Zoznam najlepších českých jedál prekvapil: Sú v ňom totiž aj obľúbené slovenské pokrmy

  • Na zozname najlepších českých jedál sa objavili dve slovenské
  • Jedno dokonca dominuje v TOP 5
česke jedla
Wikimedia/Pohled 111, reprofoto: Facebook/Good Food Coffee and Bakery
  • Na zozname najlepších českých jedál sa objavili dve slovenské
  • Jedno dokonca dominuje v TOP 5

Halušky na českom zozname?

Áno, počuješ správne. Halušky, teda predpokladáme bryndzové halušky, podľa fotky v rebríčku, sa dostali na štvrté miesto v rebríčku najlepších českých jedál.

Každý môže polemizovať o tom, či bryndza alebo halušky sú pôvodom skutočne slovenské. Nedá sa však uprieť to, že toto jedlo zo zemiakov a múky v spojení s bryndzou, smotanou a slaninou sa stalo neodeliteľnou súčasťou našej gastrokultúry. 

František Kekely halušky
zdroj: Startitup/archív František Kekely

Pre obhajobu portálu, tak aspoň spomenuli, že práve halušky sú typické aj pre náš kraj. Nič to však nemení na tom, že Česko má ďalšie skvelé jedlá, ktoré túto priečku mohli pokojne obsadiť. 

Trdelník ako typické české jedlo

Pokiaľ sme pri haluškách nevedeli povedať to, či sú pôvodom skutočne slovenské, pričom táto problematika stále vyvoláva otázky a rozbroje, vďaka trdelníku sa môžeme pohádať s našimi južnými susedmi. Jediný dôvod, prečo by trdelník mohol byť zapísaný ako 21. najlepšie hodnotené české jedlo, je centrum Prahy. 

Práve v centre Prahy vyrastajú s „tradičným“ českým trdelníkom viac ako huby po daždi. Na jednej ulici ich pokojne vieš narátať aj viac ako desať. Na tento trend už napríklad dlhodobo upozorňuje aj Janek Rubeš z kanálu Kluci z Prahy.

Pokiaľ teda berieme tento trdelník ako typicky český, priradili by sme ho skôr našim maďarským susedom, keďže viac pripomína ich „komínový“ koláč, robený z jemne hutnejšieho cesta, ako je ten náš zo Skalice.

Spýtali sme sa umelej inteligencie, aké sú tri najlepšie české jedlá:

Sviečková na smotane: Toto je jedno z najpopulárnejších českých jedál. Je to pečená hovädzia sviečková, ktorá sa podáva s hustou smotanovou omáčkou, knedľou a bylinkovou omáčkou.

„Bramboráky“: Zemiakové placky, ktoré sa robia z kyslých zemiakov, cibule, múky a vajec. Sú opečené na panvici a servírujú sa napríklad s kyslou smotanou.

Guláš: Tradičné jedlo v strednej Európe, taktiež obľúbené v Česku. Je to pikantné mäsové jedlo, často z hovädzieho alebo bravčového mäsa, dusené na cibuľke, paprike, cesnaku a koreniach.

Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy

Zdroje: Taste Atlas , AI

Najnovšie videá

Trendové videá