Známy slovenský cestovateľ Marek Slobodník a jeho priateľ z Indie otvorili v Banskej Bystrici autentickú indickú reštauráciu
- Marek Slobodník je známy cestovateľ a dobrodruh
- Vydal sa za novým dobrodružstvom
- Tentoraz v gastronómii

- Marek Slobodník je známy cestovateľ a dobrodruh
- Vydal sa za novým dobrodružstvom
- Tentoraz v gastronómii
Marek Slobodník je meno, ktoré si mnohí spájajú s dobrodružnými cestami na legendárnych Pionieroch, dieselových motorkách či žltých trabantoch. Svet precestoval na dvoch kolesách a práve jeho výpravy ho priviedli k indickej kuchyni.
Dnes je spoločníkom reštaurácie Madras Masala v Banskej Bystrici, kde sa snaží priniesť autentické chute Indie a podporiť svojho dlhoročného priateľa Rahula Mukesha, zakladateľa podniku.
Prečo sa pustil práve do podnikania v gastre? „Ak by som mal odpovedať čo najjednoduchšie, ja proste milujem indickú kuchyňu,“ hovorí Marek, ktorý sa do nej zamiloval počas ciest po Indii. Madras Masala však neprevzal ako majiteľ, ale stal sa spoločníkom a podporovateľom projektu.
„Zakladateľom a dušou je skvelý chalan z indického Tamilnádu – Rahul Mukesh, ktorého poznám už niekoľko rokov a stali sa z nás dobrí priatelia. Na expedícii z Indie domov na dieselových motorkách nám Rahul v Indii veľmi pomohol a teraz sa zas ja snažím pomôcť jemu s jeho reštauráciou v najkrajšom meste – Banskej Bystrici,“ vysvetľuje.
Láska k indickej kuchyni
Indická kuchyňa sa pre Mareka stala nielen gastronomickým zážitkom, ale aj súčasťou jeho života. „Musím sa priznať, že kuchyňa v Madras Masala mi chutí ešte viac ako v samotnej Indii, a to vďaka nášmu skvelému šéfkuchárovi Dharmbeerovi, ktorý je známym a uznávaným šéfkuchárom aj v samotnom Dillí,“ hovorí s nadšením.
„Jeho jedlá sú jednoducho božské. Vždy, keď upratujeme kuchyňu, dookola opakuje: Don’t touch my spices!“ smeje sa.
Z jedál, ktoré ho najviac oslovili, spomína Saag chicken (kura na špenáte) a Kadai chicken (kura na rajčinách), ktoré si najradšej vychutnáva s cesnakovým naanom. „Milujem aj tradičný indický syr Paneer, u nás si ho kuchári vyrábajú sami, takže je veľmi kvalitný a vždy čerstvý.“
Prečo sa stal spoločníkom v reštaurácii?
Rozhodnutie vstúpiť do podnikania neprišlo spontánne. „Pravdupovediac, toto podnikanie ani spoločníka som si nevybral ja, ale naopak,“ priznáva Marek. Dlhodobo sledoval, aké prekážky musí Rahul denne zvládať.
„Podnikanie je náročné pre každého, no pre niekoho, kto vyrastal v úplne odlišnej kultúre a nerozpráva dobre po slovensky, je to ešte zložitejšie. Rozhodol som sa preto, že tak ako pomáhal on mne počas našej indickej cesty, tak urobím teraz ja maximum pre to, aby som pomohol jemu.“
Jeho hlavnou úlohou je pomôcť Madras Masala dostať do povedomia. „Chcem, aby sa o tejto reštaurácii dozvedelo čo najviac ľudí – nielen Bystričania, ale aj moji fanúšikovia a sledovatelia, ktorí ma poznajú a ktorých baví sledovať moje cesty,“ dodáva.
Podnikanie v gastronómii však nie je len o marketingu. Dôležitú úlohu v tomto projekte zohráva aj jeho manželka Soňa. „Vo všetkom ma perfektne dopĺňa a je veľkým prepojením nás všetkých. Keďže má vízovú a relokačnú agentúru, je úradná prekladateľka a má vyštudované financie, pomáha nám so všetkým, s čím si my chlapi poradiť nevieme.“
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Boj s prekážkami v gastre
Prevádzkovanie reštaurácie nie je jednoduché, najmä ak ide o koncept, ktorý na Slovensku ešte stále nie je bežný. „Najväčšia výzva bolo zistenie, aké ťažké a náročné vlastne gastro je,“ priznáva Marek. Momentálne sa snažia vytvoriť čo najpríjemnejšie prostredie, aby návštevníci odišli nielen s dobrým jedlom, ale aj s celkovým zážitkom.
Zmeny prebiehajú postupne, no smer je jasný. „Pracujeme na reklame a grafike, zoznam vylepšení je dlhý, ale krok za krokom napredujeme. Prezradím, že aktuálne pracujeme aj na tom, aby pri vchode do reštaurácie vítala hostí moja indická dieselová motorka Royal Enfield, na ktorej som v roku 2023 prešiel z Indie až domov do Banskej Bystrice.“
Autenticita jedál je jednou z priorít. „Rahul robí maximum pre to, aby sa kuchyňa Madras Masala dokonale priblížila pravým indickým chutiam. Preto zháňa ingrediencie nielen na Slovensku, ale aj vo Viedni či Budapešti a mňa posiela po niektoré koreniny až do Dillí,“ hovorí Marek. Okrem toho si kuchári sami vyrábajú spomenutý syr Paneer a využívajú tradičnú pec Tandoori.
Ako mu cestovanie pomohlo v podnikaní
Dlhoročné cestovanie naučilo Mareka mnohým lekciám, ktoré teraz aplikuje aj v gastre. „Tie najväčšie lekcie v mojom živote mi prinieslo práve cestovanie. Ešte pred pár rokmi nikto neveril, že by sa po svete dalo cestovať aj na Pionieri, maličkej motorke s obsahom poldecáka,“ spomína.
„Túžba dokázať, že sa dá všetko, ma hnala vpred a teraz po sedemnástich rokoch, odkedy sme s týmto bláznovstvom začali, vie o Afrike na Pionieri takmer každý.“
Dúfa, že podobnú energiu a zanietenie dokáže priniesť aj do Madras Masala. „Veľmi by som si prial, aby sa mi niečo podobné podarilo spraviť aj pre túto reštauráciu. Je to výnimočná gastronómia, ktorú u nás málokto pozná, a ja ju chcem predstaviť ľuďom, aby ich chuťové poháriky zistili, že na svete neexistuje nič lepšie,“ hovorí so smiechom.
Napriek tomu, že gastro vyžaduje stálu prítomnosť, Marek verí, že dokáže zladiť svoju vášeň pre cestovanie s týmto projektom.
„Našťastie má vedenie reštaurácie na starosti Rahul – Madras Masala je jeho dieťa, jeho vízia, jeho sen. Moja úloha až tak časovo náročná nie je, a preto sa o moju cestovateľskú budúcnosť nebojím.“ Už teraz má v pláne organizovať s Rahulom gastrovýlety do Indie, na ktoré sa nesmierne teší.
Reštaurácia sa musí vyrovnať aj s ekonomickými výzvami. „Mesačné náklady sú naozaj vysoké, najmä za energie. Snažíme sa ich optimalizovať. Myslím si, že v pomere k zvýšeniu cien za všetko ostatné zníženie DPH z 10 % na 5 % nie je až také zásadné.“
Madras Masala je na Slovensku unikátna a Marek verí, že si čoskoro nájde stále miesto v srdciach gurmánov. A to je len začiatok ich spoločnej cesty.
Čím sa Madras Masala odlišuje od konkurencie
Indických reštaurácií na Slovensku nie je mnoho, no aj tak musí Madras Masala bojovať o svoju pozíciu na trhu. „Madras Masala je jediná indická reštaurácia v okolí. No aj keby tomu tak nebolo, našou najväčšou výhodou oproti konkurencii je náš šéfkuchár, ktorý v minulosti pracoval v 5* hoteloch v Dillí a vďaka ktorému je naša kuchyňa bezkonkurenčná,“ vysvetľuje Marek.
„Napriek tomu sa ale snažíme aj tak stále zlepšovať a posúvať veci vpred, pretože nás to baví.“
Madras Masala nie je pre Mareka len podnikateľským projektom, ale aj poslaním. „Plán je jednoduchý – ukázať a priblížiť ľuďom autentickú indickú kuchyňu,“ hovorí.
„Mnohí sa boja, pretože jedlá, ktoré ponúkame, nepoznajú a nikdy ich neochutnali. Stačí však raz ochutnať a zaručujem vám, že sa už budete vracať pravidelne. Je to dokonalosť chutí a korenín, ktorú ponúka len jedinečná indická kuchyňa.“
Momentálne sa sústreďujú na zlepšovanie služieb v Banskej Bystrici, ale v budúcnosti sa nebránia myšlienke rozšírenia konceptu. „O ďalších pobočkách zatiaľ neuvažujeme, no ak sa nám podarí Madras Masala dostatočne etablovať, ktovie? Dôležité je, aby sme si udržali kvalitu a autenticitu, pretože to je to, čo robí túto reštauráciu výnimočnou.“
Cestovateľské spomienky na tanieri
Ak by Marek mal vybrať jedno jedlo z menu, ktoré najlepšie vystihuje jeho cestovateľské zážitky, bol by to jednoznačne Kadai Chicken.
„Pamätám si, ako sme ho pred dvomi rokmi jedli niekde na juhu Indie a boli sme úplne na dne z toho, že sa nám nedaril plán kúpiť dieselové motorky. Ten kadai bol taký štipľavý, že som mal dosť aj ja, a to je už čo povedať. Ale po tomto jedle sa nám zrazu začalo všetko dariť a ešte v ten deň sme kúpili prvú motorku.“
Spolu s týmto zážitkom si uvedomuje aj to, že mnohí ľudia sa pri indickej kuchyni obávajú práve jej pikantnosti. „Ale u nás sa vôbec báť nemusia. Máme aj jedlá, ktoré nie sú vôbec pikantné ani korenisté, ako napríklad Butter chicken alebo Mango chicken. Alebo môžu hostia požiadať kuchára, aby jedlo pripravil presne podľa ich želania – menej štipľavé alebo naopak extrémne štipľavé,“ hovorí so smiechom.
Madras Masala ako nová expedícia
Gastrobiznis a dobrodružné cestovanie sa na prvý pohľad môžu zdať ako dva odlišné svety, no Marek medzi nimi vidí jasné spojenie. „Určite áno, je to jazda, nové dobrodružstvo, ktoré ma takisto ako cestovanie učí nové veci a ja to milujem. Veď ako povedal Henry Ford: ,Každý, kto sa prestane učiť, je starý. Každý, kto sa stále učí, zostáva mladý. Najlepšie v živote je zostať mladý‘.“
Podobne ako pri svojich cestách, aj v gastre sa učí za pochodu. Každý deň prináša nové výzvy, ktoré musí prekonávať. „Aj keď sa zdá, že ide len o varenie jedla a jeho podávanie, realita je úplne iná. Je to o logistike, dodávateľoch, personále, financiách a predovšetkým o neustálej snahe priniesť zákazníkom zážitok, ku ktorému sa budú chcieť vrátiť.“
Podnikanie v gastronómii môže byť náročné, no pre tých, ktorí do toho idú s vášňou, má Marek jasnú radu. „Keď som rozmýšľal nad tým ja, všetci, ktorí v gastre pracujú, ma od toho odhovárali. Vraveli, že ak pôjdem v tejto dobe do gastra, tak som blázon,“ hovorí úprimne.
Napriek varovaniam sa rozhodol ísť do toho a neľutuje. „Ja by som asi ostatným poradil len toľko, aby vždy šli za svojím snom. A keď to budú robiť dobre, srdcom a nielen pre peniaze, tak dokážu veľké veci. Rovnako ako naše maličké Pioniere, ktorým nikto neveril, a aj tak dokázali prejsť naprieč celou Afrikou z Banskej Bystrice až na Strelkový Mys.“
Tak ako jeho legendárne expedície, aj Madras Masala je cestou, ktorá sa neustále vyvíja. A zdá sa, že to je len začiatok ďalšieho veľkého dobrodružstva.
Čítajte viac z kategórie: Food biznis