmov protichemickej obrany – prírodné chemikálie, ktoré im pomáhajú vyrovnať sa s týmito drsnými prostrediami,“ objasnila schopnosti rias hlava štúdie, doktor Doron Ashkenazi.
„Morské riasy možno považovať za prirodzenú superpotravinu, ktorá je bohatšia na potrebné zložky ľudskej stravy ako iné zdroje potravy,“ vysvetlil podľa stránky univerzity ďalej vedec.
„Obohatené morské riasy môžu byť použité na pomoc populáciám trpiacim podvýživou a nutričnými nedostatkami, no aj ako doplnky k vegetariánskej alebo vegánskej strave,“ vyzdvihol následne všestrannosť rias.
Izraelský tím taktiež dúfa, že v budúcnosti by sa im podarilo chaluhy prinútiť produkovať viac než len bežné živiny. Konkrétne má ísť o ďalšie prírodné materiály s dôležitými medicínskymi vlastnosťami, ako napríklad schopnosťou boja proti rakovine, cukrovke, ale aj vírusom, baktériám a zápalom.
Majú radu výhod
„Akvakultúra“, ako vedecký tím toto odvetvie nazýva, má však aj jednu extra výhodu. Okrem potenciálnych zdravotných prínosov sa morské riasy tiež skúmajú ako udržateľná a ekologická plodina. Morské riasy môžu totiž absorbovať prebytočné živiny z vody, čo z nich robí prirodzený filter, ktorý môže pomôcť zmierniť negatívne environmentálne dopady činností, ako je chov rýb.
Samotné morské riasy možno použiť aj ako výživný zdroj krmiva pre ryby, čím sa vytvorí integrovanejší a udržateľnejší systém chovu. Tento typ „multitrofického“ systému hospodárenia, kde sa rôzne druhy pestujú spoločne vzájomne výhodným spôsobom, má potenciál byť efektívnejší a šetrnejší k životnému prostrediu ako tradičné jednodruhové hospodárenie.
Čítajte viac z kategórie: Inovácie a Eko
Zdroje: Jerusalem Post, Tel Aviv University, Tel Aviv University - American Friends