Známe ázijské korenie ťa dokáže zbaviť parazitov a potlačiť bolesť. Pestovať ho môžeš rovno doma

  • Počul si už o zantoxyle?
  • Je to aromatická drevina, ktorá sa používa ako obľúbené korenie na jedlá
  • Má mnohé skvelé účinky
Na snímke je korenie a lyžica
Ilustračné foto Canva/Images Signature
  • Počul si už o zantoxyle?
  • Je to aromatická drevina, ktorá sa používa ako obľúbené korenie na jedlá
  • Má mnohé skvelé účinky

Počul si už o zantoxyle? Je to aromatická drevina, ktorá sa používa ako obľúbené korenie na jedlá. Vedel si, že má prospešné účinky pre naše zdravie?

Ak si o ňom skutočne ešte nevedel, je to zrejme preto, že tento okrasný strom je známy najmä vo východnej Ázii. Dobrou správou však je, že sa dá pestovať aj u nás. V miernom pásme nášho kontinentu dokonca úplne bez problémov, píše Pravda.

Zantoxyl (Zanthoxylum) je odolný voči mrazu, čo môže byť pre podmienky Slovenska úplne ideálny prostredím. Okrem slnečného svetla, ktorého musí byť dostatok, nepotrebuje nič špeciálne. Treba však podotknúť, že s obzvlášť dobrou úrodou počítať netreba, no ako okrasná drevina na tvojej záhrade určite vynikne.

Zopár plodov však zozbieraš už v treťom roku pestovania, prvé rastliny začnú kvitnúť mladé a kým zantoxyl začne naplno rodiť, môžeš využiť jeho mladé listy. Sú aromatické a vhodné aj do zeleninového šalátu.

Plody treba zbierať ešte pred úplným dozretím, teda od polovice septembra. Po zbere ich dobre usuš, pretože práve pri tomto procese začnú praskať a odhalia tak čierne semená. No najhodnotnejšie a najaromatickejšie nie sú práve vyrodené semená, ale vonkajšia šupka.

Po tom, čo je šupka usušená, očistí sa od semien, opraží na suchej panvici, pomelie a primieša sa k soli.

Benefity sečuánskeho korenia

Toto sečuánske korenie má množstvo zdravotných výhod. Aromatické látky dokážu potláčať rôzne bolesti, alergie, pôsobia upokojujúco, zmierňujú opuchy pri popálení či poštípaní hmyzom. Okrem toho pozitívne vplýva na trávenie a peristaltiku čriev, píše portál ďalej. 

V Kórei sa dokonca týmto sečuánskym korením lieči tuberkulóza či odstránenie črevných parazitov.

Využíva sa tiež na harmonizáciu centrálneho nervového systému, upokojenie, zmiernenie nervozity, netrpezlivosti a okrem toho by korenie malo tlmiť cholerický temperament. Ako pri všetkým bylinách a rastlinách platí, s jeho konzumáciou to netreba preháňať a ideálne si po jeho častom užívaní dať po pár týždňoch pauzu.

Slovensko vo svetovom rebríčku

Ako sme ťa už informovali, slovenské korenie sa ocitlo v svetovom rebríčku. Prestížny gastroportál Taste Atlas už niekoľkokrát predtým zaradil jedlá zo slovenskej kuchyne do rebríčkov top jedál sveta. Naša krajina síce nechýbala ani v hodnotení tých najhorších gastronomických výtvorov, no opäť sme sa vyznamenali.

Slovensko objavilo v rebríčku s názvom „Najlepšie koreniny na svete“. Experti porovnávali 44 produktov takmer každej planéty a prvé dve miesta obsadili maďarské dochucovadlá. Prvú priečku obsadzuje korenina „Kalocsai Fűszerpaprika-őrlemény“, respektíve paprika ročná typu „Kalocsai“.

Vo vrchnej polovici rebríčka sa umiestnila slovenská Žitavská paprika. Konkrétne sa nachádza na 16. priečke zo 44 a získala 3,8 bodu. Ide tak o prvý výrobok zo Slovenskej republiky, ktorý získal prestížne označenie kvality PDO (Chránené označenie pôvodu). Svoj názov má podľa údolia rieky Žitavy, kde sa tieto papriky prvýkrát pestovali, no odvtedy sa rozšírila aj do Podunajskej nížiny.

Čítajte viac z kategórie: Zaujímavosti

Zdroje: Pravda, Archív Startitup, Taste Atlas

Najnovšie videá

Trendové videá