Zo Slovenska robia „malý Neapol“: Tieto reštaurácie vlastnia rodení Taliani a ich jedlo je božské
- Z Talianska priniesli svoje know-how
- Teraz na Slovensku ponúkajú výnimočné gastrozážitky
- Toto sú najlepšie podniky, ktoré vlastnia priamo Taliani

- Z Talianska priniesli svoje know-how
- Teraz na Slovensku ponúkajú výnimočné gastrozážitky
- Toto sú najlepšie podniky, ktoré vlastnia priamo Taliani
Leto a príjemný závan mora v kombinácii s aperolom. Jediné, čo k tomu chýba, je len tanier skvelých cestovín alebo nadýchaná a šťavnatá pizza. More sem síce Taliani previezť nedokázali, ale zato sem priniesli impozantnú kuchyňu, ktorú Slováci len tak napodobniť nevedia.
Ono, človek môže mať rovnaké suroviny, recepty a aj výzdobu. Charakter z jedla však prevezmeš len naozaj veľmi ťažko. Títo Taliani nielen v Bratislave ukázali, že jedlo ako v Neapole si vieš dať aj napríklad pod Bratislavským hradom.
De Marco e Nicola
Túžbou Maria, ktorý je kuchárom a pekárom Nicoly, bolo priniesť na Slovensko kúsok nefalšovanej talianskej gastronómie. Tajomstvo úspechu ich pravej neapolskej pizze podľa Maria spočíva predovšetkým v láske k jedlu.
„Na to, aby ste vytvorili dobrú pizzu, musí vás baviť v každej časti jej tvorby. To vám umožní ju určitým spôsobom vylepšiť každý deň, nielen v súvislosti s chuťou, ale predovšetkým v súvislosti s konzistenciou, stráviteľnosťou a kvalitou cesta,” povedal Mario v našom článku.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Reštaurácia sa nachádza v odľahlejšej oblasti v Stupave. Okrem toho, že si tu dáš skvelú neapolskú pizzu, máš na výber aj z čerstvých cestovín, šalátov, ale aj krémové rizoto. Ceny sa pohybujú za osobu medzi 10 až 20 eur.
Langone Pizza Art
O Michalovi sme nedávno písali a nedá nám nezmieniť ho v tomto rebríčku. Pred časom pôsobil v už zaniknutej reštaurácii Sympl. Teraz však dozrel čas na realizáciu jeho vlastných plánov. Skúsený pizzaiolo sa dlho pripravoval na otvorenie svojho vlastného podniku, ktorý svoje brány otvoril len pár týždňov dozadu.
Jeho zameranie sa posunulo z čoraz viac obľúbenej neapolskej na rímsku pizzu. Základom je, že pri tej rímskej sa používa ďaleko vláčnejšie a vzdušnejšie cesto. To je následne pečené v elektrickej rúre na plechoch. Finálny produkt nielen, že vyzerá, ale aj chutí úplne inak.
Štvorcový kúsok, ktorý ťa tu vyjde približne 5 eur, predstavuje kombináciu skvelých a kvalitných surovín spolu s delikátnou nadýchanosťou a chrumkavosťou zároveň.
Pizzeria Originale
Ešte stále nejdeme nazrieť do hlavného mesta, pozrieme sa na východné Slovensko. Prešovčanom ju určite netreba veľmi predstavovať, prevádzka s názvom Pizzeria Originale sa už za krátky čas stala v meste populárnou.
Jej koncept je v celoslovenskom meradle jediným svojho druhu, pretože jej tím spolupracuje s inštitútom Scuola pizza Italiana.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Pizzu sa tu pečie výlučne v pravej talianskej peci na drevo. Ten, kto pizzu z tejto pece ochutná, tento aspekt spozná už po prvom zahryznutí. Pizza v tomto podniku je naozaj zážitkom a nemal by si si ho nechať ujsť.
U Taliana/Da Andrea
Talian Andrea Ena pochádza zo Sardínie a na Slovensko prišiel v roku 2003. Dnes je šéfom úspešnej reštaurácie U Taliana. Andrea sa nesnaží robiť len biznis, no za podstatné považuje ukazovať dobrú kuchyňu a ako sa správne najesť.
V našom článku povedal, že kečup by sa na jedlo mal podľa neho dávať, keď je suché. Napríklad taká pizza je u nich taká šťavnatá, že na kečup môžeš zabudnúť.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Jednu z jeho reštaurácií otvoril v prominentnej oblasti horského parku, kde sa nachádza priestor luxusnejšieho konceptu Da Andrea. Druhý podnik otvoril neďaleko centra Bratislavy.
Priemerná cena jedál sa v reštaurácii U Taliana pohybuje medzi 15 až 20 eurami. Chuťovo si vyberie naozaj skoro každý, keďže majú široký výber pizze, cestovín a mnoho ďalšieho.
Basillicó
Mnohí ju považujú za jednu z najlepších pizzerií v meste. Ak sa tomuto miestnu niečo nedá uprieť, tak je to určite autentickosť. Ak si niekedy bol v Neapole, s najväčšou pravdepodobnosťou si dostal na tanier pizzu, ako je tá z pece pizzerie Basilicó.
Nádherná tradícia Neapolu sa v ich prípade ukazujú v plnej kráse a nadýchané cesto so „spálenými pľuzgiermi“ na vrchu dodávajú unikátnu chuť.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Basillicó sa v súčasnosti môže pýšiť už dvoma prevádzkami v Bratislave. Jedna sa nachádza na ikonickej Dunajskej ulici a druhá, novšia, je na Župnom námestí. Okrem famóznej pizze za približne 8 až 10 eur si tu vieš dopriať aj ďalšie špeciality, ako napríklad lasagne alebo tiramisu, ktoré ti odstrelí chuťové bunky.
Čítajte viac z kategórie: Food biznis
Zdroj: archív Startitup