Známy vitamín ti zachráni zdravie. Nájdeš ho v tých najbežnejších potravinách vo vlastnej chladničke
- Citrón nie je najlepším zdrojom vitamínu C
- Potraviny s jeho vyšším obsahom náš aj v chladničke
- Na otázky nám odpovedala aj odborníčka

- Citrón nie je najlepším zdrojom vitamínu C
- Potraviny s jeho vyšším obsahom náš aj v chladničke
- Na otázky nám odpovedala aj odborníčka
Zdravotný stav Slovákov sa od roku 2000 zlepšil. Napríklad stredná dĺžka života už presiahla 77 rokov. Stále však v mnohých ukazovateľoch zaostávame za priemerom Európskej únie. Nepriaznivé je, že až približne polovicu úmrtí možno pripísať rizikovým faktorom správania sa.
„Sme jedna z mála krajín, ktorým rastie obezita u detí a tiež podiel fajčiarov,“ vyjadril sa pre portál Noviny.sk k problematike Martin Smatana, analytik ministerstva zdravotníctva.
Približne polovicu všetkých úmrtí na Slovensku možno pripísať rizikovým faktorom životosprávy, ako sú nezdravé stravovanie, nízka fyzická aktivita či fajčenie. Ide o zhruba 25-tisíc úmrtí ročne, ktorým by bolo možné predísť, ak by pacienti žili zdravšie.
Aké najčastejšie chyby robia Slováci, keď ide o zdravie, pre Startitup prezradila aj odborníčka Ministerstva zdravotníctva pre všeobecné lekárstvo, MUDr. Adriana Šimková, PhD. „Naši obyvatelia často zabúdajú, že sa o seba treba aktívne starať. Keď sú zdraví, cítia sa ako supermani. Žiaľ, ľudské telo si pamätá všetky naše pochybenia a zanedbávania a je len otázkou času, v akom veku nám to všetko zráta. Nešťastným paradoxom je, že tie najzávažnejšie ochorenia prichádzajú v tichosti a nečakane.“
Nedostatok liekov
Spolu so susedmi Čechmi zaznamenáva aj Slovensko najväčší nedostatok liekov za posledné tri roky. Ako sme ťa už v predošlom článku informovali, problémy pretrvávajú napríklad pri liekoch na zníženie horúčky a liečbu bolesti. V posledných dňoch pribudol aj nedostatok sprejov, kvapiek do nosa, tabliet na zmiernenie chrípky, antibiotík či dokonca detských sirupov alebo čapíkov.
Imunitný obranca
Keďže je náš imunitný systém najviac ohrozený najmä v zimných mesiacoch, sú to práve vitamíny, ktoré by sme mali dopĺňať. Jedným z primárnych a nevyhnutných je vitamín C. „Pôsobí predovšetkým ako antivirotikum (liek proti vírusom), sčasti ako antibiotikum a ako antitoxín – látka v tele chrániaca pred toxínmi,” uvádza MUDr. Adriana Šimková, PhD.
Okrem iného vitamín C pomáha vyhladzovať aj vrásky, zosvetľuje tmavé škvrny či zrýchľuje hojenie. Pomáha napríklad aj pri chudnutí, kedy plní funkciu „spaľovača“ tuku, a hrá kľúčovú úlohu pri znižovaní hladiny cholesterolu, čím napomáha znižovať riziko srdcových ochorení.
„Tým, že funguje ako antioxidant, zabraňuje aj usádzaniu zlých tukových častíc do cievnej steny, prilepenie sa krvných doštičiek na stenu a svojím nepriamym pôsobením zlepšuje ,rozťažiteľnosť’ ciev,” objasnila odborníčka.
Dodáva aj to, že najviac vitamínu C sa nachádza v nervovom systéme. Vďaka nemu vieme lepšie zvládať stres a nie sme takí psychicky vyčerpaní a unavení. Pozitívne dokonca vplýva aj na zvládanie depresií.
A čo sa stane, ak máš vitamínu C v tele nedostatok? Keďže organizmus funguje na dlh, spočiatku o tom vôbec nemusíš vedieť. „Príznaky sú najprv nešpecifické a nie vždy sa prejavia v plnej miere. Patrí medzi ne zvýšená náchylnosť na infekcie, rôzne druhy alergií, poruchy trávenia, zníženie tolerancie stresu a iné.“
Prejavom extrémneho a dlhodobého nedostatku je známe ochorenie skorbut, ktorým v minulosti trpeli najmä námorníci. „Medzi typické príznaky patrilo krvácanie ďasien, vypadávanie zubov, ale aj chudokrvnosť, poruchy kostí, závažná krvácavosť do tráviaceho systému či neurologické poruchy. Je potrebné dodať, že ľudský organizmus si vitamín C nevie vyrobiť sám. Počas evolúcie sme, žiaľ, stratili enzým, ktorý je potrebný na jeho tvorbu.“
Preto, ak sa tomuto a iným ochoreniam chceš úspešne vyhnúť, mal by si ho do tela pravidelne dopĺňať práve cez stravu. Najlepšie ovocím a zeleninou. Ktoré potraviny ho obsahujú najviac? Nájsť ich môžeš aj vo svojej chladničke.
Nie je kapusta ako kapusta
Surová červená kapusta obsahuje 57 mg vitamínu C na 100 g pričom obyčajná biela iba 36 mg. No po vykvasení sa jej hodnota zvýši takmer dvojnásobne, a to práve vďaka baktériám mliečneho kvasenia. Okrem toho, že detoxikuje organizmus a posilňuje imunitný systém, pomáha bojovať aj proti stresu.
Zabezpečuje zdravú bakteriálnu flóru a vytvára dobrý základ pre obranyschopnosť organizmu. Podľa štúdie publikovanej v časopise Nature Communications, kapusta znižuje aj riziko Alzhaimerovej choroby, prostredníctvom redukcie nežiadúcich proteínov v mozgu.
Na farbe (papriky) záleží
Veľké množstvo vitamínu C obsahuje aj potravina, ktorú máš doma zrejme aj ty. Okrem toho, že posilňuje obranyschopnosť, sa nachádza na vrchných priečkach spomedzi zelenín s najvyšším obsahom vitamínu C.
Veľmi však záleží aj na tom, akú papriku si zvolíš. Ak chceš kyseliny askorbovej vyťažiť čo najviac, siahni po tej žltej. Sto gramov totiž obsahuje 306 % dennej odporúčanej dávky vitamínu C. Červená paprika sa drží v tesnom závese na druhom mieste s percentuálnym podielom 213 %.
Ak trpíš chudokrvnosťou, zbystri pozornosť. Práve preto, že je paprika bohatým zdrojom kyseliny askorbovej, dokáže dokonale vstrebávať železo z čriev. Konzumácia surovej papriky s potravinami bohatými na železo, ako je mäso alebo špenát, ti tak môže pomôcť zvýšiť jeho zásoby v tele, čím sa zníži riziko anémie.
Okrem „céčka“ obsahuje zásoby ochranných antioxidantov – luteínu a zeaxantínu, ktoré zodpovedajú za centrálne videnie a chránia našu sietnicu a šošovku pred poškodením. S vekom ich úroveň postupne klesá a to najmä v časti oka, ktorá pomáha zaostriť svetlo. Nižšia hladina týchto antioxidantov sa spája s poruchou zdravia očí, ktorá môže spôsobiť dokonca až stratu zraku.
Zelená baňa
Kto by bol povedal, že práve nenápadná aromatická bylinka bude predstavovať zlatú, vlastne doslovne zelenú baňu vitamínu C. Petržlenová vňať, tradične plávajúca na hladine slepačej polievky, v sebe ukrýva neuveriteľných 130 mg vitamínu C na 100 gramov. Zároveň vyvracia mýtus o tom, že citróny sú na tento vitamín najbohatšie. Ukrýva ho v sebe totiž trojnásobne viac.
Petržlenová vňať je bohatá aj na vitamín K. Ten sa zlučuje s osteokalcínom – proteínom, ktorý je od tohto vitamínu závislý – a posilňuje kosti. Pomáha predchádzať aj ich ochoreniam, a to tým, že bráni vápniku hromadiť sa v tkanivách.
Vďaka svojím protizápalovým účinkom pomáha aj pri artritíde, lieči diabetes či redukuje oxidačný stres v tele, čím dokáže znížiť riziko niektorých druhov rakoviny.
Liek na starnutie
Najčastejšie sa podáva so zapečeným syrom, robia sa z nej aj polievky a legendy hovoria, že surová nikdy nikomu nechutila. Aj brokolica má skrytý potenciál – 100 gramov tejto potraviny dokáže pokryť celodennú odporúčanú dávku kyseliny askorbovej.
Je výbornou alternatívou aj pri chudnutí, keďže predstavuje jednoduchú a ľahkú prílohu. Ak ju budeš konzumovať pravidelne, môžeš tým znížiť riziko výskytu rakoviny či podporiť detoxikáciu organizmu. Zároveň zlepšíš zdravie svojho srdca a dokonca zabrániš predčasnému starnutiu.
Trochu exotiky
Popredné priečky obsadzuje aj kivi – ovocie, ktoré má v sebe vitamínu C viac než pomaranč či citrón. A to dvojnásobne. Dva plody tohto chlpatého tropického ovocia poskytnú telu 130 mg požadovaného vitamínu. Kivi je zároveň aj potravinou, ktorá podporuje zdravie pokožky. Dokonca sa môže stať, že si ho jednoducho pomýliš s periodickou tabuľkou prvkov. Ukrýva v sebe totiž aj draslík, meď, vápnik, fosfor a horčík.
(Ne)diskriminácia citrusov
Aj napriek snahe vyvrátiť mýtus o tom, že citrusové plody obsahujú céčka najviac, by bolo nefér nespomenúť aspoň jeden z nich. A to konkrétne pomaranč. Práve on sa odjakživa spája s prevenciou voči prechladnutiu či bežným sezónnym chrípkam. Zabraňuje infekciám a výrazne posilňuje obranyschopnosť najmä vďaka flavonoidom – antioxidačným látkam či selénu, ktorý obsahuje.
Nedostatok vitamínu C sa často prejavuje chronickou únavou, čo vedie k poklesu výkonnosti a koncentrácie. V takejto situácii môže mať len jeden jediný pomaranč priam zázračné účinky.
Studňa vitamínov
Okrem toho, že obsahuje dvojnásobok odporúčanej dennej dávky vitamínu A a sedemnásobok odporúčanej dennej dávky vitamínu K, jeden pohár kelu obsahuje 80,4 mg vitamínu C. Nájdeš v ňom aj omega 3 mastné kyseliny, ktoré znižujú zápal a spomaľujú napríklad aj starnutie mozgu.
Treba si však dávať pozor na jeho prípravu. Pri varení sa obsah vitamínu C pôsobením tepla znižuje, pričom straty sú podľa dĺžky úpravy od 10 % pri piatich minútach až do 65 % pri varení tridsať minút.
Letná nádielka
Jahody síce v týchto dňoch nie sú práve najdostupnejším ovocím, no nič to nemení na fakte, že sú jednými z najbohatších na „céčko“. Do jednej šálky nasekaných jahôd sa zmestí približne 70 mg kyseliny askorbovej.
Ak nie si Maruška z rozprávky o dvanástich mesiačikoch a nemôžeš si ich aktuálne dopriať v čerstvej forme, nezúfaj. Podiel vitamínu C v nich je vysoký aj v mrazenej verzii.
Rovnako ako predošlé potraviny, aj jahody fungujú ako elixír proti starnutiu. Dopĺňajú zásoby kyseliny listovej, draslíka, horčíka a železo, ale aj vitamínov A, E a K.
S veľkým obsahom vlákniny, relatívne nízkym množstvom cukru a mnohými zdravotnými výhodami sa jahody radia medzi potraviny s najväčším množstvom živín.
Nevyhnutný hlavne v zime
Počas zimných mesiacov sme pre príliš nízke teploty zraniteľnejší voči chorobám. „Stravujeme sa inak ako v lete a máme menej slnka. Vznikne nerovnováha a to sa prejaví, že väčšina ľudí práve v tomto období ostane doma v posteli s teplotou, kašľom, nádchou či iným príznakom infekcie dýchacích ciest,“ pripomína MUDr. Adriana Šimková, PhD.
Vitamín C nám poskytuje dostatočnú ochranu tým, že posilňuje imunitný systém, a pomáha bojovať proti prechladnutiu a chrípke. Práve preto je právom označovaný za vitamín zimy.
Čítajte viac z kategórie: Zaujímavosti
Zdroje: Nutraceutical Business Review, Dr. Axe, Heal With food, Life, National Health Service, Stack, Nature Communications, Good Food, Startitup, Noviny , Európske noviny , National Health Service, WebMD, Souper Sage, Healthline Media , Medical News Today, WebMD, Healthline Media , Healthline Media , Stack, Dove Med