Zisky potravinárov na Slovensku sa nafúkli na takmer 300 miliónov eur

  • Zisky potravinárov sa zvýšili
  • Slováci si pritom za potraviny priplácajú pre infláciu
  • Zisk celého sektora je takmer 300 miliónov eur
pracovníčky potravinárskej výroby pri výrobe spišských párkov zisky potravinárov
Ilustračná snímka TASR/Svätopluk Písecký
  • Zisky potravinárov sa zvýšili
  • Slováci si pritom za potraviny priplácajú pre infláciu
  • Zisk celého sektora je takmer 300 miliónov eur

Potraviny na Slovensku vlani zdraželi takmer o 20 % a dnes tvoria jednu z najväčších položiek v rozpočtoch Slovákov. Hoci sa často hovorí o neprimeraných ziskoch obchodných reťazcov, ktoré majú na zdražovaní zarábať, ani výrobcom potravín sa nedarí zle. Za vlaňajšok sa zisky potravinárov zvýšili o takmer 60 % oproti roku 2021.

Inflácia a zisky potravinárov

Pri potravinách sa v roku 2022 ceny zvýšili o 19,3 %, pričom vyšší rast sa prejavil vo všetkých deviatich sledovaných skupinách potravinových produktov. Najväčší vplyv na výdavky domácností mal celkový rast cien mäsa o viac ako 18 %, ďalej mlieka, syrov a vajec o viac ako 20 %, ako aj chleba a obilnín, ktoré sa za rok zvýšili približne o 21%.

Najdynamickejšie stúpli ceny olejov a tukov o viac ako 42 %, ale ide o tovary s nižšou váhou vo výdavkovom koši. Ovocie bolo o 10 % a zelenina o 20 % drahšie ako v priemere v roku 2021.

Zisky potravinárov na Slovensku dosiahli za minulý rok podľa predbežných údajov rekord na úrovni 294 miliónov eur. V porovnaní s rokom 2021 ide o nárast ziskovosti o 57 percent.

Oproti päťročnému priemeru za roky 2017 až 2021 bol vlaňajší zisk potravinárov dvojnásobný. Vyplýva to zo správy o poľnohospodárstve a potravinárstve na Slovensku za rok 2022, ktorú rezort pôdohospodárstva a rozvoja vidieka predložil do pripomienkového konania.

Potravinárstvo ako ziskový biznis

Na výrobe potravín, nápojov a tabakových výrobkov mali vlani rozhodujúci podiel podniky s počtom 20 a viac zamestnancov. Z celkového počtu podnikov so 100 a viac zamestnancami predstavovali ziskové podniky 74,0 % a vytvorili zisk v objeme 232,2 milióna eur.

Najvyšší zisk dosiahol odbor výroby ostatných potravinárskych výrobkov, a to takmer 100 miliónov eur. Podľa NACE ide o výrobu cukru a cukroviniek, hotových jedál a pokrmov, kávy, čaju a korenín, rovnako aj netrvanlivých a špeciálnych potravín.

Nasledoval odbor výroby nápojov so ziskom cez 52 miliónov eur a spracovanie a konzervovanie rýb, kôrovcov a mäkkýšov vrátane výroby rastlinných a živočíšnych olejov a tukov, kde zisk dosiahol takmer 45 miliónov eur.

Odbor spracovania a konzervovania mäsa a mäsových produktov vykázal za vlaňajšok zisk takmer 32 miliónov eur a odbor výroby mlynárskych výrobkov a škrobových výrobkov takmer 27 miliónov eur. Kladný výsledok hospodárenia, ale s nižším objemom, dosiahol odbor výroby pečiva a múčnych výrobkov, a to 16 miliónov eur.

Výroba mliečnych výrobkov bola zisková na úrovni 13 miliónov eur, výroba a príprava krmív pre zvieratá vykázala zisk 8 miliónov eur a spracovanie a konzervovanie ovocia a zeleniny takmer tri milióny eur.

Sektor mal dostať úľavy od štátu

Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.

Zdroje: SITA, NACE

Najnovšie videá

Trendové videá