Zoznam najlepších jedál našich susedov prekvapil. Preniklo tam obľúbené slovenské jedlo
- Taste Atlas opäť vydal zaujímavý rebríček
- Medzi najlepšími českými jedlami sa objavil aj náš gastroklenot

- Taste Atlas opäť vydal zaujímavý rebríček
- Medzi najlepšími českými jedlami sa objavil aj náš gastroklenot
Portál Taste Atlas uverejnil ďalší zo svojich rebríčkov a aj napriek tomu, že sa nevenuje nám, ale našim bratom z Česka, sa jedno naše jedlo umiestnilo aj v tomto rebríčku.
Poďme sa teda pozrieť, aké sú najobľúbenejšie jedlá krajiny známej pre pivo, olomoucké syrečky alebo vepřo-knedlo-zelo. Väčšinu jedál už každý aspoň raz ochutnal, a preto pre nás nebudú takou veľkou neznámou.
Desiata priečka patrí „klasike“
Na poslednom, 10. mieste, sa umiestnila legenda legiend v podobe vyprážaného syru. Ak by to nebol rebríček chutí, ale kalorický rebríček, tak vyhrá bez zaváhania. Kto by predsa odolal chrumkavej strúhanke a syru, ktorý sa už na vidličke krásne roztečie?
Najčastejšou verziou je tá s československou klasikou medzi syrmi – eidam 40 %. Samozrejme, v dnešnej dobe sa už robia rôzne novodobé „hipsterské“ alternácie s kravskou hrudkou alebo gouda syrom či inými.
Eidam je však klasika, ktorá nikdy nesklame. Mnohí si myslia, že tajomstvo tohto jedla je v syre, ale je to omyl. Skutočný základ je totiž v tatárskej omáčke, ktorá, ak je domáca, tak prepojí všetky tuky z fritézy do fantastickej kôpky radosti na jazyku.
V prípade prílohy sa kreativite medze nekladú, či už zemiaky, hranolky alebo krokety sú akceptovateľné. V pekle je špeciálne miesto vyhradené len pre tých, ktorí si ako prílohu k vyprážanému syru vyberú ryžu.
Pečená kačka
Poďme sa pozrieť do stredu tabuľky na 5. miesto. Tu by som si tiež na začiatku povedal, že pečená kačka je len ďalší tajný agent z našej kuchyne do tej českej. V popise však portál uviedol, že sa typicky jedáva so zemiakovou knedľou, takže pre túto kombináciu by som ich tam nechal.
Každý hovorí, že pre Slovensko sú najtypickejšie pirohy a halušky. Podľa mňa je Slovensko rozdelené na regióny a v hlavnom meste by som len tak nezobral turistu na halušky.
Na čo by som ho však vzal, je husacina a kačka v Slovenskom alebo Chorvátskom Grobe. To je totiž presne ten typ jedla, ktoré by mohlo charakterizovať západný región, obzvlášť v okolí Bratislavy.
Bryndzové halušky
Hneď o jednu priečku vyššie dostalo priestor na zažiarenie aj jedlo, ktoré sme už spomenuli. Bryndzové halušky sú nespochybniteľnou súčasťou našej gastrokultúry.
Ako sa hovorí, iný kraj, iný mrav. V tomto prípade to platí rovnako a v každom regióne sa halušky môžu pripravovať trošku inak.
Niekde sa do halušiek dáva iba rozmixovaná bryndza, niekde sa mieša aj so smotanou. V iných krajoch sa zas mení slanina za klobásku alebo dokonca za kus mäsa ako bôčik alebo kozľacina. Obľúbeným variantom sú aj kapustové halušky, tiež známe ako „strapačky“.
Samozrejme, halušky sú typické aj pre iné národy, ako napríklad pre Maďarov, ktorí ich využívajú skôr len ako prílohu. Podobne to bolo zrejme myslené aj v tomto rebríčku.
Sviečková na smotane
Niekto by namietal, že najlepším českým jedlom môže byť nejaké iné jedlo. Pre mňa sa však absolútne zaslúžene dostala na samý vrchol sviečková na smotane. Podobne ako pri haluškách, aj tu je množstvo verzií a nelíšia sa len krajom, ale povedal by som, že v každej domácnosti sa toto jedlo varí trošku inak.
Nie je totiž nad do mäkka uvarené hovädzie plátky, ktoré sa trhajú na jemné vlákna. Ak sa do toho však pridá ešte zeleninovo-smotanová omáčka a nadýchaná knedľa, tak je to kombinácia na nezaplatenie.
Kontroverznou časťou býva takzvaný šľahačkový terč, čo je vlastne porcia šľahačky s lyžičkou brusníc. Buď ho miluješ, alebo nenávidíš a otázka, či patrí na sviečkovú, rozdeľuje spoločnosť na dva tábory.
Spýtali sme sa umelej inteligencie, aké sú najlepšie české jedla:
Smažený syr: Toto je veľmi obľúbený český pokrm, pri ktorom sa kus syra (často hermelín) obalí v ceste a opraží sa dozlatista.
Vepřo-knedlo-zelo: Tento tradičný český pokrm pozostáva z pečeného bravčového mäsa, knedličiek a kyslej kapusty (zelí). Vepřo-knedlo-zelo je ikonickým českým jedlom.
Trdelník: Trdelník je sladká pochúťka, ktorá sa stala obľúbenou po celom svete. Ide o cesto obalené okolo tradičného dreveného valčeka, opeká sa a potom sa posype cukrom a škoricou.
Bramboráky: Bramboráky sú zemiakové placky, ktoré sa pripravujú z nastrúhaných zemiakov, vajec a múky. Placky sa opečú na panvici dozlatista a podávajú sa s kyslou smotanou.
Guláš: Guláš je jedlo, ktoré si česká kuchyňa požičala od maďarskej. Ide o hustý hovädzí, bravčový dusený guláš s paprikou a ďalšími koreninami. Často sa podáva s knedľou.
Čítajte viac z kategórie: Food biznis
Zdroje: Taste Atlas/Halušky, AI, Taste Atlas