Zo Švajčiarska do Lučenca: Mladý pár to riskol a otvára podnik, ktorý v okolí nemá konkurenciu
- Vo Švajčiarsku mali prácu snov, no rozhodli sa pre zmenu
- Čoskoro otvoria ich vlastnú reštauráciu Origin v ich rodnom meste
- Vo Švajčiarsku mali prácu snov, no rozhodli sa pre zmenu
- Čoskoro otvoria ich vlastnú reštauráciu Origin v ich rodnom meste
Tridsiatnici Lukáš Heuser a Dominika Sabová sú snúbencami z Lučenca. Obaja sa poznajú už dlhé roky, z čias strednej školy. Lukáš odišiel do Švajčiarska hneď po škole, kde napokon zostal skoro 12 rokov. Život si tu však na 5 rokov vyskúšala aj Dominika.
Spoločne žili a pracovali vo švajčiarskom regióne Jungfrau (kantón Bern). Lukáš hneď po odchode zo strednej školy začínal makať v otcovej parašutistickej firme. Pričom je dôležité spomenúť aj to, že jeho otec je Švajčiar.
Neskôr sa v zimných mesiacoch dostal do kuchyne horskej reštaurácie Allmendhubel v malej dedinke Mürren, kde začínal ako umývač riadu.
Na tejto pozícii sa mu práca a duch v kuchyni natoľko zapáčili, že chcel ukázať, že len pri umývačke určite nezostane. A tak sa aj stalo…
- Ako sa vo Švajčiarsku vypracovali?
- Prečo sa následne obaja rozhodli pre takú radikálnu zmenu?
- Čo ich najviac odrádzalo pri otvorení svojej reštaurácie na Slovensku?
- O aký koncept ide a v čom sa líši od konkurencie?
Ako sa ti podarilo dostať od riadu k reálnej príprave jedál?
Našťastie si to môj vtedajší šéfkuchár všimol a dovolil mi pracovať v sekcii studenej kuchyne a o rok neskôr aj v teplej. Varenie ma natoľko oslovilo, že som sa popri tejto práci rozhodol absolvovať kuchársku školu priamo vo Švajčiarsku a skončil som s vyznamenaním.
Čo ma najviac motivovalo v tom všetkom, bola určite tá eufória v kuchyni, ten adrenalín počas servisu, organizácia, ale aj ten stres a práca pod tlakom.
Ten „drive“ byť každým dňom lepší a niečo dokázať, učiť sa denne nové veci, spoznávať nové chute, pracovať v tíme, v ktorom každého práca baví, navzájom sa podporujú a posúvajú vpred, no a hlavne ten pocit, keď zákazníkovi vaše jedlo vyčaruje úsmev na tvári, vždy bol a stále aj je pre mňa to najkrajšie, čo táto práca pre mňa prináša.
Presne kvôli týmto faktorom som vedel, že robím prácu, ktorá ma napĺňa, a že je čas skúsiť dosiahnuť aj niečo iné.
Kam teda viedli tvoje kroky po ukončení školy?
Po ukončení školy sa mi otvorili nové možnosti a rozhodol som sa pre zmenu a skúsiť iný typ gastronómie, a to zážitkovú gastronómiu, kde sa kladie dôraz na kvalitu, menšie, ale dokonalé porcie, viacchodové menu a, samozrejme, celkový zážitok z jedla.
Zamestnal som sa v 4* superior hoteli (Hotel Glacier v Grindelwalde) v reštaurácii s takýmto konceptom, kde som sa o rok nato vypracoval na pozíciu sous chefa, teda pravú ruku šéfkuchára.
Prečo si sa ale rozhodol vymeniť perspektívnu destináciu, akou je Švajčiarsko, za okresné mesto Lučenec?
Počas môjho pôsobenia v tejto reštaurácii som mal možnosť sa priučiť novým veciam, spoznať suroviny, o ktorých som dovtedy ani len nepočul, našiel som svoj štýl varenia a dokázal sa kvalifikovať do finále kuchárskej súťaže Marmite Youngster 2023 (súťaž pre mladých kuchárov do 30 rokov), kde som obdržal 4. miesto z celého Švajčiarska.
Pre odomknutie obsahu zadaj svoj e-mail
Registrácia a platba bude dokončená po zadaní e-mailu.
Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.
Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
V článku sa po odomknutí dozvieš
- Dostal ponuky pracovať pre michelinské reštaurácie
- No spolu s partnerkou ho lákala myšlienka priniesť do rodného mesta niečo nové
- Malo to byť niečo, čo ľudia v okolí Lučenca nenájdu
- Zároveň chceli aspoň trochu prispieť k rozvoju tohto regiónu
- A tak vymenili perfektnú kariéru vo Švajčiarsku za vlastnú fine diningovú reštauráciu v Lučenci
Po odomknutí tiež získaš
- Články bez reklám
- Neobmedzený prístup k viac ako 75 000 článkom