Známa kórejská fermentovaná zelenina ti pomôže v boji s nadváhou. Jej pozitívne účinky siahajú aj ďalej
- S jej konzumáciou to však nesmieš preháňať
- Výskum bol publikovaný v časopise BMJ Open a skúmal údaje od 115 726 ľudí
- S jej konzumáciou to však nesmieš preháňať
- Výskum bol publikovaný v časopise BMJ Open a skúmal údaje od 115 726 ľudí
Ak by si do svojho jedálnička každý deň zakomponoval kórejskú kvasenú zeleninu kimči, zrejme by ti pomohla v boji s nadbytočnými kilami, a to ako mužom, tak i ženám, vyplýva zo štúdie, ktorú uviedol portál Sky News.
Už dávnejšie bolo naznačené, a napokon aj výskumami dokázané, že práve kimči môže zlepšiť hladinu prospešných baktérií v črevách. Jej účinky sú však širokospektrálnejšie, než sme si doposiaľ mysleli.
Z výskumu vyplynulo, že muži, ktorí počas dňa prijali jednu až tri porcie kimči, mali o 11 až 12 percent nižšie riziko obezity, než tí, ktorí si kimči dopriali menej ako jedenkrát za deň. Zároveň mali tí muži, ktorí jedli väčšie množstvo kvasenej zeleniny aj menej nadbytočného tuku okolo brucha a priamo na bruchu.
Pri ženách môžeme hovoriť rovnako o vysokých účinkoch, no pozitívne výsledky boli nižšie až o osem percent. Naopak, aj muži a ženy, ktorí jedli takzvané reďkovkové kimči, mali až o deväť percent menšie riziko nadmerného tuku na bruchu a v jeho okolí.
Výskum bol publikovaný v časopise BMJ Open a skúmal údaje od 115 726 ľudí, ktorí boli vo veku od 40 do 69 rokov. Týkalo sa to Kórejčanov, alebo ľudí žijúcich v Kórei. Prostredníctvom potravinového dotazníka sa ich pýtali na konzumáciu kimči.
Prekvapivo, tí, ktorí jedli viac ako tri porcie tejto fermentovanej zeleniny denne, nemali z kimči žiadne pozitívne účinky. Naznačuje to aj to, že ľudia, ktorí jedli viac ako tri porcie danej zeleniny, mali tendenciu jesť viac aj pri iných jedlách. Znamená to, že pri nich bola pravdepodobnosť obezity o niečo vyššia.
Ako sa pripravuje kimči?
Už z predchádzajúcich štúdií je zrejmé, že dobré baktérie vo fermentovaných potravinách sú výhodné pre črevá a môžu tak napomáhať pri dobrom vplyve na našu hmotnosť. Výskumníci vyjadrili obavy zo soli v tejto fermentovanej zelenine a uviedli: „Vzhľadom na to, že je jedným z hlavných zdrojov príjmu sodíka, malo by sa odporučiť len mierne množstvo. A to najmä pre zdravotné prínosy jeho ostatných zložiek.“
Nežiaduce účinky
Podľa portálu Health obsahuje tradičné kimči, ako fermentovaná potravina, mikróby, ktoré majú preukázateľné zdravotné výhody. V iných fermentovaných potravinách nemusia mikróby po strávení zostať v črevách nažive a v niektorých fermentovaných potravinách sú zase živé mikróby zničené teplom či pasterizáciou.
Pri kimči však môžeme hovoriť o prítomnosti živých mikróbov, teda probiotík ako živých organizmov. S probiotikami to však netreba prehnať. Napriek tomu, že majú rozsiahlu históriu bezpečného používaní, niekedy sa k nim pridružia aj vedľajšie účinky.
„Človek môže pociťovať gastrointestinálne ťažkosti alebo nadúvanie, ak užívate príliš vysoké množstvo, v závislosti od probiotika,“ vysvetlil doktor Ciorba, rofesor medicíny v gastroenterologickej divízii na Washingtonskej univerzitnej lekárskej fakulte v St. Louis.
Najčastejšou nepriaznivou reakciou na fermentované potraviny je zvýšenie plynatosti či nadúvanie. Je to dôsledok toho, že probiotiká zabíjajú škodlivé črevné baktérie a plesne. Probiotiká vylučujú antimikrobiálne peptidy, ktoré zabíjajú škodlivé patogénne organizmy, no nie vždy je to prínosné.
Fermentované potraviny bohaté na probiotiká, medzi ktoré patrí aj kimči, prirodzene obsahujú biogénne amíny vznikajúce počas fermentácie, ktoré môžu pre niektorých ľudí znamenať problém. Tí, ktorí sú citliví na histamín a iné amíny, môžu po konzumácii fermentovaných potravín pociťovať bolesti hlavy či migrény.
Problémy s trávením vyrieši zdravý pomocník >>>
Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.