Známy portál zostavil nový rebríček najhorších slovenských jedál. Sú na ňom naše milované špeciality
- Portál Taste Atlas vytvoril zoznam najhorších slovenských jedál
- Nájdu sa v ňom mnohé klasiky
- Neunikli ani jedlá z bryndze či sladkosti
- Portál Taste Atlas vytvoril zoznam najhorších slovenských jedál
- Nájdu sa v ňom mnohé klasiky
- Neunikli ani jedlá z bryndze či sladkosti
Strapačky
Strapačky sú ďalšia verzia halušiek, tentokrát z kyslej kapusty. Cesto sa robí z múky a zemiakov, potom sa pretláča cez sito do vriacej vody. Po uvarení sa zmiešajú s kyslou kapustou a niekedy aj s opraženou slaninou.
Medvedie labky
Medvedie labky sú tradičné sladké pečivo, ktoré sa pečie vo formičkách v tvare labiek. Sú vyrobené z orechového cesta a po upečení sa obaľujú v práškovom cukre. Majú jemnú, sladkú chuť a patria medzi obľúbené vianočné koláčiky.
Žemľovka
Žemľovka je sladký nákyp z vrstiev nakrájaného pečiva (najčastejšie žemlí), ktoré sú preliate mliekom, vajcami a cukrom. Medzi vrstvy sa často pridávajú jablká, hrozienka a škorica. Pečie sa do zlatista a podáva sa ako hlavné jedlo alebo dezert.
Treska
Treska v majonéze je obľúbený šalát zo severného Slovenska. Je vyrobený z varenej tresky, nakrájanej na malé kúsky, zmiešanej s majonézou, strúhanou mrkvou a cibuľou. Podáva sa chladená, často s čerstvým chlebom alebo pečivom. Prítomnosť tresky na zozname zrejme nepoteší mnohých milovníkov tejto lahôdky.
Makovník
Makovník je tradičný slovenský koláč, ktorý sa pripravuje z kysnutého cesta a plní sa bohatou makovou náplňou. Po upečení má krásnu zlatistú kôrku a je posypaný práškovým cukrom. Je obľúbený počas sviatkov, ale aj ako bežný dezert ku káve.
Bryndzové pirohy
Bryndzové pirohy sú plnené knedličky z cesta, ktoré sa plnia bryndzou a zemiakmi. Po uvarení sa občas polievajú roztopeným maslom a často sa podávajú s kyslou smotanou alebo opraženou slaninou. Azda klasickejšie sú už len bryndzové halušky, ktoré, našťastie, na zozname nie sú.
Laskonky
Laskonky sú sladké zákusky vyrobené z bielkového cesta a plnené lahodným krémom. Sú chrumkavé zvonku a jemné zvnútra. Laskonky sú často podávané pri rôznych príležitostiach a oslavách, pretože ich sladká chuť a krehká konzistencia sú neodolateľné.