Zvyk slovenských gazdiniek je poriadne nebezpečný. Surové kura nikdy neumývaj
- Nedostatočne tepelne upraveným kontaminovaným mäsom sa veľmi často prenáša salmonelóza
- Okrem jeho prípravy by si si mal dávať pozor aj na jeho umývanie
- Nedostatočne tepelne upraveným kontaminovaným mäsom sa veľmi často prenáša salmonelóza
- Okrem jeho prípravy by si si mal dávať pozor aj na jeho umývanie
Umývaš mäso pred jeho prípravou? Ak áno, ukázalo sa, že to nemusí byť v súlade s „kostolným“ poriadkom. Okrem toho, že umytie mäsa možno označiť ako zbytočné, problémom môže byť aj zvýšené riziko šírenia ochorení.
Portál The Conversation poukazuje na to, že mäso sa pred balením čistí. Toto čistenie je také intenzívne, že mäso ide do obalu v stave vhodnom na okamžitú prípravu.
Áno, hovorí sa, že istota je guľomet, no v prípade umývania mäsa by si sa až tak veľmi na túto istotu spoliehať nemal. Súčasťou surového mäsa sú nebezpečné mikroorganizmy, ktorých sa nezbavíš ani jeho umývaním. Tieto nebezpečné organizmy sa totiž nachádzajú priamo v mäse a jeho umývanie je teda stratou času.
Ak umývaš mäso štýlom, že ho položíš do umývadla a pustíš naň vodu, tancuješ na veľmi tenkom ľade. Kvapky, ktoré sa od mäsa odrazia, skončia po celej kuchyni a s nimi aj patogény z kuraťa. Umývadlo je potrebné umyť, pretože ak tak neurobíš, je možné, že sa dostanú aj na zeleninu, ktorú v ňom máš položenú.
Surové kuracie mäso môže spôsobiť množstvo problémov
Nedostatočne tepelne upraveným kontaminovaným mäsom sa veľmi často prenáša salmonelóza.
ÚVZ apeluje na varenie jedál pri teplote minimálne 70 stupňov Celzia.
„Salmonely sa v potravinách dokážu množiť. Prežívajú aj pri chladničkovej teplote, dokonca i v mrazených potravinách. Ničí ich teplota 70 stupňov Celzia, pri varení sa vždy presvedčte, či ju jedlá dosiahli. Šťava správne pripraveného mäsa a hydiny musí byť číra, nie ružová,“ priblížila hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.
Úrad taktiež apeluje na ľudí, aby boli pri kúpe mäsových výrobkov obozretní. Mali by podľa neho kontrolovať dobu spotreby, respektíve dátum minimálnej trvanlivosti výrobku, ale aj, či nejaví senzorické zmeny, ako napríklad zmeny farby, pachu či osliznutie.
„Pri nákupoch sa snažte mäso chladené či mrazené, najmä v letných mesiacoch, transportovať podľa možností v chladiacej taške a čo najskôr ho uskladniť v chladničke či mrazničke,“ doplnila Račková.
Ako narábať so surovým kuracím mäsom?
Návodov, ako správne narábať so surovým mäsom, je niekoľko.
V prvom rade by si sa mal zbaviť obalov, v ktorých mäso bolo. Tie totiž bývajú plné baktérií. Dávaj pozor na to, aby ti obsah tohto obalu nekvapkal po kuchyni a ihneď ho daj do vreca a následne do smetného koša.
Mäso potom polož na čistú dosku, kde ho pripravíš. V prípade, že je mokré, stačí ho pretrieť papierovou utierkou, ktorú by si následne mal tiež ihneď vyhodiť.
Počas prípravy môže dôjsť k tomu, že kúsky mäsa spadnú mimo dosky. Tieto miesta je potrebné ihneď vyčistiť. Po príprave kuracieho mäsa je základom vyčistenie rúk. Ideálnou voľbou je antibakteriálne mydlo a teplá voda. Pod vodou by si mal mať ruky aspoň 20 sekúnd. Ide totiž o čas, ktorý stačí na zabitie baktérií na rukách.
Umyť je však potrebné aj dosku, na ktorej sa mäso pripravovalo a celkové okolie.
Problémové mäso bolo aj na Slovensku
Ako sme ťa nedávno informovali, pre salmonelu vo vzorkách museli hygienici stiahnuť z obchodov neuveriteľné množstvo mäsa.
Išlo o hydinu z Poľska pod názvom Kurací stehenný plátok chladený. Ten doviezli na Slovensko v množstve 4,8 tony a salmonela sa vyskytovala vo vzorke s dátumom spotreby do 31. júla, píše sa na stránke Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.
Potravinári vykonali nad produktom poľskej firmy Cedrob S. A. dve kontroly. V prípade oboch zistili nevyhovujúce výsledky. V druhom prípade šlo o kuracie mäso s dátumom spotreby do 7. augusta, ktoré na Slovensko doviezli v množstve 8 400 kilogramov. Spolu sa tak na Slovensku nachádzalo vyše 13 ton nevyhovujúceho mäsa.
Produkty boli v oboch prípadoch už po dátume spotreby.
„Inšpektori nariadili prevádzkovateľovi informovať odberateľov o nevyhovujúcom výrobku,“ informovala ŠVPS SR.
Zdroje: The Conversation, ŠVPS, TASR