Zoznam najlepších českých jedál prekvapil: Sú v ňom totiž aj obľúbené slovenské pokrmy
- Na zozname najlepších českých jedál sa objavili dve slovenské
- Jedno dokonca dominuje v TOP 5
- Na zozname najlepších českých jedál sa objavili dve slovenské
- Jedno dokonca dominuje v TOP 5
Valašský frgál
Valšský frgál, tradičný dezert z Valašska v Českej republike, si získal svoju popularitu z niekoľkých dôvodov. Prvým z nich je ich neodolateľná chuť a jedinečná textúra.
Tieto skutočne šťavnaté koláče sú vyrobené z kysnutého cesta, ktoré sa plní rozmanitými plnkami, ako sú ovocie, tvaroh, oriešky alebo mak. Ich bohatá a sladká chuť spolu s vláčnou konzistenciou cesta predstavuje dokonalú kombináciu, ktorá uspokojuje aj tých najnáročnejších gurmánov.
Okrem ich vynikajúcej chuti majú valašské frgále aj silné historické a kultúrne korene, čo taktiež prispieva k ich popularite. Tieto koláče sa pečú už stáročia v rámci valašskej kuchyne, a preto sa stali súčasťou dedičstva regiónu.
Miestni obyvatelia s hrdosťou prenášajú svoje tradičné recepty a zručnosti na ďalšie generácie, čím udržiavajú živú kultúru a zachovávajú tradíciu pečenia valašských frgálov.
Sviečková na smotane
Patrí šľahačkový terč na sviečkovú alebo nie? To je otázka, ktorá rozdeľuje ľudí do dvoch táborov. Sviečková je skutočne jeden veľký unikát českej kuchyne. Tento vynikajúci recept preto poznáme veľmi dobre aj my Slováci, no sviečkovú musíme Čechom nechať.
Pripravuje sa z marinovaného duseného hovädzieho mäsa, zvyčajne z hovädzej sviečkovice, podávaného v krémovej zeleninovej omáčke z mrkvy, zeleru a koreňa petržlenu. Práve omáčka robí nezabudnuteľnú kombináciu sladkosti a plnosti celého jedla. Je teda zvykom, že sa podáva spolu s parenou žemľovou knedľou.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy
Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.