Známe ázijské korenie ťa dokáže zbaviť parazitov a potlačiť bolesť. Pestovať ho môžeš rovno doma
- Počul si už o zantoxyle?
- Je to aromatická drevina, ktorá sa používa ako obľúbené korenie na jedlá
- Má mnohé skvelé účinky
- Počul si už o zantoxyle?
- Je to aromatická drevina, ktorá sa používa ako obľúbené korenie na jedlá
- Má mnohé skvelé účinky
Využíva sa tiež na harmonizáciu centrálneho nervového systému, upokojenie, zmiernenie nervozity, netrpezlivosti a okrem toho by korenie malo tlmiť cholerický temperament. Ako pri všetkým bylinách a rastlinách platí, s jeho konzumáciou to netreba preháňať a ideálne si po jeho častom užívaní dať po pár týždňoch pauzu.
Slovensko vo svetovom rebríčku
Ako sme ťa už informovali, slovenské korenie sa ocitlo v svetovom rebríčku. Prestížny gastroportál Taste Atlas už niekoľkokrát predtým zaradil jedlá zo slovenskej kuchyne do rebríčkov top jedál sveta. Naša krajina síce nechýbala ani v hodnotení tých najhorších gastronomických výtvorov, no opäť sme sa vyznamenali.
Slovensko objavilo v rebríčku s názvom „Najlepšie koreniny na svete“. Experti porovnávali 44 produktov takmer každej planéty a prvé dve miesta obsadili maďarské dochucovadlá. Prvú priečku obsadzuje korenina „Kalocsai Fűszerpaprika-őrlemény“, respektíve paprika ročná typu „Kalocsai“.
Vo vrchnej polovici rebríčka sa umiestnila slovenská Žitavská paprika. Konkrétne sa nachádza na 16. priečke zo 44 a získala 3,8 bodu. Ide tak o prvý výrobok zo Slovenskej republiky, ktorý získal prestížne označenie kvality PDO (Chránené označenie pôvodu). Svoj názov má podľa údolia rieky Žitavy, kde sa tieto papriky prvýkrát pestovali, no odvtedy sa rozšírila aj do Podunajskej nížiny.