Známy obchodný reťazec sťahuje z predaja 3 obľúbené výrobky. Obsahujú „nepriznanú“ látku
- Z predaja sťahujú tri výrobky, ktoré nevyhoveli rozboru
- Vo výrobkoch sa zistili stopy mliečnej bielkoviny
- Z predaja sťahujú tri výrobky, ktoré nevyhoveli rozboru
- Vo výrobkoch sa zistili stopy mliečnej bielkoviny
Obchodný reťazec METRO Cash & Carry stiahol tri produkty od dodávateľa JAV-AKC SRO zo svojej ponuky. Na svojej webovej stránke oznámili, že v týchto produktoch našli neoznačené stopy mliečnej bielkoviny.
Ide o tieto výrobky: Mleté oškvarky 250 g, DMT: 8. 4. 2024, šarža/dátum výroby: 34 L 01 02 09 01; Bravčové oškvarky mleté 5 kg, DMT: 8. 4. 2024, šarža/dátum výroby: 34 L 01 02 09 01 ARO; Bravčová masť 500 g, DMT: 7. 7. 2024, šarža/dátum výroby: 64 L 01 02 09 01.
S pokladničným blokom ti vrátia peniaze
Metro uvádza, že spomenuté produkty boli na predaj od 16. januára do 28. marca tohto roku.
„Ak ste si uvedené šarže zakúpili a máte ich k dispozícii, prosíme vás, aby ste ich v prípade alergie na mliečnu bielkovinu nekonzumovali,“ informuje reťazec.
Ak si už kúpil tieto produkty, môžeš ich vrátiť v ľubovoľnom veľkoobchodnom stredisku METRO Cash & Carry SR. Pri reklamácii a ukázaní pokladničného bloku ti vrátia peniaze za produkty. Vrátiť ich môžeš najneskôr do 7. apríla.
„Za spôsobené nepríjemnosti sa vám ospravedlňujeme a veríme, že naša spolupráca bude aj naďalej pokračovať k obojstrannej spokojnosti,“ dodal reťazec.
Nebezpečný populárny mäsový výrobok
Nedávno sme ťa informovali o tom, že poľský Hlavný hygienický inšpektorát (GIS) vydal varovanie, že v mäsovom výrobku dostupnom v obchodnom reťazci Biedronka našli baktérie salmonely.
O tejto skutočnosti informoval aj samotný reťazec. Baktérie salmonely objavili v jednej šarži kuracích burgrov od značky Yano. Tento tovar už nie je v predaji.
„V dôsledku úradnej kontroly Štátnej hygienickej inšpekcie bola v jednej z piatich vzoriek uvedeného výrobku zistená Salmonella spp.,“ uvádza v oznámení GIS.
Príznaky otravy
Obchodný reťazec Biedronka, ktorý je súčasťou spoločnosti Jerónimo Martins Polska S.A., vyzýva svojich zákazníkov, aby si prečítali oznámenie od výrobcu ANIMEX FOODS: „Nekonzumujte výrobok zo šarže, na ktorú sa vzťahuje inšpekčná správa. Ak pocítite príznaky otravy jedlom, kontaktujte svojho lekára.“
Pri otrave sa môžu objaviť príznaky ako nevoľnosť, vracanie, bolesti brucha, horúčka do 39 stupňov Celzia a hnačka.
Ide o výrobok: Klasický kurací hamburger (250g) značky Yano s číslom šarže 6350290081. Dátum spotreby na obale je 27.3.2024 a čiarový kód je 5 900751 015603.
„Výrobca ANIMEX FOODS Sp. z o. o. informoval o analýze rizík vrátane potvrdenia, že výrobný proces predmetnej šarže výrobku prebiehal v súlade so stanovenými postupmi za kontrolovaných podmienok, ako aj výtery z výrobného prostredia na deň výroby predmetnej šarže a testy suroviny, z ktorej bola táto šarža vyrobená, nepreukázali prítomnosť salmonely. Navyše, berúc do úvahy skutočnosť, že jediný príjemca tejto šarže okamžite zaviedol postup stiahnutia predmetný výrobok z trhu, považoval výrobca tieto činnosti za dostatočné na uzavretie prípadu,“ uvádza GIS.
Ďalší kontaminovaný výrobok
Pred časom sme ťa tiež informovali o ďalšom nebezpečnom výrobku. Štátna veterinárna a potravinová správa prostredníctvom portálu RASFF varovala ľudí pred novým problémom s poľským mäsom. Pri kontrole zistili, že je kontaminované nebezpečnou baktériou.
Informácie na webovej stránke portálu RASFF ukazujú, že chladené hydinové mäso predávané na Slovensku, v Česku, Poľsku a Nemecku obsahuje nebezpečnú baktériu Salmonellu Enteritidis.
Ako zničiť salmonelu?
Salmonelóza sa najčastejšie prenáša nedostatočne tepelne upraveným kontaminovaným mäsom. Rovnako aj tepelne neupraveným mliekom a slepačími vajcami či výrobkami z nich. Uviedla to hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková. Hygienici prinášajú ľuďom jednoduchý návod, ako zničiť salmonelu v týchto produktoch.
ÚVZ apeluje na varenie jedál pri teplote minimálne 70 stupňov Celzia. Ideálnou teplotou je 75 stupňov Celzia.
„Salmonely sa v potravinách dokážu množiť. Prežívajú aj pri chladničkovej teplote, dokonca i v mrazených potravinách. Ničí ich teplota 70 stupňov Celzia, pri varení sa vždy presvedčte, či ju jedlá dosiahli. Šťava správne pripraveného mäsa a hydiny musí byť číra, nie ružová,“ priblížila hovorkyňa.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy
Zdroje: Metro, Archív SIU, Archív SIU, RASFF