Zoznam najlepších jedál našich susedov prekvapil. Preniklo tam obľúbené slovenské jedlo
- Taste Atlas opäť vydal zaujímavý rebríček
- Medzi najlepšími českými jedlami sa objavil aj náš gastroklenot
- Taste Atlas opäť vydal zaujímavý rebríček
- Medzi najlepšími českými jedlami sa objavil aj náš gastroklenot
Bryndzové halušky
Hneď o jednu priečku vyššie dostalo priestor na zažiarenie aj jedlo, ktoré sme už spomenuli. Bryndzové halušky sú nespochybniteľnou súčasťou našej gastrokultúry.
Ako sa hovorí, iný kraj, iný mrav. V tomto prípade to platí rovnako a v každom regióne sa halušky môžu pripravovať trošku inak.
Niekde sa do halušiek dáva iba rozmixovaná bryndza, niekde sa mieša aj so smotanou. V iných krajoch sa zas mení slanina za klobásku alebo dokonca za kus mäsa ako bôčik alebo kozľacina. Obľúbeným variantom sú aj kapustové halušky, tiež známe ako „strapačky“.
Samozrejme, halušky sú typické aj pre iné národy, ako napríklad pre Maďarov, ktorí ich využívajú skôr len ako prílohu. Podobne to bolo zrejme myslené aj v tomto rebríčku.
Sviečková na smotane
Niekto by namietal, že najlepším českým jedlom môže byť nejaké iné jedlo. Pre mňa sa však absolútne zaslúžene dostala na samý vrchol sviečková na smotane. Podobne ako pri haluškách, aj tu je množstvo verzií a nelíšia sa len krajom, ale povedal by som, že v každej domácnosti sa toto jedlo varí trošku inak.
Nie je totiž nad do mäkka uvarené hovädzie plátky, ktoré sa trhajú na jemné vlákna. Ak sa do toho však pridá ešte zeleninovo-smotanová omáčka a nadýchaná knedľa, tak je to kombinácia na nezaplatenie.
Kontroverznou časťou býva takzvaný šľahačkový terč, čo je vlastne porcia šľahačky s lyžičkou brusníc. Buď ho miluješ, alebo nenávidíš a otázka, či patrí na sviečkovú, rozdeľuje spoločnosť na dva tábory.
Spýtali sme sa umelej inteligencie, aké sú najlepšie české jedla:
Smažený syr: Toto je veľmi obľúbený český pokrm, pri ktorom sa kus syra (často hermelín) obalí v ceste a opraží sa dozlatista.
Vepřo-knedlo-zelo: Tento tradičný český pokrm pozostáva z pečeného bravčového mäsa, knedličiek a kyslej kapusty (zelí). Vepřo-knedlo-zelo je ikonickým českým jedlom.
Trdelník: Trdelník je sladká pochúťka, ktorá sa stala obľúbenou po celom svete. Ide o cesto obalené okolo tradičného dreveného valčeka, opeká sa a potom sa posype cukrom a škoricou.
Bramboráky: Bramboráky sú zemiakové placky, ktoré sa pripravujú z nastrúhaných zemiakov, vajec a múky. Placky sa opečú na panvici dozlatista a podávajú sa s kyslou smotanou.
Guláš: Guláš je jedlo, ktoré si česká kuchyňa požičala od maďarskej. Ide o hustý hovädzí, bravčový dusený guláš s paprikou a ďalšími koreninami. Často sa podáva s knedľou.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy