Známy výrobca ikonických potravín na Slovensku končí, po takmer 30 rokoch zatvára závod
- O prácu príde 75 zamestnancov
- Dr. Oetker vyrábal ikonické produkty v Boleráze takmer 30 rokov
- O prácu príde 75 zamestnancov
- Dr. Oetker vyrábal ikonické produkty v Boleráze takmer 30 rokov
Po 30 rokoch je koniec. Známy výrobca pudingov a prísad na pečenie končí výrobu vo svojom slovenskom závode. Vyrábal sa tu dnes už takpovediac kultový BB puding či Zlatý klas.
Spoločnosť Dr. Oetker Slovensko v polovici roka 2023 zatvorí svoj závod v Boleráze pri Trnave. Svojim približne 75 zamestnancom sa zaviazala počas prechodu k zatvoreniu závodu poskytnúť intenzívnu podporu. Informoval o tom generálny riaditeľ Jozef Debrecký.
75 zamestnancov príde o prácu
Spoločnosť vyrába v prenajatom objekte v Boleráze od roku 1993 požívatiny ako pudingy a dezerty v prášku. Keďže tento objekt už neposkytuje ďalšie možnosti na rozšírenie kapacity a zvýšenie produktivity, spoločnosť sa podľa neho rozhodla tento závod zatvoriť. Sortiment, ktorý produkovali v Boleráze, sa bude ďalej vyrábať v iných závodoch spoločnosti.
Situácia v maloobchode s potravinami je podľa Debreckého v uplynulých rokoch čoraz náročnejšia z hľadiska cien i nákladov, čo významne zvyšuje tlak na výrobnú problematiku.
„Toto veľmi ťažké rozhodnutie nevrhá žiadne zlé svetlo na kvalitu práce a nasadenie zamestnancov bolerázskeho závodu. Výrobcovia potravín sú v posledných rokoch pod čoraz väčším ekonomickým tlakom, najmä v dôsledku pandémie COVID-19 a ostrej konkurencie na trhu. Aby spoločnosť mohla byť so svojimi výrobkami naďalej udržateľne konkurencieschopná, musíme zvýšiť efektívnosť výrobného procesu, čo, žiaľ, v tomto konkrétnom objekte nie je možné,“ vysvetlil Debrecký.
Distribúcia nie je týmto opatrením dotknutá a spoločnosť bude naďalej zabezpečovať dostupnosť svojich výrobkov vo všetkých obchodoch na Slovensku. „Bolerázski zamestnanci dostanú osobitný balík odstupného, ktorý presahuje zákonné požiadavky, ako aj odborné pracovné poradenstvo a pomoc pri plánovaní ďalšej kariéry,“ doplnil.
Tradícia spoločnosti na slovenskom území siaha až do roku 1908, keď bola založená prvá zahraničná pobočka firmy v Rakúsko-Uhorsku. Ďalším významným krokom bolo založenie firmy na území Československa v Brne v roku 1923. Posledným zásadným medzníkom bol opätovný vstup na československý trh v roku 1991 a založenie spoločnosti pre Slovenskú republiku v roku 1993, uvádza web spoločnosti.
Skončiť chce ďalší výrobca
Nedávno sme ťa informovali, že zatvorenie zvažuje aj známy výrobca majonézy značky Doma, spoločnosť Orkla Foods. Cieľom je zaistiť dlhodobú konkurencieschopnosť vo svetle nárastu nákladov. Potenciálne sa zvažuje zatvorenie výrobného závodu Doma v Prešove. Výrobu by mali zabezpečiť sesterské spoločnosti skupiny Orkla alebo externí partneri. Za spoločnosť to pre TASR potvrdil Richard Menczer.
Prípadné zatvorenie nebude mať podľa spoločnosti vplyv na značku a plánuje sa jej ďalší rozvoj. Konečné rozhodnutie podlieha schváleniu materskou spoločnosťou Orkla a možno ho očakávať v druhom štvrťroku 2023.
Prípadné zatvorenie prešovského závodu sa dotkne celkovo 52 pracovníkov. Ak by sa zámer potvrdil, k znižovaniu zamestnanosti a zatváraniu dôjde v druhej polovici tohto roka. Firma deklaruje, že zamestnanci môžu očakávať férové jednanie a poskytne im aj podporu pri hľadaní nového zamestnania či odporučí ďalším potenciálnym zamestnávateľom v regióne.
„V týchto ťažkých časoch sa snažíme byť voči kolegom čo najotvorenejší. Preto už teraz informujeme našich kolegov o možných zmenách, aj keď ich ešte neschválilo vedenie skupiny Orkla. Ak sa tieto zmeny uskutočnia, vďaka kombinácii včasného oznámenia a odstupného budú mať zamestnanci na hľadanie novej práce k dispozícii najmenej šesť mesiacov,“ povedal riaditeľ dodávateľského reťazca Orkla Foods Česko a Slovensko Petr Novák.
Ako podotkol, podľa predbežných údajov sa im v minulom roku podarilo celkom dobre vyrovnať so zhoršenou situáciou na trhu. „Žiaľ, kombinácia vysokých výrobných nákladov a nízkych marží v prevádzke Doma Prešov znamená stratovosť. Reštrukturalizácia je preto nevyhnutná, aby sme boli konkurencieschopní a mohli investovať do ďalšieho rozvoja našej spoločnosti,“ vysvetľuje Petr Novák.
Spoločnosť Orkla Foods Česko a Slovensko zamestnáva približne 2 500 ľudí. V súčasnosti je druhým najväčším výrobcom balených potravín v Českej republike a štvrtým najväčším na Slovensku. Svoje výrobky vyrába v 11 závodoch.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy
Zdroj: TASR