Živá Kombuča – Ručne vyrábaný slovenský prírodný nápoj, ktorého základom je kvasený čaj
- Kombuča (resp. kombucha) je prastarý nápoj, ktorého história siaha až do obdobia pred našim letopočtom.
- Kombuča (resp. kombucha) je prastarý nápoj, ktorého história siaha až do obdobia pred našim letopočtom.
Živá Kombuča je dielom dvoch Slovákov, Mateja Petráša a Filipa Šimončiča. Predtým sa nepoznali, no keď Matej hľadal partnera pre svoj projekt, Filip neváhal.
Pôvodný nápad vznikol potom, čo Matej začal kombuchu vyrábať v domácich podmienkach len tak pre zábavu. Ide o prastarý nápoj, ktorý sa najlepšie dá charakterizovať ako fermentovaný čaj. Je nepasterizovaný a má teda probiotické účinky.
foto: FB/Živá kombuča
Neexistuje veľa výskumov, ktoré by skúmali jeho účinok na ľudí. No na základe svedectiev ľudí a faktu, že nápoj prežil tisícky rokov, je možné, že na tom niečo bude.
“My veríme v nápoj, ktorý vďaka svojim benefičným účinkom prežil tisíce rokov. Kombucha sa skladá zo základných a kvalitných surovín: filtrom ošetrená a odchlórovaná voda, zelený čaj, trstinový cukor, kultúra kombuchy a kedže sme podiel cukru znížili na minimum tak je jemne dosladzovaný sladidlom na prírodnej báze zo stévie,” povedali zakladatelia v rozhovore pre portál kvalitne-slovenske.sk.
foto: FB/Živá kombuča
Na Slovensku zatiaľ nemajú konkurenciu. No pomaly sa sem dostáva „kombuča“ z Poľska, ktorá má ale od pôvodného receptu veľmi ďaleko. Je totiž pasterizovaná a tým pádom stráca potenciálne probiotické benefity. A ako hovorí slogan Živej kombuče, „Prečo piť mŕtve, keď môžeme živé!?“
Momentálne má Živá kombuča dve príchute – zázvor a lemongrass. Na trhu sú ešte veľmi noví, no zatiaľ sa stretávajú s pozitívnymi ohlasmi.
„Sme presvedčení, že slovenský klient je zvedavý a pomaly sa v nás prebúdza chuť skúšať nové a zdravé veci a podporovať domácu výrobu. Možno nás aj preto mnoho spotrebiteľov, ak majú čas si doma naštudovať o čo ide, oslovuje zo zvedavosti a s chuťou podporiť nás. V teréne je to o trošku náročnejšie a na výzvy skúsiť niečo nové reagujú skôr mladší ľudia. Obecne však predstavujeme kombuchu ako zdravšiu alternatívu ku konvenčným a rokmi ohraným nápojom,“ hovoria zakladatelia v rozhovore pre portál kvalitne-slovenske.sk.
foto: FB/Živá kombuča
Živá kombuča je bezpochyby slovenským unikátom. No zároveň je súčasťou trendu, ktorý v poslednom čase môžeme pozorovať. Výrobcovia a hlavne zákazníci začínajú mať záujem o kvalitu a zdravotný dopad toho, čo konzumujú. A to je dobre.
foto: FB/Živá kombuča
zdroj titulnej fotografie: FB/Živá kombuča